ΑΥΤΗ ΤΗΝ... ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ?



Τι κρύβεται τελικά πίσω από τη στείρα άρνηση των "οικολόγων"?
Μα φυσικά η... ανάπτυξη!!!
Το «παρατηρητήριο...» πάντα «ενημερωμένο» και πάνω απ’ όλα «αντικειμενικό», πριν από λίγες μέρες μας έκανε... την τιμή να δώσει στη δημοσιότητα τη δική του «οικονομοτεχνική μελέτη» αναφορικά με την αξία του τέλματος των χρυσούχων αποβλήτων Ολυμπιάδας, τα οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αγγίζουν τα 145 εκ. ευρώ, από τα οποία ούτε ένα σέντ δε θα μπεί στα ταμεία του Ελληνικού δημοσίου, όπως τονίζει.

Με αφορμή αυτή τη... λογιστική διάσταση το «παρατηρητήριο...» αντιμετωπίζει με επικριτική – καταγγελτική διάθεση το υπό εξέλιξη έργο απορρύπανσης των τελμάτων της Ολυμπιάδας, ενώ εξαπολύει και ένα δριμύτατο κατηγορώ για το γεγονός, ότι πωλήθηκε... νωρίς το στοκ του χρυσούχου συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη στην Κίνα, χωρίς πάλι να επωφεληθεί τίποτα το δημόσιο και χωρίς βέβαια να ερωτηθεί το ίδιο...




Προδήλως... για το «παρατηρητηρίο...» δεν έχει καμία σημασία ότι για όλα αυτά τα έργα απασχολούνται πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη με όλα τα συνεπακόλουθα της εργασιακής τους απασχόλησης προς το δημόσιο και την τοπική μας οικονομία.

Εύλογα όμως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί το... μαχόμενο για το περιβάλλον «παρατηρητήριο...» δε βλέπει τις θετικές περιβαλλοντολογικές παραμέτρους αυτού του έργου, χάρη στο οποίο η συγκεριμένη έκταση θα αποδοθεί καθαρή μέσα στην προσεχή 3ετία για χρήσεις που θα επιλέξει η κοινωνία μας;

Τα "ενθύμια" από παρελθούσες... αναπτυξιακές δράσεις
του "παρατηρητηρίου..." για την Ολυμπιάδα και την ευρύτερη περιοχή!
Το ερώτημα αυτό γίνεται μεγενθύνεται, εαν θυμηθούμε τον «αγώνα», που κατέβαλε το «παρατηρητήριο...» πριν από 6 χρόνια περίπου για να... πείσει όλο το πανελλήνιο, μετά τη θεομηνία του Οκτωβρίου του 2006, ότι η συγκεριμένη λίμνη τελμάτων αποτελεί εν δυνάμει «τοξική βόμβα» για ολόκληρο το Βόρειο Αίγαιο.  

Όλα τα ερωτήματα όμως έχουν και τις απαντήσεις τους. Ερωτήματα τα οποία ενδεχομένως και να μην υπήρχαν, αν το «παρατηρητήριο...» δεν απέκοπτε την «οικονομοτεχνική μελέτη» του από το κύριο σώμα της «αναπτυξιακής πρότασης», που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2007, ο ιδρυτής του, με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του κ. Δάλλα, που τότε είχε εκλεγεί στην αντιπολίτευση του δήμου Σταγείρων – Ακάνθου με την υποστήριξη της ΝΔ.



Ο δήθεν εφιάλτης της Ολυμπιάδας σε πρωτοσέλιδο...
Σ’ αυτή την «αναπτυξιακή πρόταση», όπως τη χαρακτηρίζει, το επενδυτικό κεφάλαιο έναρξης και κίνησης της «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε. ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», είναι το πόσο που κατά την άποψη του ιδρυτή του «παρατηρητήριου...» θα προέκυπτε από την πώληση του στοκ των αρσενοπυριτών της Ολυμπιάδας, των αποβλήτων του τέλματος της λίμνης της και των χρυσούχων αποβλήτων του μεταλλείου των Μαύρων Πέτρων, το οποίο το υπολόγιζε τότε στα 127.750.000 ευρώ.

Σ’ αυτή την αναπτυξιακή πρόταση, που κατέθεσε πριν από 6 χρόνια ο ιδρυτής του «παρατηρητηρίου...» α) δεν υφίσταται καμία επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, β) η ήδη υπάρχουσα ολοκληρώνεται μέχρι της εξαντλήσεως των υπαρχόντων κοιτασμάτων του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, γ) το εργοστάσιο εμπλουτισμού του Στρατωνίου, μετατρέπεται για μια δεκαετία σε εργοτάσιο παραγωγής συμπυκνώματος από τα υπάρχοντα τέλματα της Ολυμπιάδας. Μάλιστα ο ιδρυτής του «παρατηρητηρίου...» προϋπολόγισε, ότι δ) θα χρειαστούν γι’ αυτή την πρόσκαιρη 10ετή  δραστηριότητα οι προσλήψεις 200 ατόμων.    

ε) Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι μια παράμετρος, που βάζει στο αναπτυξιακό του σχέδιο ο ιδρυτής του «παρατηρητηρίου...», βάση της οποίας τα αποχαρακτηρισμένα στρέμματα γης απο μεταλλευτικά, θα μπορούν να ξαναχαρακτηριστούν μεταλλευτικά, αν όπως λέει χαρακτηριστικά «Ο ορυκτός πλούτος που περιέχουν θα παραμείνει στη γη έως ότου η επιστήμη βρει μεθόδους ανάκτησης των μετάλλων που δεν θα θίγουν τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες και θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

‘Οπως βλέπουμε ο δηλωμένος διώκτης της μεταλλευτικής δραστηριότητας αφήνει ένα «παράθυρο ελπίδας» για την επανάκαμψη της, μετά την οριστική διακοπή, που θέλει να επιβάλλει για το... καλό του τουρισμού και των υπολοίπων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, με βασική προυπόθεση να βρεί η επιστήμη μια μέθοδο ανάκτησης των μετάλλων, την οποία θα την εγκρίνει ο ίδιος βέβαια... εννοείται…

«Προχωρημένη» θα χαρακτηρίζαμε την... αναπτυξιακή πρόταση, που κατέθεσε πριν από μια 6ετία. Πιστεύουμε ότι κατά τον ίδιο παραμένει το ίδιο επίκαιρη και «ώριμη», αρκεί βέβαια να γίνει , κατά την άποψη μας και μια σχετική επικαιροποίηση σε κάποια στοιχεία της. Όπως:

1) Τι θα γίνει με το «πλεονάζον» εργατικό δυναμικό, που απασχολείται τώρα και ξεπερνά τα 1000 άτομα; Σύμφωνα με τη δική του μελέτη χρειάζονται μόνο αυτοί που δουλεύουν στην υπάρχουσα δραστηριότητα στις Μαύρες Πέτρες και άλλοι 200 για τον καθαρισμό της Ολυμπιάδας και το εργοστάσιο παραγωγής συμπυκνώματος στο Στρατώνι. Σύνολο 350-400 εργαζόμενοι, και αυτοί για 3-4 χρόνια. Οι υπόλοιποι 600-700 τι θα απογίνουν; Θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό; Και τι θα γίνει μετά το πέρας των εργασιών; Θα γίνουν όλοι μελισσοκόμοι, ή γκαρσόνια για 2 μήνες το καλοκαίρι και έχει ο Θεός;

2) Από που πηγάζει η βεβαιότητα ότι αυτή η εταιρεία που θα ιδρυθεί, θα είναι σε θέση να πουλήσει σε τιμές που θέλει όλα τα παραγώμενα συμπυκνώματα; Ο ίδιος είναι σε θέση να βρεί αγορές και αγοραστές, ή ποιοι τέλος πάντων θα τρέχουν αυτό το πρότζεκτ στις διεθνείς αγορές;

3) Επίσης, αν δεν επικρατήσουν τα ευνοικά σενάρια πώλησης όλων των προϊόντων αυτής της εταιρείας, από που θα εξασφαλισθεί το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης για τη βιωσιμότητα της;

4) Πώς θα πληρωθούν μισθοί και άλλες υποχρεώσεις πρός τρίτους και προμηθευτές; Από επιδοτήσεις και δάνεια; Ειδικότερα στις σημερινές εποχές;

5) Μπορεί μια περιοχή που θα έχει αποχαρακτηριστεί από μεταλλευτική και χαρακτηριστεί π.χ. τουριστική, αποχαρακτηριστεί από τουριστική και να ξαναχαρακτηριστεί μεταλλευτική; Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο;

Νομίζουμε, ότι ο ιδρυτής του «παρατηρητηρίου...» αντί να κυνηγάει φαντάσματα και να επινοεί σημεία και τέρατα, θα ήταν απείρως προτιμότερο για τον ίδιο και για τους φίλους του, να τεθεί ξανά επι τάπητος η αναπτυξιακή του πρόταση «διέξοδος στο αδιέξοδο της μεταλλείας», όπως τη χαρακτήρισε για να δούμε, αν και με τα σημερινά δεδομένα έχει πιθανότητες εφαρμογής, τη στιγμή που αυτό που ενέκρινε η πολιτεία δεν του αρέσει. Προς τι λοιπόν το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός, όταν υπάρχουν τέτοιες λαμπρές αναπτυξιακές προτάσεις;

Διαθέστε λίγο από το χρόνο σας και διαβάστε την αναπτυξιακή πρόταση του ιδρυτή του «παρατηρητηρίου...». Μια πρόταση τόσο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Τα επίμαχα σημεία της, είναι με έντονα γράμματα.

Καλή ανάγνωση. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν είναι βέβαιο, πως θα σας ερμηνεύσουν, πολλά απ’ όσα ακούμε και διαβάζουμε μέχρι σήμερα...




 ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ» ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μια ρεαλιστική πρόταση για την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας, Αρναίας

Τόλης Παπαγεωργίου
Δημοτικός Σύμβουλος Σταγείρων-Ακάνθου

Οκτώβριος 2007

«Το ιδίως περίεργον είναι ότι ενώ προϊόντος του χρόνου ηλαττώθη η εκ των μεταλλείων πρόσοδος, οι Μαδεμοχωρίται (1) δεν εδήλωσαν την αλλοίωσην ταύτην των πραγμάτων εις την κυρίαρχην δύναμιν, ίνα αποφύγωσι πάσαν αφορμήν επεμβάσεως. Προετίμουν δε να συμπληρώσι τας 220 οκάδας αργύρου αγοράζοντες Ισπανικά τάλληρα αργύρου και χύνοντες αυτά και στέλλοντες εις Κωνσταντινούπολιν τους ούτω σχηματιζόμενους όγκους του αργύρου, ως αν παρήγοντο εκ των μεταλλείων. Ουδ’ εζημιούντο ίσως πραγματικώς, διότι σώζοντες την ελευθέραν άσκησιν των κοινοτικών αυτών θεσμών, έσωζον συνάμα την ελευθερίαν της γεωργίας και της εμπορίας, δι ης συνελλεγον επί της επιφανείας της γονίμου εκείνης χώρας θησαυρούς μείζονας των πρότερον αναζητουμένων εν τοις σπλάχνοις της γης».

(Κ. Παπαρρηγόπουλος, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, τόμος Ε’, μέρος Β’, σελ. 118).

Το κυρίαρχο επιχείρημα των υποστηρικτών του Δόγματος «η Μεταλλεία είναι ο αναπτυξιακός μοχλός της Β. Χαλκιδικής» είναι «η επί αιώνες εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Β. Χαλκιδικής». Δεν αναφέρεται φυσικά ότι αυτή η εκμετάλλευση λειτούργησε για την ανάπτυξη των Σουλτάνων, των κατακτητών και των μεταλλευτικών εταιρειών. Ότι η Β. Χαλκιδική έχει καταστεί ήδη πλεονάζων χώρος από τη μεταλλευτική κυριαρχία και φαιό πεδίο από τις «περιβαλλοντικές ζημίες και ζημίες τρίτου» που επισώρευσε η μεταλλευτική δραστηριότητα. Προβάλλεται επίσης η «αειφορία» της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αφού «επί περισσότερο από 2000 χρόνια εξόρυξης, τα κοιτάσματα παραμένουν ανεξάντλητα».

Η πραγματικότητα είναι ότι από την πρώτη ιστορικά γνωστή εξόρυξη μέχρι το 1927 εξορύχθηκαν 8 εκατ. τόνοι μεταλλεύματος ενώ από το 1927 μέχρι σήμερα εξορύχθηκαν 30 εκατ. τόνοι. 

­­­_______________
(1)      Μαδεμοχώρια: Ιερισσός, ίσβορος (Στρατονίκη), Μαχαλάς (Στάγειρα), Νοβοσέλο (Νεοχώρι), Λιαρίγκοβη (Αρναία), Ρεβενίκια (Μ. Παναγία), Λούκοβη (Ταξιάρχης), Βάβδος, Χωρούδα, Βαρβάρα, Ριανά, Γαλάτιστα, Στανός


Σύμφωνα με το Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (ΕΣΑ) το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, μέχρι το 2028 θα εξορυχθούν 200 εκατ. τόνοι μεταλλευμάτων και το σύνολο των κοιτασμάτων θα έχει εξοφληθεί.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα λειτουργίας Μεταλλουργίας Χρυσού στην Ολυμπιάδα από τη ΜΕΤΒΑ (1982-1988), το θέμα «χρυσός» επανήλθε στην επικαιρότητα το Μάιο 1994 από τον τότε Υφυπουργό ΥΒΕΤ κ. Χρήστο Πάχτα: «Τα μεταλλεία δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς τη μεταλλουργία χρυσού». Του κ. Πάχτα είναι επίσης το αξίωμα: «Η μεταλλουργία χρυσού και η μεταλλευτική δραστηριότητα δένουν αρμονικά με την τουριστική ανάπτυξη της Β. Χαλκιδικής». Το αξίωμα αυτό υιοθετήθηκε από τη ΝΑΧ και τους μεταλλευτικούς Δήμους, Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας, οι οποίοι προχώρησαν στη σύνταξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων τους (ΓΠΣ), εφαρμόζοντας συνολικά αυτό το αξίωμα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδας και τελικά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας επανέφεραν τους Δήμους στην «τάξη». Η Μεταλλευτική Ιδιοκτησία και η πραγματοποίηση του ΕΣΑ κατισχύουν των Αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. (Έγγραφο Δ7/9823/10.05.2007 του Υφυπουργού Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας).

Τα ΓΠΣ και των τριών Δήμων βρίσκονται ήδη στη Β2 (τελική) φάση τους. Το υπό θεσμοθέτηση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Ανάπτυξης Τουρισμού (ΕΧΠΑΤ) καθίσταται ανενεργό στους τρεις Δήμους για τους αυτούς με τα ΓΠΣ λόγους. Όλοι οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί των τριών Δήμων πρέπει να διευκολύνουν τους αναπτυξιακούς στόχους της Μεταλλευτικής Εταιρείας.

Η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασάνδρας (ΜΚ) στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (ΕΧ)

Στις 18 Φεβρουαρίου 2003 η  TVX επικαλούμενη «λόγους ανωτέρας βίας» έκλεισε τα μεταλλεία και κατέθεσε Δήλωση Αναστολής Πληρωμών στο Πρωτοδικείο Αθηνών (1072/05.05.2003), το οποίο εξέδωσε την 1286/2003 Πτωχευτική Απόφαση. Ο νέος επενδυτής βρέθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2003. Τα της «Μεταβίβασης» των ΜΚ περιγράφονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Για τη δικαιολόγηση της μεταβίβασης αναγράφεται σε αυτήν ότι:

«Η μεταβίβαση επιβλήθηκε: α) από την ανάγκη κατεπείγουσας αντιμετώπισης από το Ελληνικό δημόσιο των κρίσιμων περιβαλλοντικών κινδύνων για την περιοχή της Χαλκιδικής που συνδέονται με τη μη λειτουργία και συντήρηση των ΜΚ και ιδίως των μεταλλείων Σκουριών, Στρατωνίου και Ολυμπιάδας και β) για την πραγματοποίηση του εξαιρετικής σημασίας για την Εθνική και Τοπική Οικονομία Επενδυτικού Σχεδίου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας (ΕΣΑ)».

Οι ισχυρισμού αυτοί συνιστούν κατάφωρη εξαπάτηση επειδή:

  1. Σύμφωνα με το Ν. 3220/2004: «Για βλάβες του περιβάλλοντος ή ζημίες τρίτων οι οποίες επήλθαν ή τα γενεσιουργά τους αίτια ανάγονται σε χρόνο πριν από τη δημοσίευση του Νόμου που κυρώνει την παρούσα Σύμβαση (28.01.2004)), η Αγοράστρια δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη». Δηλαδή η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαταστήσει ζημίες που έγιναν πριν από την 28.01.2004 και καμία ζημία που τυχόν θα γίνει μετά την 28.01.2004, αφού κάθε πιθανή ζημία μπορεί οπωσδήποτε να αναχθεί σε γενεσιουργά αίτια πριν από την 28.01.2004.

Με την ΑΠΑ. 1012/13.02.2007 επιστολή της, η ΕΧ δηλώνει προς τις Αρμόδιες υπηρεσίες ότι αρνείται «την εξέταση των παραγόντων «τοξικότητα» τελμάτων, ευστάθεια του αναχώματος του φράγματος, υδατοπερατότητα αναχώματος και υποβάθρου, επιφανειακή στράγγιση και επιπτώσεις στο περιβάλλον από τυχόν αστοχία του» μετά τις ζημίες που υπέστη από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2006. Η όποια επέμβασή μας θα γίνει μόνο παράλληλα με τη μεταλλευτική μας δραστηριότητα στην περιοχή»!

Παράλληλα, μέχρι σήμερα η ΕΧ δεν έχει τηρήσει τους Περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλονται από τις ΚΥΑ 45129/1999, 143088/2005 και ΗΠ 24944/1159/2006.

  1. Με αποφάσεις της Εισαγγελίας Εφετών Χαλκιδικής (Α06/1702/20.02.2007) και της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης (860/07.03.2007), βεβαιώνεται ότι από την 12.12.2003 «η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απέκτησε κατά χρήση και κυριότητα τα ενδεικτικώς περιγραφέντα στην άνω Σύμβαση (άρθρο 1 αυτής) περιουσιακά δικαιώματα. Εξ’αυτών προκύπτει ότι η δικαιούχος άνω εταιρεία δύναται να προβαίνει σε πράξεις διαθέσεως των περιουσιακών αυτής στοιχείων…» χωρίς φυσικά αυτό να συνδέεται ουδόλως με την πραγματοποίηση ή μη του ΕΣΑ.

Αποδεικνύεται έτσι ότι ο Χρήστος Πάχτας δώρισε τα ΜΚ στην οικογένεια Μπόμπολα και τον Δημήτρη Κούτρα, χωρίς αυτή η δωρεά να συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την προστασία της περιοχής, την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών και το ΕΣΑ.

Τοποθέτηση του Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας για το ΕΣΑ

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτών Σταγείρων-Ακάνθου, έχουν τοποθετηθεί ως εξής για το ΕΣΑ:

  • ΝΑΙ στην «παρούσα» μεταλλευτική δραστηριότητα, επειδή διασφαλίζει θέσεις εργασίας και προστασία από τα όξινα νερά του μεταλλείου.
  • Κατάργηση της Μεταλλευτικής Ιδιοκτησίας γενικά, εκτός από το τμήμα της που διασφαλίζει τη λειτουργία της παρούσας δραστηριότητας.
  • Κατάργηση της ΒΙΠΕ Ολυμπιάδας και περιορισμός της ΒΙΠΕ Στρατωνίου στο τμήμα της που εξυπηρετεί την παρούσα δραστηριότητα.
  • ΟΧΙ στο ΕΣΑ.
(Αποφαση 15/2007 του Δημοτικού Συμβουλίου).

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος, οι φορείς και η συντριπτική πλειονότητα των Δημοτών Παναγίας τοποθετήθηκαν κατά του Προγράμματος ΣΚΟΥΡΙΕΣ του ΕΣΑ και ζήτησαν κατάργηση της Μεταλλευτικής Ιδιοκτησίας. Το σύνολο του ΕΣΑ αναπτύσσεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας και λιγότερο του Δήμου Αρναίας.

  1. Ο Δήμος Αρναίας και οι δημότες του αντιμετωπίζουν θετικά – μέχρι σήμερα – τη λειτουργία των μεταλλείων αφού προσφέρουν θέσεις εργασίας και οι επιπτώσεις τους επιβαρύνουν, όπως φαντάζονται, τους άλλους δυο Δήμους. Η Δημοτική Αρχή και οι Δημότες Αρναίας φαίνεται να αγνοούν το γεγονός ότι ήδη η στοά των Σκουριών έχει επιπτώσεις στις πηγές υδροδότησης των Δ.Δ. Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου, ότι ο νέος άμεσος στόχος της εταιρείας είναι τα επιφανειακά και υπόγεια κοιτάσματα της Πιάβιτσας και ότι το Πρόγραμμα ΣΚΟΥΡΙΕΣ του ΕΣΑ θα έχει στο Δήμο Αρναίας επιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές που θα έχει στο Δήμο Παναγίας. Περιέργως επίσης αγνοεί η Δημοτική Αρχή Αρναίας ότι το ΓΠΣ που προωθεί ακυρώνεται κατά το τμήμα των 100.000 στρεμμάτων του Δήμου που είναιΜεταλλευτική Ιδιοκτησία της «Εταιρείας». Αυτή όμως η τοποθέτηση είναι βέβαιο ότι θα ανατραπεί το αργότερο εντός δυο-τριών μηνών,όταν το Δημοτικό συμβούλιο Αρναίας κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ του ΕΣΑ.

Το ΕΣΑ αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους φορείς κι τους κατοίκους των τριών Δήμων, εκτός του Στρατωνίου όπου η πλειονότητα των κατοίκων του είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε – επί πλέον της σημερινής – περιβαλλοντική υποβάθμιση του χωριού τους για να δουλεύουν οι ίδιοι στην «εταιρεία».

Στις 2 Νοεμβρίου συζητείται ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας η αίτηση κατοίκων της Στρατονίκης για ακύρωση των πράξεων αδειοδότησης της εξόρυξης του κοιτάσματος «Μαύρες Πέτρες» κάτω από τη Στρατονίκη, που συνιστά και την «παρούσα μεταλλευτική δραστηριότητα».

Το ΣτΕ είναι πολύ πιθανό να αποδεχθεί την προσφυγή. Το τοπίο για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ  δεν φαίνεται φωτεινό ως προς την πραγματοποίηση των μεταλλευτικών της προγραμμάτων. Θα εξακολουθεί όμως να είναι νομέας και κύριος των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Εκτός αν υποχρεωθεί και αυτή, όπως η TVX, να αποχωρήσει από την περιοχή για «λόγους ανωτέρας βίας». Και αυτή η «αποχώρηση» είναι απολύτως εφικτή αν η Δημοτική Αρχή Σταγείρων-Ακάνθου, συνεπικουρούμενη από τους Δήμους Παναγίας και Αρναίας κατανοήσει ότι η αποχώρηση της εταιρείας είναι η μόνη διέξοδος προς την αειφόρο αναπτυξη και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επί δεκαετίες σώρευσε η «Μεταλλεία» στην περιοχή.

Η μεθόδευση της «αποχώρησης» δεν θα αναπτυχθεί τώρα για ευνόητους λόγους. Θα περιοριστούμε σήμερα στην ανάπτυξη της πρότασης.

«ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε. ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»

Ιδρύεται «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε. ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» από τους τρεις Δήμους, με κεφάλαιο τα περιουσιακά στοιχεία των πρώην Μεταλλείων Κασσάνδρας και ανάλογο ποσοστό συμμετοχής.  Το επενδυτικό κεφάλαιο και το κεφάλαιο κίνησης διασφαλίζονται απόλυτα με τα 125.750.000 ευρώ από τα πιο κάτω περιουσιακά στοιχεία:

  • Stock συμπυκνώματος χρυσούχου αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας:
Στο διάστημα 1976-1996 στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (ΜΕΟ) δημιουργήθηκε από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. στοκ περίπου 270.000 τόνων συμπυκνώματος χρυσούχου αρσενοπυρίτη με 23 γρ. χρυσού ανά τόνο.
Είσπραξη: $60.500.000.

  • Τέλμα χρυσούχων αποβλήτων Ολυμπιάδας:
Κατά την ίδια περίοδο από τον εμπλουτισμό στις ΜΕΟ δημιουργήθηκε τέλμα αποβλήτων περίπου 2.700.000 τόνων με περιεκτικότητα 3 γρ. χρυσού ανά τόνο.
Είσπραξη:$50.760.000.

  • Χρυσούχα απόβλητα του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες»:
Η μέση περιεκτικότητα σε χρυσό (Au) του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες είναι 4 γρ/τόνο (ΜΠΕ Μαύρων Πετρών, πιν. 5.2.11-2, σελ. 5-76).

Μέχρι το 2003 εξορύχθηκαν από τις Μαύρες Πέτρες 1.745.286 τόνοι (ΜΠΕ ΜΠ, πιν. 5.2.11, σελ. 5-75). Το απομένον μετάλλευμα στις Μαύρες Πέτρες ήταν το Σεπτέμβριο 2005 περίπου 2.100.100 τόνοι. (ΜΠΕ σελ. 5-106) ενώ μέχρισήμερα έχουν εξορυχθεί ~400.000 τόνοι από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (ανακοινώσεις της EUROPEAN GOLDFIELDS). Ήτοι έχουν εξορυχθεί συνολικά ~ 2.100.100 τόνοι που εμπεριέχουν 4Χ2.100.100= 8.400.000 γρ Au.
Τα συμπυκνώματα γαληνίτη (PbS) και σφαλερίτη (ZnS2) περιέχουν ~1γρ/τόνο Au και αποτελούν το 27% του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος, ήτοι 27%Χ2.100.100= 567.000 τόνοι που περιέχουν ~567.000 γρ. χρυσού.Και τα απόβλητα στο Καρακόλι και τους σωρούς Σεβαλιε περιέχουν 8.400.000- 567.000~ 7.830.000 γρ. χρυσού.
Είσπραξη: $64.790.000.

Συνολική είσπραξη: $176.050.000 ή 125.750.000 ευρώ.

Οι αναλυτικοί υπολογισμοί της τιμής πώλησης των χρυσούχων συμπυκνωμάτων παρουσιάζεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ.

  • Μετατροπή των αποβλήτων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών σε χρυσούχο συμπύκνωμα:
Οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού Στρατωνίου τροποποιούνται σχεδόν ανέξοδα για παραγωγή συμπυκνώματος μέσης περιεκτικότητας σε χρυσό 30 γρ/τόνο από τα χρυσούχα απόβλητα. Το συμπύκνωμα αυτό θα εμπεριέχει και τη συνολική σχεδόν ποσότητα αρσενικού των αποβλήτων. Τα νέα απόβλητα που θα προκύψουν θα είναι λιγότερο τοξικά από τα παλιά και μπορούν να χρησιμοποιηθουν στη λιθογόμωση των στοών.

Ο εμπλουτισμός των χρυσούχων αποβλήτων, με κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων Στρατωνίου, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 10 έτη.

Οι θέσεις απασχόλησης υπολογίζονται σε:
  • 60 για τον εμπλουτισμό
  • 40 για την εξουδετέρωση των νερών.
  • 40 για τη διαδικασία φόρτωσης- μεταφοράς των αποβλήτων
  • 20 για το διοικητικό προσωπικό
Συνολικά 160 θέσεις εργασίας.

Στα έργα απορρύπανσης θα απασχοληθούν για το ίδιο διάστημα των 10 ετών 40 άτομα.

Με την έναρξη του προγράμματος αυτού:

a.    Θα διακοπεί η εξόρυξη του κοιτάσματος Μαύρες Πέτρες κάτω από τη Στρατονίκη.
b.    Θα  σταματήσει οριστικά η άντληση από τα υπόγεια έργα Ολυμπιάδας, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 1500 κ.μ./ώρα. Επειδή όλα τα υπόγεια έργα είναι σε στάθμη χαμηλότερη του +/-0 (στάθμη θάλασσας), σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουν πλημμυρίσει τα υπόγεια έργα και θα έχει αποκατασταθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής του υδατοκρίτη του Στρατονικού όρους.
c.    Θα περιοριστεί δραστικά η άντληση από τα υπόγεια έργα των Μαύρων Πετρών η οποία σε κανονικές συνθήκες κυμαίνεται σήμερα σε 250 κ.μ./ώρα, ενώ σε πλημμυρικές βροχοπτώσεις υπερβαίνει τα 1000 κ.μ./ώρα.
d.    Θα καταργηθεί η ΒΙΠΕ Ολυμπιάδας (20.000 στρέμματα) και θα περιοριστεί η ΒΙΠΕ Στρατωνίου (25.000 στρέμματα) σε περίπου 200 στρέμματα.

Μετά την «αποχώρηση» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ τα Μεταλλεία Κασσάνδρας επανέρχονται στο Δημόσιο αζημίως (αναλύεται ειδικά).

Σκοπός της Α.Ε.:
  • Η απορρύπανση της περιοχής από τις αναστρέψιμες ζημίες του περιβάλλοντος και η προστασία του από μελλοντικές ζημίες.
  • Η μετατροπή των χρυσούχων αποβλήτων σε συμπύκνωμα χρυσούχου αρσενο-σιδηροπυρίτη και η πώληση του μαζί με το υπόλοιπο στοκ Ολυμπιάδας προς όφελος των Δήμων της περιοχής.
  • Επιδότηση της Α.Ε. από ειδικά κονδύλια του Δ’ Κ.Π.Σ. για απορρύπανση περιοχών με περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μεταλλευτικές δραστηριότητες και επιδότηση της επένδυσης εμπλουτισμού των χρυσούχων αποβλήτων.
  • Δημιουργία θυγατρικής ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Α.Ε. για την Τουριστική Ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας της Α.Ε. μέσα από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Ανάπτυξης Τουρισμού.
  • Δημιουργία ΒΙΟΠΑ ήπιων δραστηριοτήτων στις περιοχές των πρώην μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου (ΜΕΣ) και Ολυμπιάδας (ΜΕΟ).
  • Δημιουργία Αριστοτελικού Ιδρύματος στις περιοχές Ολυμπιάδας και Σταγείρων.

Το όλο εγχείρημα θα εξασφαλίσει επιδοτήσεις από τα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα.

Απόδοση της ακίνητης περιουσίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο στους Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας

Ο διαπιστωμένος ορυκτός πλούτος της ΒΑ Χαλκιδικής χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος της Ελλάδας και από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Η διαχείριση αυτού του πλούτου από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, ειδικά μετά το 1992, χαρακτηρίζεται γενικώς ως εθνική ντροπή και για τη Β. Χαλκιδική ως τοπική τραγωδία.

34 Οριστικές Παραχωρήσεις μεταλλείων (ΟΠ) εμβαδού 317.000 στρεμμάτων, με κοιτάσματα βασικών και πολυτίμων μετάλλων κυριότερα των οποίων είναι χαλκός (Cu), μόλυβδος (Pb), ψευδάργυρος (Zn), χρυσός (Au), άργυρος (Ag) και ουράνιο (U), συγκροτούν την Μεταλλευτική Ιδιοκτησία στη Β.Χαλκιδική.

Από το 1927, ιδιοκτήτης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ήταν η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. του συγκροτήματος Μποδοσάκης Το1992 η ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α.Ε. (ΕΤΕ & ΕΤΒΑ) ορίστηκε εκκαθαρίστρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το 1995 τα ΜΚ πουλήθηκαν στην TVX αντί $45 εκατ. με υποχρέωσή της να λειτουργήσει μεταλλουργία χρυσού στην Ολυμπιάδα.

Μετά την πτώχευση της TVX, το Δημόσιο «δώρισε» στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ «βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους» ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και της πλήρωσε και «εύλογο τίμημα» 11 εκατ. ευρώ για να πάρει πίσω τα ΜΚ, τα οποία πούλησε την ίδια στιγμή σε μια εταιρεία των $60.000 ευρώ αντί του επίσης «εύλογου τιμήματος» των 11 εκατ. ευρώ το οποίο ουδέποτε εισέπραξε.

Σήμερα ο «μεγαλύτερος Ελληνικός (;) ορυκτός πλούτος» ανήκει κατά 95% στην EUROPEAN GOLDFIELDS, μια ξένη εταιρεία υψηλού ρίσκου (high risk), και κατά 5% στην ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., μια Ελληνική εταιρεία «νταβατζή»! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισέπραξε ούτε 1 ευρώ από τις μεταβιβάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ενώ τα δικαιώματά του (royalties) επί των μεταλλευμάτων είναι μηδενικά!

Οι ζημίες περιβάλλοντος μόνον από την  TVX, «βεβαιωθείσες ή μη», υπολογίσθηκαν σε 400 εκατ. ευρώ. Οι προηγούμενες της TVX εταιρείες κληροδότησαν ζημίες του περιβάλλοντος που περιγράφονται στις χιλιάδες σελίδες των σχετικών μελετών που συντάχθηκαν από το ΙΓΜΕ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ, την Ε.Ε., την TVX, την RACE και άλλους σοβαρούς φορείς. Οι υπεύθυνοι αυτών των ζημιών του περιβάλλοντος και των ζημιών τρίτων – εκατοντάδες θάνατοι και αναπηρίες εργαζομένων, αρρώστιες και δυστυχία στους κατοίκους της περιοχής – αμνηστεύθηκαν από το Δημόσιο με τους Νόμους 2436/1996 και 3220/2004. Το ίδιο το Δημόσιο επίσης συμψήφισε τις ζημίες αυτές, που  ως Δικονομικός Εγγυητής είχε την υποχρέωση να αποζημιώσει και να αποκαταστήσει, με δικές του υποχρεώσεις (άρθρο 12 του Ν. 2436/1996).

Η οικογένεια Μπόμπολα και ο Δημήτρης Κούτρας στους οποίους ο Χρήστος Πάχτας χάρισε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας εισέπραξαν μέχρι σήμερα:

·         Από την πώληση του 65% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη EUROPEAN GOLDFIELDS $149,4 εκατ. και άλλα $178 εκατ. από την πώληση πρόσφατα του 30% της ΕΧ ήτοι συνολικά ποσό $327,4 εκατ.
·         Από την πώληση του στοκ 20.000 τόνων συμπυκνωμάτων μολύβδου-ψευδαργύρου της TVX και 50.000 τόνων συμπυκνωμάτων χρυσούχου αρσενοπυρίτη της Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. περί τα $10 εκατ.
·         Από την προκαταβολή των $57,5 εκατ. για την προπώληση του συνόλου της παραγωγής αργύρου του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, ποσό $20,13 εκατ.
·         Από την πώληση συμπυκνωμάτων Pb/Ag και Zn της παραγωγής του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες ποσό περίπου $12 εκατ.

Και συνολικά ποσό $369,53 εκατ. ή 264 εκατ. ευρώ, χωρίς να ξοδέψουν ούτε 1 ευρώ!

Σύμφωνα με την πρότασή μας, το σύνολο των ακινήτων των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ήτοι:

  • 2.400 στρέμματα γης
  • 320 σπίτια στο Στρατώνι
  • 64.000 τ.μ. αστικά οικόπεδα
  • 30.000 τ.μ. κτίρια γραφείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων
  • Φρέατα και υπόγεια έργα
  • Λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατονίου
  • Υπόλοιπο στοκ αρσενοπυριτών και χρυσούχα απόβλητα

αποδίδονται στους Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας, ανάλογα με τα διοικητικά όρια μέσα στα οποία βρίσκονται, ως μέρος των οφειλομένων για τις ζημίες περιβάλλοντος και τις ζημίες τρίτου που έχουν υποστεί αυτές οι περιοχές από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Οι 34 Οριστικές Παραχωρήσεις των 317.000 στρεμμάτων καθίστανται ιδιοκτησία του Δημοσίου. Ο ορυκτός πλούτος που περιέχουν θα παραμείνει στη γη έως ότου η επιστήμη βρει μεθόδους ανάκτησης των μετάλλων που δεν θα θίγουν τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες και θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Από το 1997 έχω αφιερώσει όλο μου το χρόνο και τη δραστηριότητά μου στο θέμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας και των επενδύσεων χρυσού στον Ελληνικό και το Βαλκανικό χώρο. Όλα όσα αναφέρονται ανωτέρω έχουν πλήρη και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση με στοιχεία που είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται για το θέμα. Με την πρότασή μου επιδιώκω να αποδείξω ότι:

  • Η διαχείριση του θέματος «Μεταλλεία Κασσάνδρας» από την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς της Χαλκιδικής είναι αποικιοκρατική, σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής και σκανδαλωδώς χαριστική υπέρ των «Επενδυτών».
  • Υπάρχει τρόπος για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη των τριών Δήμων.

Η πραγματοποίηση των προτάσεων απορρύπανσης, περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης των τριών Δήμων είναι απόλυτα εφικτή. Παραμένει πάντα σκοτεινή – αλλά όχι αδιευκρίνιστη – η αντίδραση της πολιτικής εξουσίας και των διαπλοκών της.  Θεωρώ όμως ότι οι διαδικασίες πραγματοποίησης της ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Α.Ε. θα γίνουν αποδεκτές από την Πολιτεία, για λόγους που ήδη έχουν γενικά αναφερθεί εδώ και ειδικά θα αναλυθούν σε επόμενο στάδιο.

Λυδία λίθος και αναγκαία και ικανή συνθήκη πραγματοποίησης της ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΑΕΙΦΟΡΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ είναι η ανοικτή και ελεύθερη συζήτηση γύρω από την πραγματικότητα και τα δεδομένα των μέχρι σήμερα επιπτώσεων της μεταλλείας στην περιοχή μας. Και η προβολή στο μέλλον της πραγματοποίησης:

  • Του Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στα επόμενα 20 χρόνια ή
  • Της ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΑΕΙΦΟΡΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Όλη η διαδικασία «Συμψηφισμού» και «Μεταβίβασης»  έγινε στο διάστημα 9-12 Δεκεμβρίου 2003. Οι Υφυπουργοί Οικονομικών Χρήστος Πάχτας και Ανάπτυξης Αλεξανδρος Καλαφάτης ορίζονται ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου

9 Δεκεμβρίου 2003:

  • Το Ελληνικό δημόσιο κοινοποιεί στην  TVX HELLAS και την TVX GOLD εξώδικη καταγγελία της Σύμβασης Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ,στην οποία το ίδιο είχε συμβληθεί ως «Δικονομικός Εγγυητής», «για τις διαπιστωθείσες ή μη παραβιάσεις της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, των αδειών και εγκρίσεων» για τη μεταλλουργία χρυσού και τα μεταλλεία.

Το όλως «παράδοξο» είναι ότι στις δεκάδες των καταγγελιών του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, με Δήμαρχο τότε τον Παναγιώτη Φλωρίνη, του Προέδρου του Δ.Δ. Ολυμπιάδας Νίκου Μήτσιου και του κατοίκου Ιερισσού Τόλη Παπαγεωργίου, για τις ίδιες ακριβώς παραβιάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και τη Νομαρχία Χαλκιδικής, η απάντηση ήταν οι δεκάδες δίκες και οι πολυετείς καταδίκες για τους Νίκο Μήτσιου, Τόλη Παπαγεωργίου και για δεκάδες κατοίκους της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης. Ο Χρήστος Πάχτας και ο τότε Νομάρχης Αργύρης Λαφαζάνης τους κατάγγελλαν ως «κοινούς ποινικούς εγκληματίες», ενώ την ίδια στιγμή εξυμνούσαν την περιβαλλοντική ευαισθησία και την απόλυτη τήρηση «των περιβαλλοντικών όρων, των αδειών και των εγκρίσεων» από την «Εταιρεία-Κολοσσό» TVX!

  • Οδηγούνται ομαδικά οι 472 απολυμένοι της TVX στη Συμβολαιογράφο Ιερισσού Όλγα Χατζηλίδου – Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σταγείρων-Ακάνθου – και υπογράφουν δήλωση παραίτησης από απαιτήσεις 17,6 εκατ. ευρώ από την   TVX και ανάκλησης των μηνύσεών τους κατά της Εταιρείας.
  • Ιδρύεται Α.Ε. με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ από την ΕΛΜΕΤ (ανενεργό εταιρεία του ομίλου των εταιρειών της οικογένειας Μπόμπολα) και τον Δημήτρη Κούτρα. Σκοπός της εταιρείας: «η λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλείων, η ίδρυση βιομηχανίας χρυσού και η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της».

10 Δεκεμβρίου 2003

  • Η ΤVX GOLD παραιτείται των απαιτήσεών της ύψους 252 εκατ. ευρώ από την TVX HELLAS.
  • Το Ελληνικό δημόσιο παραιτείται των απαιτήσεών του 2,2 εκατ. ευρώ από την  TVX για «βεβαιωμένες οφειλές για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Προκύπτει το ερώτημα: η TVX GOLD- KINROSS  ήταν και είναι ισχυρή εταιρεία που ουδέποτε πτώχευσε και επίσης έχει συμβληθεί ως Οικονομικός Εγγυητής της πτωχεύσασας TVX HELLAS κατά την μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Γιατί ο Χρήστος Πάχτας δεν απαίτησε τα 400 εκατ. ευρώ από αυτήν, γιατί δεν εισέπραξε τα 2,2 εκατ. ευρώ των βεβαιωμένων οφειλών και γιατί «πλήρωσε» 11 εκατ. ευρώ για αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας;

11 Δεκεμβρίου 2003

  • Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 13117/11.12.2003 των Α.Ε. η καταχώρηση στο μητρώο των ΑΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
  • Κατατίθεται αίτηση της TVX HELLAS για ανάκληση της πτωχευτικής απόφασης 1286/2003, του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επειδή «η TVX GOLD, οι 472 απολυμένοι της  TVX και το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκαν από τις απαιτήσεις τους».

12 Δεκεμβρίου 2003

·         Το Πολυμελές Πρωτοδικείο συνεδριάζει και εκδίδει Απόφαση ανάκλησης της πτωχευτικής απόφασης 1286/2003.
·         Υπογράφεται η 22137/12.12.2003 Σύμβαση της Συμβολαιογράφου Αθηνών Γαβριέλλη-Αναγνωσταλάκη για Συμβιβασμό αμοιβαίως των απαιτήσεων Ελληνικού Δημοσίου και TVX , ύψους 400 εκατ. ευρώ. Με την αυτή σύμβαση η μόλις προ μισής ώρας «αποπτωχεύσασα» TVX HELLAS πωλεί στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας αντί «του ευλόγου τιμήματος» των 11 εκατ. ευρώ.
·         Υπογράφεται η 22138/12.12.2003 Σύμβαση της αυτής ως άνω Συμβολαιογράφου για Μεταβίβαση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων Κασσάνδρας αντί του «ευλόγου τιμήματος» των 11 εκατ. ευρώ.
·         Εισάγεται από τον κ. Πάχτα «Τροπολογία» για νομοθετική κύρωση των άνω συμβάσεων στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2003 της Βουλής.
·         Εκδίδεται από το γραφείο του κ. Πάχτα Δελτίο Τύπου στο οποίο αναγγέλεται η «Μεταβίβαση» των Μεταλλείων Κασσάνδρας «σε νέο Επενδυτκό Σχήμα που συγκροτείται κατά 51% από ξένους επενδυτές, τη EUROPEAN GOLDFIELDS (DEUTSCHE BANK, ROYAL BANK OF CANADA κ.α.) και την GLOBAL MINERAL RESOURCES, ενώ το υπόλοιπο απαρτίζουν Έλληνες Επενδυτές (           ΑΚΤΩΡ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ) και ιδιωτικά Ελληνικά κεφάλαια. Το 9% παραχωρείται στη Νομαρχία Χαλκιδικής και στους Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας και Παναγίας δωρεάν»!!!


16 Δεκεμβρίου 2003

·         Συζητείται στη Βουλή η Τροπολογία Πάχτα για τις δυο Συμβάσεις. Η ΝΔ την καταγγέλει επειδή δεν της δόθηκε χρόνος να μελετήσει τις δυο συμβάσεις και επειδή εισάγεται με άσχετο νομοσχέδιο. ΟΠρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης την αποσύρει και ορίζει τη συζήτησή της στις 8 Ιανουαρίου 2004.

8 Ιανουαρίου 2004

·         Η ΝΔ δια των Βουλευτών Γ. Σαλαγκούδη, Γ. Αλογοσκούφη, Β. Πάππα, Αθ. Φλωρίνη, καταγγέλει την Μεταβίβαση ως ύποπτη και τον επενδυτή Frank Timis ως «καταδικασμένο έμπορο ηρωίνης και Δράκουλα της Τρανσυλβανίας». Όλα τα κόμματα καταψήφισαν την Τοροπολογία που ψηφίσθηκε μόο από το ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος 3220/2004 κύρωσε το Συμψηφισμό και τη Μεταβίβαση.

Το Μάρτιο 2004, ο Γιώργος Σαλαγκούδης ως Υφυπουργός ανάπτυξης και ο Γιώργος Αλογοσκούφης ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισαν τη Μεταβίβαση ως «Επένδυση ιδιαίτερης σημασίας για την Εθνική Οικονομία» και τον Frank Timis ως σοβαρό επενδυτή!



























 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΧΡΥΣΟΥΧΩΝ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑΤΩΝ ΑΡΣΕΝΟΠΥΡΙΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΩΝ ΠΕΤΡΩΝ

Ι.          Στοκ συμπυκνώματος χρυσούχου αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας

Απομένον στοκ (Δεκέμβριος 2007) 220.000 τόνοι
Περιεκτικότητα σε χρυσό (Au)            23 γρ/τόνο
Περιεκτικότητα σε αρσενικό (As)         12 γρ/τόνο
Το αρσενικό χαρακτηρίζεται penalty στην αξία του συμπυκνώματος.

Κόστος μεταφοράς (στην Κίνα) FOB: $30/τόνο (1).
Ολικό κόστος παραγωγής (TPC- Total Production Cost) 1 ουγγιάς Au (1oz= 31γρ.). στη μεταλλουργία από το μετάλλευμα Ολυμπιάδας υπολογίσθηκε σε $150.

Το συμπύκνωμα εμπεριέχει το TPC εκτός του κόστους μεταλλουργίας (προ φόρων) το οποίο εκτιμάται σε 50% του TPC, ήτοι:
Κόστος Μεταλλουργίας= 150Χ50%= $75 (2).
Βαθμός ανάκτησης  Au από το συμπύκνωμα 90%.

Η χρηματιστηριακή τιμή 1 ουγγιάς χρυσού (POG- Price of Gold) σήμερα είναι $750 Au, με τάσεις ανοδικές. Ήτοι:
Ανακτώμενος  Au σε 1 τόνο συμπυκνώματος 23Χ90%= 20,7 γρ.
Κόστος μεταλλουργίας:  (1)+(2)= 30+75= $105/τόνο για ανακτώμενο Au 20,7 γρ ή 20,7/31= 0,67 oz (3).

Αξία (3): 0,67Χ750= $502/τόνο συμπυκνώματος.

Με κέρδος μεταλλουργίας $122/τόνο συμπυκνώματος, ο ιδιοκτήτης του συμπυκνώματος εισπράττει τελικά: 502- (122+105)= $275/τόνο.

ΙΙ.         Συμπύκνωμα χρυσούχου αρσενοπυρίτη από το τέλμα Ολυμπιάδας

Ποσότητα αποβλήτων τέλματος 2.700.000 τόνοι
Περιεκτικότητα Au                            3 γρ/τόνο
Περιεκτικότητα  As ελάχιστη.

Το απόβλητο μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού Στρατωνίου (προσαρμοσμένες κατάλληλα).
Κόστος εμπλουτισμού/μεταφοράς $10τόνο (1)
Ανάκτηση από το απόβλητο 80% Au.

Στο συμπύκνωμα θα εμπεριέχονται:
2.700.000Χ 80%Χ 3= 6.480.000 γρ. Au.

Η περιεκτικότητα του συμπυκνώματος εκτιμάται σε 30 γρ. Au/τόνο. Θα προκύψουν 6.480.000/30=216.000 τόνοι συμπυκνώματος.

Κόστος συμπυκνώματος: 2.700.000Χ 10= $27 εκατ.
Ήτοι 27.000.000/216.000= $125/τόνο (2)
Κόστος μεταφοράς (στην Κίνα)  FOB: $30/τόνο (3).

Βαθμός ανάκτησης  Au μεταλλουργίας 90% ήτοι 30Χ90%= 27γρ/τόνο ή 0,87oz/τόνο συμπυκνώματος.
Κόστος μεταλλουργίας $75/τόνο συμπυκνώματος (4).
Κέρδος μεταλλουργίας $122/τόνο συμπυκνώματος. (5).

Αξία 1 τόνου συμπυκνώματος 750Χ0,87Χ90%= $587 (6).
Κέρδος ιδιοκτήτη συμπυκνώματος (6)- {(2)+(3)+(4)+(5)}= $235/τόνο.

ΙΙΙ. Συμπύκνωμα χρυσούχου αρσενοπυρίτη από τα απόβλητα στο Καρακόλι και τους σωρούς Σεβαλιέ

Υπολογίσθηκε ήδη ο χρυσός που εμπεριέχεται στα απολήψιμα απόβλητα Καρακόλι και τους σωρούς Σεβαλιέ σε 7.830.000 γρ. και με ανάκτηση 80% σε 6.264.000 γρ. ή 202.000 ουγγιές, από ποσότητα αποβλήτων 1.500.000 τόνους.

Περιεκτικότητα συμπυκνώματος σε Au 30gr/t
Ήτοι 6.264.000/30= 209.000 τόνοι
Κόστος εμπλουτισμού $7/τόνο συμπυκνώματος ή 1.500.000Χ7= $10.50.000 ή
10.500.000Χ209.000= $50/τόνο συμπυκνώματος (1)
Κόστος μεταφοράς (στην Κίνα) FOB : $30/τόνο συμπυκνώματος (2)

Βαθμός ανάκτησης μεταλλουργίας 90%
Ήτοι 30Χ90%= 27γρ/τόνο ή Au  0,87oz/τόνο συμπυκνώματος
Κέρδος μεταλλουργίας $122/τόνο συμπυκν. (3)
Κόστος μεταλλουργίας $75/τόνο συμπυκν. (4)

Αξία 1 τόνου συμπυκνώματος 0,87Χ90%Χ750= $587/τόνο συμπυκν.(5)
Κέρδος ιδιοκτήτη συμπυκνώματος (5)- {(1)+(2)+(3)+(4)}= $310/τόνο.

Η ακρίβεια των ανωτέρω υπολογισμών επαληθεύεται από την ανακοίνωση της EUROPEAN GOLDFIELDS της 7ης Φεβρουαρίου 2007: «Η συμφωνία πώλησης των συμπυκνωμάτων Ολυμπιάδας αποδίδει ελκυστική απόδοση για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τιμή χρυσού $500/oz».

Η οποιαδήποτε άνοδος της POG από τα $500 καρπώνεται αποκλειστικά από την ΕΧ.

Οικονομική απόδοση της πώλησης των χρυσοφόρων συμπυκνωμάτων

  • Στοκ Ολυμπιάδας
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει ήδη πουλήσει και παραδώσει ~50.000 τόνους ενώ μέχρι το τέλος του 2007 θα έχει παραδώσει ακόμα 30.000 τόνους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕG, ήδη έχει προσυμφωνηθεί η πώληση και της υπόλοιπης ποσότητας των 220.000 τόνων  χρυσοφόρου συμπυκνώματος, αξίας πώλησης $275/τόνο και συνολικής αξίας 220.000Χ275= $60.500.000.

Με ανακοίνωση της EG της 01.10.2007 γνωστοποιείται ότι συμφωνήθηκε η πώληση 50.000 τόνων στην CELTIC RESOURCES και προπληρώθηκε την αξία τους, ενώ η παράδοση θα γίνει σε 24 μήνες. Ο CEO (Πρόεδρος) EG δηλώνει «πανευτυχής από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας πώλησης από το στοκ συμπυκνώματος Ολυμπιάδας. Με αυτό επιτυγχάνουμε δυο στόχους κλειδί για την ανάπτυξη της Εταιρείας μας, διασφαλίζοντας την πώληση το λιγότερο 100.000 τόνων μέσα στο 2007. Η έντονη ζήτηση του συμπυκνώματος είναι καλός οιωνός για την επανέναρξη της μεταλλευτικής μας δράσης στην Ολυμπιάδα».

  • Τέλμα Ολυμπιάδας
Από τους 2.700.000 τόνους χρυσούχων αποβλήτων του τέλματος θα προκύψουν 216.000 τόνοι χρυσούχου συμπυκνώματος, αξίας $235/τόνο και συνολικής αξίας 216.000Χ235= $50.760.000

  • Καρακόλι και σωροί Σεβαλιέ
Από τα απολήψιμα χρυσούχα απόβλητα θα προκύψουν 209.000 τόνοι χρυσούχων συμπυκνωμάτων αξίας $310/τόνο και συνολικής αξίας 29.000Χ310=$64.790.000.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΞΙΑΣ: $176.500.000 ή 125.750.000 ευρώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ