Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ" ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "WIENER ZEITUNG"

Φώτο από το δημοσίευμα της Αυστριακής εφημερίδας

του Φερυ Μπατζόγλου - ακολουθεί σχόλιο...

Οι κάτοικοι της χερσονήσου πολεμούν την εξόρυξη του ορυχείου στο δικαστήριο

Αριστοτέλης. Οι γυναίκες προχωράνε μπροστά, μετά σταματάνε, τα πρόσωπα τους είναι αλειμμένα με μαλόξ, καλυμμένο επίσης το στόμα για προστασία,το βλέμμα τους κατευθύνεται μόνο στους απέναντι, την ομάδα καταστολής της αστυνομίας, τα ΜΑΤ.

Οι γυναίκες κτυπούν ρυθμικά παλαμάκια και φωνάζουν ρυθμικά: “θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, να φύγει τώρα ο Ελληνικός Χρυσός”

Ξαφνικά ξεκινάει, οι άνδρες των ΜΑΤ πετάνε δεκάδες δακρυγόνα μέσα στους ανθρώπους. Γύρω στα 2.000 άτομα αρχίζουν να τρέχουν μακρυά.


Κατεβαίνουν την πλαγιά, 7 χμ απόσταση, και οι άνδρες των ΜΑΤ τους καταδιώκουν. Φθάνοντας κάτω στον δρόμο, στην άσφαλτο, επιβιβάζονται βιαστικά στα αυτοκίνητα, που ήταν παρκαρισμένα εκεί, για να ξεφύγουν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που τους κατεδίωκαν. Οι αστυνόμοι πυροβολούν με δακρυγόνα ένα αυτοκίνητο. Ανοίγουν βίαια τις πόρτες από αυτοκίνητα και ρίχνουν μέσα δακρυγόνα. Πάνω από μια 12αδα ανθρώπων αυτή την Κυριακή, στα τέλη Οκτωβρίου στις Σκουριές Χαλκιδικής, στο όρος Κάκαβος, στα βορειανατολικά της χερσονήσου της Χαλκιδικής, συλλαμβάνεται. Η κατηγορία, συμμετοχή σε στάση.



“Πώς αλλιώς θα υπάρξει στην Ελλάδα πλήρης απασχόληση?”



Η Χαλκιδική, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, είναι σε εξέγερση. Η αιτία: στις Σκουριές, στο θέρετρο των μαχών, πρόκειται να γίνει ορυχείο χρυσού. Επίσης στην παραθαλάσσια Ολυμπιάδα, όχι πολύ μακρυά από τις Σκουριές, πρόκειται να γίνει εξόρυξη χρυσού, από ένα αυτήν την στιγμή ανενεργό ορυχείο. H εξόρυξη χρυσού είναι ασήμαντη στην Ευρώπη σε σύγκριση με όλο τον κόσμο. Ακόμα πιο ασήμαντη ήταν στην Ελλάδα μέχρι πρότινος. Μόνο περίπου μισός τόνος εξορύσσονταν εδώ. Μόνο στην Κίνα τον προηγούμενο χρόνο ήταν 355 τόνοι. Και όμως αυτό αλλάζει από το 2015 ριζικά, η Ελλάδα θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη. To μεγαλύτερο μέρος θα εξορύσσεται στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, συνολικά 250 τόνοι. Σημερινή αξία 15 δις δολάρια Αμερικής.



Επιπρόσθετα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα σε ασήμι, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο. 25 έως 30 χρόνια θα διαρκέσει η λεηλασία του χρυσού της Χαλκιδικής. Αυτό επιδιώκει η κοινοπραξία Ελληνικός Χρυσός, που αποτελείται από την Καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado (με 95%) και τον Ελληνικό Άκτωρα με 5%. Και μόνο η διαρκής αύξηση της τιμής του χρυσού δελεάζει τους επενδυτές να έρθουν επίσης και στην Ελλάδα. Εκεί που λόγω της επαπειλούμενης κρατικής χρεωκοπίας, έχουν σταματήσει τα πάντα. Ο χρυσός της Χαλκιδικής είναι για μερικούς το φως στο τούνελ. Ένας ο οποίος έχει καταληφθεί από τον πυρετό του χρυσού, είναι ο Εντουάρντο Μούρα, αφεντικό στην Ελλάδα της ΕΛ Ντοράντο. Ο όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως με έδρα το Βανκούβερ, θέλει να επενδύσει στο ορυχείο της Χαλκιδικής πάνω απο 1 εκατομμύριο Ευρώ. "Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες εταιρείες όπως η δική μας", λέει ο Βραζιλιάνος. Το προσωπικό στην Χαλκιδική διπλασιάσθηκε και έγινε 800 ατομα. Σε πλήρη παραγωγή θα αυξηθεί στους 1500.



Ο Μεγαλέξανδρος χρηματοδοτούνταν από τις Σκουριές



Ο Χρήστος Πάχτας είναι ο δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλης. 16 κοινότητες-περιοχές έχει ο Δήμος. 20.000 κάτοικοι ζουν εδώ. Η φύση φρόντισε να είναι πλουσιοπάροχη με αυτή την εσχατιά της γης. Βουνά με εκτεταμένα, ανέγγιχτα δάση πεύκου και βελανιδιάς, ρυάκια και ποτάμια, μαγευτικές ακτές και καθαρή άμμος. Εδώ γεννήθηκε ο Έλληνας φιλόσοφος του οποίου το όνομα έχει η κοινότητα. Εδώ και 4000 χρόνια εξορύσσονται εδώ μέταλλα. Ο μύθος λέει ότι ακόμα και ο Μεγαλέξανδρος άφησε να εξορυχθεί εδώ χρυσός για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του. 

Ο Πάχτας πολεμάει πάνω από 20 χρόνια για να κερδίσει τον χρυσό στην περιοχή του. Το 2002 έδειχνε ότι το όνειρο του θα πάει χαμένο, όταν το ανώτατο δικαστήριο έκρινε απαγορευτική την εξόρυξη του χρυσού. Ο τότε επενδυτής TVX (επίσης από Καναδά) εγκατέλειψε. Όμως ο Πάχτας δεν τα παράτησε. Η μαγική του λέξη “συμβίωση”. “Μπορούμε εδώ αρμονικά να διαμορφώσουμε όλες τις δραστηριότητες” λέει. "Αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία ή τουρισμός. Όλα μπορούν να συνδεθούν με την εξόρυξη χρυσού. “Στα επόμενα 5 χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν εδώ 5000 θέσεις εργασίας με άμεση η έμμεση σχέση με την εξόρυξη χρυσού. Αυτό σημαίνει πλήρη απασχόληση. Πού αλλού στην Ελλάδα υπάρχει αυτό?”.

 Ο μεταλλωρύχος ‘Aγγελος Δεληγιώβας τον επιδοκιμάζει. “Χωρίς δουλειά δεν γίνεται. Θα έπρεπε να δουλεύουμε για 500 Ευρώ τον μήνα στα ξενοδοχεία της περιοχής και αυτό για μερικούς μήνες τον χρόνο?” ρωτάει. Ο πατέρας δυο παιδιών απασχολείται σε εργασία με τρεις βάρδιες. Για 1400 ευρώ καθαρά το μήνα.



Πέρα από αυτό η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός θέλει να χορηγήσει παγίως 3 εκατομμύρια Ευρώ στην κοινότητα- συν επιπρόσθετες ειδικές πληρωμές. Όχι αμελητέα σε μια κοινότητα με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ετησίως. Και τι θα γίνει με το περιβάλλον? Παχτας: “Η τεχνολογία και η οικονομία δίνουν τις απαντήσεις”.



Με τους 3.000 κατοίκους της η Ιερισσός είναι το επίκεντρο της αντίστασης. Η Ιερισσός, ένα από τα 16 χωριά, βρίσκεται στον δρόμο για τον Άθω. Την κοινότητα των μοναχών επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Στην διαδρομή μέσα από την Ιερισσό βλέπουν τα πανό. Τα συνθήματα είναι ξεκάθαρα: “Οχι στην εξόρυξη χρυσού”, “Τον χρυσό πολλοί αγάπησαν, τον καρκίνο κανείς”.



Σημείο συνάντησης των αντιπάλων του χρυσού είναι το καφέ Ελυσε. Ο Γιάννης Βεργίνης έχει στην Ιερισσό κατάστημα με κινητά και κομπιούτερ. Μιλάει τέλεια Γερμανικά. Πάνω από 10 χρόνια έζησε στην Γερμανία και εργάσθηκε σαν ορυκτολόγος. Για ποιο λόγο δεν εργάζεται για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός? Αυτό είναι το επάγγελμα του. “Ποτέ”, λέει. Επέστρεψα με την οικογένεια μου να ζήσω στην Ιερισσό, σε ένα άθικτο περιβάλλον. Πολεμάω ενάντια στην εξόρυξη χρυσού για τα 3 παιδιά μου.



70 υλοτόμοι εργάζονται καθημερινά για την εκχέρσωση



Μια τέτοιου είδους και τόσο μεγάλη εξόρυξη χρυσού, όπως αυτή που σχεδιάζεται στην Χαλκιδική, καταστρέφει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, από ότι θα προσφέρει, φοβούνται οι αντίπαλοι της. Στην αγροτική οικονομία, στον τουρισμό. Επίσης η κατανάλωση νερού είναι τεράστια. Η εξόρυξη καταστρέφει επιπλέον πολύ γη. Στο ορυχείο στις Σκουριές, στην καρδιά ενός πυκνού δάσους, θα εργάζονται τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια. 70 υλοτόμοι εργάζονται καθημερινά για να εκχερσώσουν την περιοχή. Ο επιφανειακός λάκκος θα έχει 700 μέτρα διάμετρο και 200 μέτρα βάθος. Υπόγεια θα κατασκευασθούν στοές συνολικού μήκους 25 χμ και σε βάθος έως 770 μέτρα. Επάνω στις Σκουριές θα δημιουργηθούν  δυο λεκάνες συλλογής αποβλήτων.



Το μεγαλύτερο κακό για τους αντιδρώντες, για να εξορυχθεί χρυσός σε μεγάλες ρυθμούς, θα χρησιμοποιηθεί το παραδοσιακά εξαιρετικά δηλητηριώδες κυάνιο. Η Έμυ Γαζέα, υπεύθυνη περιβάλλοντος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, θέλει να κόψει τον αέρα των αντιπάλων του χρυσού, στο ακανθώδες θέμα κυάνιο. "Δεν θα χρησιμοποιήσουμε καθόλου κυανίδια στην ανάκτηση του χρυσού, αλλά θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ακαριαίας τήξης". Οι αντίπαλοι του χρυσού τονίζουν ότι αυτή είναι μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί παγκόσμια μόνο για τον χαλκό μέχρι σήμερα. Αργά η γρήγορα η εταιρεία θα αναγκασθεί, από το κόστος και μόνο,να χρησιμοποιήσει κυάνιο.



H αθηναϊκή πολιτική τα βλέπει εν τω μεταξύ διαφορετικά. Τον Ιούλιο του 2011 έδωσε ο τότε υπουργός περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου το πράσινο φως στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Η προκάτοχός του Τίνα Μπιρμπίλη είχε μπλοκάρει σφοδρά το έργο αυτό, μέχρι την στιγμή που έπρεπε να αδειάσει την γωνιά. Ο Παπακωνσταντίνου υπερασπίζεται την απόφαση του, “Να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν αξιοποιεί τα κοιτάσματα της? Μπορούμε να το κάνουμε αυτό?”



Το ουσιαστικά χρεοκοπημένο κράτος μπόρεσε όμως να πουλήσει έναντι μόλις  11 εκατομμυρίων Ευρώ τα δικαιώματα εξόρυξης των μεταλλευμάτων στην Ελληνικός Χρυσός, όχι μόνο στην Χαλκιδική, ανεξάρτητα εάν είναι χρυσός, ασήμι, χαλκός, μόλυβδος η ψευδάργυρος, αλλά και σε μια κρατική έκταση 317 τετραγωνικών χιλιομέτρων .



Τα νήματα της συμφωνίας τα έπλεξε ένας πρώην υπουργός της Αθηναϊκής κυβέρνησης: ο Χρήστος Πάχτας, ο σημερινός Δήμαρχος του Αριστοτέλη. Η διαμάχη για τον χρυσό της Χαλκιδικής είναι έτσι ένα φεστιβάλ των νομικών. Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν προσφυγή. Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας πρέπει να αποφασίσει για μια φορά ακόμα, όπως και το 2002. Αυτές τις μέρες θα γνωστοποιηθεί η απόφαση.

Αναδημοσίευση από το www.antigoldgreece.wordpress.com

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Θα χαρακτηρίζαμε αξιοπρεπή σε γενικές γραμμές την προσπάθεια του δημοσιογράφου Φέρυ Μπατζόγλου, να προσεγγίσει όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά την κατάσταση, που επικρατεί στο δήμος μας, σ΄ότι αφορά την επένδυση χρυσού.

 Σε κάποια σημεία το πέτυχε. Σε κάποια άλλα όχι. 

Σίγουρα, αν ήθελε να προσδώσει μεγαλύτερο βάθος και ποιότητα στην έρευνα του, θα έπρεπε να αναρωτηθεί αλλά και να ψάξε,ι γιατί αρκετοί από τους διαδηλωτές, που βρίσκονταν στην "πρώτη γραμμή" της κινητοποίησης, είχαν βάλει... προληπτικά μαλόξ στο πρόσωπο τους ;;; 

Πως ήξεραν εκ των προτέρων, ότι το χρειάζονταν για να μην τσούξουν τα μάτια τους εκ των υστέρων από τα δακρυγόνα των αστυνομικών;;; 

Επίσης γιατί πολλοί εξ αυτών ανέβηκαν πάνω στο βουνό με αντιασφυξιογόνες μάσκες;;; Τη φοβήθηκαν;;; 

Προφανώς ο κ. Μπατζόγλου δεν είδε πως και από ποιους άρχισαν τα γεγονότα στις 21 Οκτωβρίου, ή μπορεί να είναι κι αυτός υπερσπιστής της άποψης, ότι οι πέτρες που έπεσαν από κρανοφόρους στα ΜΑΤ, ήταν προβοκάτσια... Δεν το ξέρουμε εικάζουμε.

Πριν κάνει αυτό το ρεπορτάζ, δεν έφτασαν στα αυτιά του τα γεγονότα, που σημειώθηκαν στις Σκουριές στις 20 Μαρτίου;

Δεν έμαθε τίποτα για το τι συνέβει μέσα και έξω από το δημαρχείο της Ιερισσού στις 30 Μαρτίου;
Δεν άκουσε όμως τίποτα για την πυρπόληση του λεωφορείου μεταφοράς προσωπικού, που σημειώθηκε στο Γομάτι στις 5 Αυγούστου; 

Δεν άκουσε επίσης τίποτα για τον ξυλοδαρμό του 29χρονου Μεγαλοπαναγιώτη την  ίδια μέρα από ομάδα αντιδρώντων;;;
  
Ας υποθέσουμε, ότι αυτά τα γεγονότα τα "κάλυψε" η θερινή ραστώνη. 

Ας έρθουμε πιο κοντά στις 21 Οκτωβρίου. 

Δεν πληροφορήθηκε τίποτα για τις βόμβες μολότοφ, τις ναυτικές φωτοβολίδες και τους πυρσούς, που βρέθηκαν στις Σκουριές στην προηγούμενη κινητοποίηση της 9ης Σεπτεμβρίου;;;

Δεν υπέπεσε στην αντίληψη του, η επίθεση που καταγράφτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου από αγνώστους σε 2 οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη Μ. Παναγία; 

Δεν πληροφορήθηκε τις "εξαγγελίες"  που έκανε από τη Θράκη ο ιδρυτής του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων"... 

Ούτε έμαθε για την επίθεση με πέτρες, ξύλα και πυρσούς, λίγο έξω από την Ιερισσό στις 12 Οκτωβρίου, που δέχτηκε, εν κινήσει, πάλι από αγνώστους βαν μεταφοράς εργαζομένων;;; Μέσα στο βαν υπήρχαν 4 εργαζόμενοι και ο οδηγός που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη λήξη της βάρδιας τους... Ήταν μόλις μια εβδομάδα πριν την κινητοποίηση στις Σκουριές...

Προδήλως... όχι! Ελπίζουμε την άλλη φορά που θα θελήσει να ασχοληθεί με τα μεταλλεία, να είναι καλύτερα ενημερωμένος. Σίγουρα, κάθε αρχή είναι και δύσκολη...!

ΥΓ. Ευχαριστούμε το "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" και τον αναγνώστη τους για τη μετάφραση.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μετά από την αμφισβήτηση όλων στην Ελλάδα των πανεπιστημιακών, των δημοσιογράφων, του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του δήμου Αριστοτέλη, έφτασε η σειρά της αμφισβήτησης και των ξένων ανταποκριτών που σας έκαναν βούκινο σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά....!!! έχουν και αυτοί συμφέροντα μαζί μας?? τους πληρώνουμε και αυτούς????
Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του..!!

caesar
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σήζαρ είσαι για τα πανηγύρια!
Ο χρήστης Πολίτες Αριστοτέλη είπε…
Caesar την παροιμία την ξέρεις: Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται... Εμείς δεν είπαμε τίποτα απ΄όσα αναφέρεις. Εμείς αναφέραμε τα όσα δεν συμπεριέλαβε ό δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του.Συγνώμη που λέμε την αλήθεια...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με λέν Φέρυ και κάνω τη διαφορά γιατι γράφω ότι με συμφέρει. Αδέσμευτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία σου λέει μετά. Δεν έγραψε ούτε μια λέξη για την τρομοκρατία και τις επιθέσεις, που γίνονται σε βάρος των βιοπαλαιστών. Μπράβο συριζοφέρυ στο επόμενο σου ρεπορτάζ μη ξεχάσεις να πεις και καμιά κουβέντα για το χασοδίκη από τη θεσσαλονίκη που ντεμεκ τις άρπαξε ενώ έκανε αφισοκόλληση, από μεταλλωρύχους, που ήταν ντυμένοι αστυνομικοί...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ