Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΗ



"Σκεπτόμενος Πολίτης"
 
«Ισπανία – χρυσός» : Στο άκουσμά τους οι «οικολόγοι» φαντασιώνονται. Αδίστακτοι κονκισταδόρες, αμαρτωλοί ιεραπόστολοι, Ινκας-Αζτέκοι-Μάγια, χρυσάφι αμύθητης αξίας, υφαρπαγή πλούτου. 

Όλα  τούτα συνέβαιναν με τους αποικιοκράτες Ισπανούς στον 16ο αιώνα. Αλλά η Ισπανία στον 21ο αιώνα, όπως πολλοί δεν γνωρίζουν, εξορύσσει χρυσό.

 Και όχι μόνο, αφού συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρώπης με σημαντική μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Η Ισπανία είναι τρίτη στον κόσμο σε εξόρυξη γύψου, έκτη σε φθορίτη, έκτη σε βιομηχανικά αδρανή, πρώτη στην Ευρώπη σε σεπιόλιθο. Γαιάνθρακες (8 εκ τόννοι), θειούχα (10 εκ τόννοι), σιδηρομεταλλεύματα, χαλκός, χρυσός, άργυρος, ψευδάργυρος, ποτάσα και λιπάσματα, μεγάλες μεταλλουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες.


Στη χώρα αυτή βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες ζώνες μεταλλοφορίας της Ευρώπης, η  περίφημη Ιβηρική Ζώνη σιδηροπυριτών με τεράστια αποθέματα θειούχων, ηφαιστειακής προέλευσης. Στην Ισπανία υπάρχουν δύο σημαντικά ενεργά μεταλλεία χρυσού, στο El Valle-Boinas (Βelmonde da Miranda) και στο Carles (Salas), που απασχολούν πάνω από 300 άτομα. Πρόκειται για πολυμεταλλικά κοιτάσματα χρυσού-χαλκού- αργύρου που βρίσκονται στη διάσημη περιοχή μεταλλοφορίας του Rio Narcea.

Άλλη μια έκπληξη αποτελεί η γειτονική Πορτογαλία. Η δεύτερη, μικρή χώρα της Ιβηρικής (έκταση μικρότερη από την Ελλάδα, ίδιος πληθυσμός), έχει σημαντική και αυτή μεταλλευτική δραστηριότητα, κατέχοντας τμήμα της Ιβηρικής ζώνης σιδηροπυριτών. Πέμπτη στον κόσμο σε λίθιο, ενδέκατη σε κασσίτερο, πέμπτη σε βολφράμιο. Χαλκός, άργυρος, ψευδάργυρος, ορυκτό αλάτι και βιομηχανικά ορυκτά, με κύρια τον τάλκη και τον βαρύτη. Σημαντικές μεταλλουργίες, παραγωγής κυρίως συμπυκνωμάτων και τσιμεντοβιομηχανίες.

Υπάρχουν βέβαια και πολυάριθμα μεταλλευτικά projects και στις δύο χώρες, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Εστιάζοντας πάλι στο χρυσό, σίγουρα αξίζει να γίνει μνεία στο Salave/Tapia de Casariego (Ισπανία), που θεωρείται από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα, υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό και είναι στο τελευταίο στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης (για εργοστάσιο και λίμνες τελμάτων, το μεταλλείο έχει αδειοδοτηθεί), στο La Zarza/ Huelva (Ισπανία), χαλκού-χρυσού και στο Penedono (Πορτογαλία).

Οι κοινωνίες λοιπόν της Ιβηρικής, πέρα από τον τουρισμό, συνεχίζουν μια μεταλλευτική παράδοση, που κρατάει από τη Ρωμαική εποχή (δείτε εδώ). Μετά την πρόσφατη θετική αξιολόγηση και αποδοχή της ΜΠΕ γιά το μεταλλείο Salave,  ο τοπικός Υπουργός Ανάπτυξης, Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος των Asturias (μια μικρή επαρχία/πριγκηπάτο της Ισπανίας με έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη Θράκη και πληθυσμό 1 εκ κατοίκους), έδωσε εδώ απλά μαθήματα βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέροντας πως η απόφαση που πάρθηκε «με το νόμο ανά χείρας, θα συνδυάσει την περιβαλλοντική προστασία με την οικονομική δραστηριότητα».

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε < σκεπτόμενε > (που πολύ αμφιβάλω)..
εάν η Ισπανία έχει τόσο μεγάλη μεταλλευτική δραστηριότητα όπως ισχυρίζεσαι... τότε γιατί έχει μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από την Ελλάδα???

caesar

Ανώνυμος είπε...

Caesar δεν είμαι ο σκεπτόμενος πολίτης, ούτε θέλω να παίξω το συνήγορο του. Πιστεύω όμως ότι το ερώτημα σου έχει απαντήσεις, τις οποίες και εσύ θα μπορούσες κάλλιστα να δώσεις αν δεν ήσουν φανατικά πολέμιος της μεταλλευτικής δραστηριότητα. Στην Ισπανία λοιπόν ο δημόσιος τομέας δεν έχει την υπερπληθώρα υπαλλήλων που έχει ο δικός μας τομέας. Έπειτα μην ξεχνάς ότι και εκεί υπάρχει κατάρρευση στους τομείς της κατανάλωσης και παροχής υπηρεσιών. Να μη ξεχάσω τον τομέα των κατασκευών και της οικοδομής, που η φούσκα του πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη και απ' αυτή της Ιρλανδίας. Ευτυχώς να λένε οι Ισπανοί που υπάρχει η βιομηχανία των ορυκτών πόρων και σώζει την κατάσταση.Το ίδιο όσο και αν σε πειράζει λένε και οι κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Ανώνυμος είπε...

να δω υπερασπιστή του πως θα αντιδράσεις όταν σου παρουσιάσω τα στοιχεία από τις κατά τόπους περιοχές που έχουν αυτές τις δραστηριότητες στην ισπανία....δεν υπόσχομαι όμως γιατί δεν τα καταφέρνω καλά με τα ισπανικά.... ωστόσο όμως θα το προσπαθήσω...!!!
ίσως μου πάρει μερικές ημέρες αλλά την προσπάθεια θα την κάνω...

caesar

Ανώνυμος είπε...

Caesar αν θυμάμαι καλά "το θέμα" σου ήταν άλλο. Γιατί η Ισπανία έχει μεγαλύτερη ανεργίρα από την Ελλάδα...Ο,τι στοιχεία βρείς πάντως δωσε τα στο αντιγκολντ για να υπερασπιστεί τη χαμένη του αξιοπιστία και εγκυρότητα. Μη νομίζεις ότι το λέω με κακία ή ειρωνικότητα. Είναι το τίμημα του να θέλει να γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το κατάφερε. Έχασε αλλού.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ 29 Ιανουαρίου 2013 - 8:45 π.μ.

αναρωτιέμαι αν σου κάνει ιδιαίτερα μαθήματα ο Κεδίκογλου για την διαστρέβλωση όλων όσων λέγονται και γράφονται εδώ μέσα...

caesar

Ανώνυμος είπε...

Μη τα συζητάς caesar. Με μένα έχει να κάνει ο Κεδίκογλου και πως θα απαντήσω σε σένα για την ανεργία της Ισπανίας και γιατί δεν τη μειώνει η μεταλλευτική. Caesar είσαι σίγουρα εσύ; Με κάνεις να αμφιβάλω.

Ανώνυμος είπε...

μπορείς να αμφιβάλλεις όσο θες.... έτσι και αλλιώς αδιαφορώ για τις αμφιβολίες σου...!!

caesar