Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΑΙ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ» ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Το «πριν» και το «μετά» είναι ξεκάθαρο στην περιφέρεια Madre de Dios στον Αμαζόνιο, το αριστερό μέρος έχει απογυμνωθεί με παράνομη μεταλλεία χρυσού»

 «Ταραχές με παράνομους χρυσοθήρες του Περού στον Αμαζόνιο

ΛΙΜΑ, Περού.

Χιλιάδες παράνομοι χρυσοθήρες άνοιξαν μάχη με την αστυνομία για τον έλεγχο μιας περιφερειακής πρωτεύουσας στην κοιλάδα του Αμαζονίου και τουλάχιστον τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα εναντίον των χρυσοθήρων που χρησιμοποιούσαν ρόπαλα και πέτρες και προσπαθούσαν να καταλάβουν στρατηγικές εγκαταστάσεις στο Puerto Maldonado. Οι χρυσοθήρες μάχονται ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ρυθμίσει την μικρής κλίμακας μεταλλεία χρυσού, που καταστρέφει το τροπικό δάσος, ρυπαίνοντάς το με τόνους υδραργύρου…

Αφού οι συζητήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης απέτυχαν, τουλάχιστον 12.500 χρυσοθήρες επιχείρησαν να καταλάβουν δημόσια κτίρια, σουπερμάρκετ και το αεροδρόμιο της πόλης, ανέφερε ο πρόεδρος της περιφέρειας Madre de Dios, Jose Luis Aguirre. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Μπορείς να ακούσεις πυροβολισμούς παντού στην πόλη», είπε στο Α.P. τηλεφωνικά, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εκτός ελέγχου…

Ο Υπουργός Εσωτερικών Daniel Lozada είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι μερικοί χρυσοθήρες «ήταν οπλισμένοι ακόμη και με εκρηκτικά…και προφανώς η αστυνομία έπρεπε να αντιδράσει για να αποκατασταθεί η τάξη»…Η αστυνομία ανέφερε ότι απέτρεψε τους ταραξίες από το να καταλάβουν το σταθμό λεωφορείων και το αεροδρόμιο της πόλης των 37.000 κατοίκων με τους βρώμικους δρόμους. Αλλά στα δυτικά, οι χρυσοθήρες πήραν τον έλεγχο μιάς κύριας γέφυρας, μπλοκάροντας τον υπερωκεάνιο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ορεινή πόλη Cuzco και την ακτή του Περού με τη Βραζιλία...

Η μανία του χρυσού εξαπλώθηκε στην πολιτεία Madre de Dios με περίπου 40.000 μικρούς χρυσοθήρες, οι οποίοι πληγώνουν το τροπικό δάσος εξορύσσοντας ψήγματα χρυσού από τις κοίτες ποταμών και αλλουβιακών πεδιάδων. Ο υδράργυρος χρησιμοποιείται για να δεσμεύσει το χρυσό σε βώλους.

Ο πυρετός του χρυσού τροφοδοτήθηκε από τον τριπλασιασμό της τιμής του πολύτιμου μετάλλου την περασμένη δεκαετία. Έχει προσελκύσει φτωχούς αγρότες από τα όρη των Άνδεων, αλλά και αδίστακτους επενδυτές και πιστολέρος, και η Madre de Dios τώρα παράγει περίπου το ένα πέμπτο του χρυσού του Περού.

Αυτή η μεταλλεία χρυσού είναι σχεδόν εξολοκλήρου παράνομη και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να την ρυθμίσει με κανόνες ήταν σχεδόν μάταιες, όχι μόνο στη Madre de Dios, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου η παράνομη μεταλλεία είναι αχαλίνωτη. Οι παράνομοι χρυσοθήρες επίσης προκάλεσαν ταραχές την Τετάρτη σε τουλάχιστον άλλες δύο περιοχές, στην Piura στα ΒΔ του Περού και στην Puno, στα νότια ορεινά, στα σύνορα με τη Βολιβία…

Ένας από τους επικεφαλής των χρυσοθήρων, ο Miguel Herrera, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύει να νομιμοποιήσει τη μεταλλεία μικρής κλίμακας, αλλά να την καταστρέψει. «Η μεταλλεία δίνει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους», είπε. «Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από τη μεταλλεία και δεν θα μπορούσαν να συντηρηθούν χωρίς αυτήν» 

Η κυβέρνηση επιχείρησε με 4 πρόσφατα διατάγματα να ρυθμίσει την μεταλλεία για να προστατεύσει το περιβάλλον και να επιβάλει φόρους, είπε ο Huberto Cordero (σημ. τοπικός αξιωματούχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος), ο οποίος αρνήθηκε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να τερματίσει εξ ολοκλήρου την παράνομη μεταλλεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τερματίσει τη μεταλλεία σε απαγορευμένες περιοχές, όπως σε ζώνες οριοθέτησης περιοχών φυσικής προστασίας και να επιτρέψει σε όσους διεκδικούν νόμιμα μεταλλευτικά δικαιώματα να τα επισημοποιήσουν, πρόσθεσε.»

(Frank Bajak, Associated Press, 15 Μαρτίου 2012)

----------------------------------------------------------

«Η παράνομη μεταλλεία χρυσού είναι μια βιομηχανία 600 εκ. δολαρίων που απασχολεί 100.000 ανθρώπους σε σχέση με μερικές χιλιάδες πριν λίγα χρόνια και οι πρακτικές αυτές έχουν ήδη καταστρέψει 2.000 τετραγωνικά μίλια δάσους, ανέφερε η UK Telegraph»
(Indian Country, 27/2/2011)


----------------------------------------------------------

Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη
Έχει παραγίνει πιά το κακό με τις δακρύβρεκτες ιστορίες και τις σκοτεινές συνομωσίες για τη μεταλλεία σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, που αφειδώς πασάρουν διάφορα media και «οικολόγοι» εγχώριοι και ξένοι. Τα τελευταίες ημέρες «έπαιξε» πολύ η Λατινική Αμερική. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια όπως μας τα παρουσιάζουν οι αντι-βιομηχανικοί προπαγανδιστές. Στο Περού π.χ. δεν δραστηριοποιούνται μόνο αδηφάγες εταιρείες που καταστρέφουν το περιβάλλον, ληστεύοντας τους τοπικούς πόρους. Υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες μικρο-μεταλλωρύχοι, χρυσοθήρες προερχόμενοι από φτωχά στρώματα μάλιστα, που προκαλούν ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά, σκάβοντας παντού για να βρουν χρυσό και χρησιμοποιώντας υδράργυρο παρακαλώ.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα, σε διάφορες τριτοκοσμικές χώρες. Θα αναρτηθούν στο μέλλον, εφόσον συνεχίσουν να αναρτώνται από τους «οικολόγους» παρόμοιες μελό ιστορίες για τριτοκοσμικούς, που αγωνίζονται να προστατέψουν το περιβάλλον τους.

Οι λαοί του Τρίτου Κόσμου πρέπει να βρουν μόνοι τους το δρόμο τους, μέσα από τα δικά τους κοινωνικά κινήματα, αν και εφόσον το επιθυμούν βέβαια. Χωρίς πατρονάρισμα από βολεμένους καλοθελητές, ψευτο-ακτιβιστές και γιαλαντζί προοδευτικούς, των ανεπτυγμένων χωρών. Επί του παρόντος οι Τριτοκοσμικοί, απλώς διεκδικούν με τη σειρά τους-τι άλλο;-ανάπτυξη και το δικό τους μερίδιο στην παγκόσμια ρύπανση. Δικαιωματικά δηλαδή.