Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΜΙΑ ΚΑΛΠΗ..., ΜΑ ΤΙ ΚΑΛΠΗ...???

Τόσο φάσκελο..., ούτε στον Μαυρογυαλούρο είχαμε δει !!!
Από αυτές τις εκλογές και την κατατιθεμένη ψήφο των όσων άσκησαν το υπέρτατο δημοκρατικό τους δικαίωμα, ένα είναι το συμπέρασμα

Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο την πείνα, την ανεργία, την καταπίεση και τη στραγγαλιστική φορολόγηση. 

Η κάλπη επίσης έδειξε και μια άλλη τάση της κοινωνίας. Ποια είναι αυτή; Οι «σχέσεις στοργής και εμπιστοσύνης» πολιτικών και ψηφοφόρων έχουν κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Κοινώς «ο τζάμπα μάγκας» πολιτικός, που την έβγαζε καθαρή, χάρη στα ρουσφέτια, τις εξυπηρετήσεις  και τα μεγάλα λόγια δεν γοητεύει πια τα πλήθη. Ο δεδομένος ψηφοφόρος δεν υφίσταται πλέον... 


Ένα στοιχείο επίσης που αξίζει να τεθεί υπόψη και να αναλυθεί σχολαστικά από τους πολιτικούς αναλυτές είναι το υψηλό ποσοστό αποχής. Σε πανελλαδικό επίπεδο άγγιξε σχεδόν το 35%!!!

Ποιοι είναι αυτοί που δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε μια τόσο κρίσιμη εκλογή για το μέλλον της χώρας; Οι ετεροδημότες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τη βενζίνη, το εισιτήριο του ΚΤΕΛ ή του τρένου; Οι αηδιασμένοι και απογοητευμένοι από το σάπιο πολιτικό σύστημα;  Οι αυτοί που οσμίστηκαν εγκαίρως την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών, εξαιτίας τη ψήφου οργής και έτσι απέφυγαν τη φόρτιση μιας αδιέξοδης εκλογικής διαδικασίας;

Το λέμε αυτό γιατί εύλογα μπορεί να τεθεί από κάποιους και το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης αυτού του εκλογικού αποτελέσματος. Καθώς το 19% το ψηφισάντων δεν εκπροσωπείται μέσα στο κοινοβούλιο, λόγω του νόμου Παυλόπουλου, που φτιάχτηκε για να ευνοεί το δικομματισμό. Αν προστεθεί και η αποχή το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που δεν έχουν φωνή μέσα στο κοινοβούλιο αγγίζει το 54%!!!

Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι αμελητέα και ανάξια σχολιασμού της κάλπης τα ευρήματα. Αυτές οι εκλογές ανέδειξαν μεγάλους νικητές και μεγάλους χαμένους. Μεγάλοι νικητές ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Μεγάλος χαμένος ο δικομματισμός που εξέφρασαν από την μεταπολίτευση μέχρι και χθες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ν.Δ., αλλά και το ΚΚΕ, που δεν κατάφερε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των εργαζομένων ή των ανέργων.

Την εικόνα αυτή την έχουμε τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Χαλκιδικής. Οι Χαλκιδικιώτες έστειλαν και αυτοί τον δικομματισμό στα τάρταρα. Από το 81,5% που είχαν τα δύο κόμματα στις εκλογές του 2009, έπεσαν στο 38,99%... Μια πτώση που μεταφράζεται ποσοστιαία λίγο πάνω από το 50%. Η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη, με ποσοστό 23,16%. Ένα ποσοστό που απέχει 17 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από το 2009.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας καρπώθηκε την αντιμνημονιακή του στάση και αύξησε τη δύναμη του κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που του δίνει και μια έδρα στη Χαλκιδική. Μια έδρα που όλα δείχνουν, πως την κερδίζει η Κατερίνα Ιγγλέζη

Αντιμνημονιακούς καρπούς έδρεψε και το νεοσύστατο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο πήρε ποσοστό 12,89% και είναι η 4η εκλογική προτίμηση στη Χαλκιδική.

 Η πιο μεγάλη έκπληξη, δυσάρεστη κατά τη γνώμη μας, αφορά την κατακόρυφη άνοδο της άκρας δεξιάς, η οποία στο νομό είναι 5η δύναμη,(ξεπέρασε ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ) με ποσοστό 6,35%  και σχεδόν 4500 ψήφους!!! Ένα ποσοστό που νομίζουμε είναι προϊόν της διάλυσης του κοινωνικού ιστού και των κοινωνικών υποδομών, αλλά και του μεγάλου θυμού, που νιώθουν τα λαϊκά στρώματα, απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, και λόγω της άγονης υπεράσπισης αυτών των στρωμάτων από το ΚΚΕ ή από τη ΔΗΜΑΡ, που και αυτή δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά. (Δείτε εδώ)

Στο Δήμο Αριστοτέλη είναι εξίσου χαρακτηριστική η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η ΝΔ μπορεί να βγήκε πρώτη εκλογική δύναμη, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια εντυπωσιακή άνοδο, που τον φέρνει δεύτερο στις εκλογικές προτιμήσεις των δημοτών με ποσοστό 17,55%. Στη Δημοτική Ενότητα της Ιερισσού με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών έρχεται πρώτος. Στην Δημοτική Ενότητα της Παναγίας δεύτερος, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Αρναίας είναι τέταρτος. (Δείτε εδώ)

Αξίζει εδώ να ειπωθεί ότι η μεγάλη εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αριστοτέλη βρίσκεται στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Σταγίρων-Ακάνθου, όπου από τους 2528 ψήφους που έχει συνολικά, οι 1405 έρχονται από τα εκλογικά κέντρα της περιοχής... (Δείτε εδώ)


Σε ότι αφορά το δήμο μας είναι ξεκάθαρο, πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η εκλογή της Κατερίνας Ιγγλέζη οφείλονται και στην αντιμεταλλευτική ρητορική, που άσκησαν στο μεγαλύτερο κομμάτι της προεκλογικής περιόδου. Βέβαια εδώ να μη λησμονούμε ότι μέσα στη χύτρα της ρητορικής τους, επιχειρούν να συνδέσουν το μνημόνιο με την επένδυση. Καθώς αναπτύσσουν μια πρωτόγνωρη ταξική λογική, όπου οι 600 και πλέον εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι που θέλουν να εργαστούν στα μεταλλεία, είναι «υπέρ του μνημονίου», ενώ αυτοί που δεν θέλουν τη μεταλλευτική δραστηριότητα, να εμφανίζονται ως αντιμνημονιακοί...!!!

Εδώ θα θέλαμε να σταθούμε. Μπράβο στο ΣΥΡΙΖΑ. Μπράβο και στη νέα βουλευτίνα του

Ξέρουμε σε τι είναι κατά. Θέλουμε όμως ενόψει των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης να μάθουμε επιτέλους σε τι είναι υπέρ. Ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα ή επικοινωνιακά τσιτάτα...Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πια απ' αυτά...

 Από το blog έχουμε πει ξεκάθαρα τις απόψεις μας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των ανθρώπων του σε ότι αφορά την ανάπτυξη του δήμου μας. Θα επιθυμούσαμε να τους δούμε να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι εύκολο να έχεις καταγγελτικό λόγο. Είναι όμως ακόμη σπουδαιότερο να έχεις να προτείνεις εφαρμόσιμες λύσεις για να βγεις από την κρίση. Αυτό περιμένουμε να δούμε από το Συνασπισμό και τον πρόεδρο του, που προεκλογικά σήκωσε το κυβερνητικό ανάστημα της Αριστεράς. 

Ευχόμαστε να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, που το έδωσαν την ψήφο τους...

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ήρθε η ώρα να δούμε πως διαχειρίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ τις μεγάλες εκλογικές επιτυχίες του...