Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ HIGHLANDS ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ (Σκεπτόμενος Πολίτης)


«Η μελέτη του μεταλλείου χρυσού στο Πάρκο Loch Lomond εξασφαλίζει επίσημη έγκριση»



Το πρώτο εμπορικά αξιοποιήσιμο μεταλλείο χρυσού της Σκωτίας στο Εθνικό Πάρκο Loch Lomond έχει αδειοδοτηθεί για το σχεδιασμό του. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μήνες νόμιμων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Scotland Resources που θα αναπτύξει το μεταλλείο και στις επίσημες αρχές του Πάρκου. Η άδεια δόθηκε από την Επιτροπή του Πάρκου τον Οκτώβριο, αλλά υπό την προϋπόθεση αρκετών νομικών υποχρεώσεων.



Τα δύο μέρη συμφώνησαν σε ένα πακέτο 2 εκ λιρών, που αφορά κυρίως εργασίες αποκατάστασης. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει τρεις εγγυήσεις συνολικού ύψους 1,3 εκ. λιρών, που επιτρέπουν στις αρχές του Πάρκου να εισέλθουν και να αποκαταστήσουν την περιοχή σε οποιοδήποτε στάδιο της εκμετάλλευσης, αν ο εκμεταλλευτής αποτύχει να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις του ή σταματήσει την εκμετάλλευση του μεταλλείου.




Οι εγγυήσεις περιλαμβάνουν 950.000 λίρες για αποκατάσταση της περιοχής του μεταλλείου, 160.000 λίρες για διαχείριση μεταλλευτικών αποβλήτων και 222.000 λίρες αναφορικά με το Σχέδιο Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής του Cononish Glen, ένα 30-ετές έργο αναδημιουργίας εγχώριου δασικού πλούτου. Η οικονομική συμφωνία επίσης περιελάμβανε δέσμευση του εκμεταλλευτή να συνεισφέρει 325,000 λίρες για άλλες αποκαταστάσεις και έργα για τους επισκέπτες στο Εθνικό Πάρκο κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης…



Η Scotgold εξασφάλισε άδεια τον Οκτώβριο με τη δεύτερη προσπάθεια. Η πρώτη προσπάθεια απορρίφθηκε από τις αρχές του Εθνικού Πάρκου λόγω περιβαλλοντικών επιφυλάξεων. H Scotgold Resources σχεδιάζει να εξορύξει χρυσό και άργυρο αξίας άνω των 50 εκ λιρών, σε ένα λόφο κοντά στο Tyndrum. Ο χρυσός εξορυσσόταν εδώ και 500 χρόνια στη Σκωτία…»    (Πηγή: BBC)







------------------------------------------------------------------------------------------



«…Μετά το πράσινο φώς που δόθηκε στο έργο, η Linda McKay, μέλος της επιτροπής του Εθνικού Πάρκου, είπε:



«Χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη και πλέον πολύπλοκη αίτηση αδειοδότησης που είχαμε ποτέ αντιμετωπίσει. Όντας φύλακες μερικών από τα πλέον όμορφα φυσικά τοπία στη Σκωτία, θα ήταν εύκολο να απορρίψουμε τη δεύτερη αίτηση, αν λαμβάναμε υπόψη μόνο τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην εδαφική περιοχή. Αλλά αυτό το Εθνικό Πάρκο σχεδιάζει μια μακροχρόνια περιβαλλοντική διαχείριση και αυτό περιλαμβάνει το να βλέπεις πέρα από την προσωρινή ζωή ενός μεταλλείου χρυσού. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την υποστήριξη του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, που στηρίζει το έργο…



Συνολικά, η επιτροπή κατανοεί ότι θα υπάρχει μια προσωρινή απώλεια στον ειδικό χαρακτήρα του Glen Cononish, αλλά έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε και την μακροχρόνια περιβαλλοντική προστασία και τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τη Σκωτία».



Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει εξόρυξη 72.000 τόννων μεταλλεύματος κάθε χρόνο, επί μια δεκαετία, δημιουργώντας 52 θέσεις εργασίας…»           (Πηγή:  STV-Glaskow )



----------------------------------------------------------------



Υ.Γ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε εδώ, πριν το τέλος του 2012, ότι ολοκλήρωσε πρόγραμμα γεωτρήσεων, αναθεώρησε προς τα πάνω αποθέματα και αναμενόμενες χρηματοροές και στοχεύει να ξεκινήσει τα έργα το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και την παραγωγή χρυσού το 2014.



Ένα μικρό μεταλλείο χρυσού θα ξεκινήσει λοιπόν, μέσα σε ένα Εθνικό Πάρκο, σε ειδική περιοχή προστασίας της Ε.Ε, στα διάσημα Highlands της Σκωτίας, με πευκοδάση, τουρισμό και ψάρεμα σολωμού. Με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών του Πάρκου.



Ναι, ξέρω, εμείς δεν είμαστε Σκωτία, εδώ δεν λειτουργεί το κράτος, το μεταλλείο αυτό είναι πολύ μικρό, η ζωή του μόλις 10 χρόνια, είναι απομακρυσμένο (;) κλπ κλπ.



ΑΛΛΟΥ πρέπει να γίνουν οι συγκρίσεις με εμάς και αυτός είναι και ο λόγος της ανάρτησης:



1. Η εκεί τοπική κοινωνία είναι φυσικά υπέρ του μεταλλείου, οι πάντες το σέβονται αυτό, ακόμη και οι αρχές του Πάρκου. Κι όλα αυτά για 52 θέσεις εργασίας παρακαλώ, για 10 χρόνια.



2.  Η επιτροπή διαχείρισης του Πάρκου δρα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν ακολουθεί τις εύκολες ψευτο-οικολογικές λύσεις. Βραχυπρόθεσμες προσωρινές επιπτώσεις δεν θεωρούνται πως επηρεάζουν μακροπρόθεσμα πλάνα, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική προστασία, την αποκατάσταση και τις οικονομικές εγγυήσεις.



3. Ο διάλογος και η συνεργασία με τις αρχές δεν αφορούσε το αν θα γίνει ή όχι το έργο. Όλες οι πλευρές κατανοούσαν την αναγκαιότητα της επένδυσης, το ζητούμενο ήταν να βρεθεί ο κοινά αποδεκτός βιώσιμος τρόπος.



4. Η επιτροπή του Πάρκου δίνει μαθήματα βιώσιμης ανάπτυξης και δεν διστάζει να το κάνει δημόσια. Έχουμε να κάνουμε με πραγματιστές και όχι με «ακτιβιστές», δηλ. με λειτουργούς που δουλεύουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Περιβάλλον, κοινωνική συνοχή και οικονομικά οφέλη ισορροπούν και το μεταλλείο προχωρά.



Μπορείτε να φαντασθείτε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;