Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

«MILOTERRANEAN GEO EXPERIENCE»: ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ


Το μεταλλευτικό μουσείο της Μήλου
Πόλος έλξης για τον τουρισμό του νησιού

Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα συνολικά αλλά και για κάθε επιμέρους τουριστικό προορισμό. 

Δυστυχώς όμως προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πολύ λίγα πράγματα. Το μοντέλο «ήλιος, θάλασσα, σουβλάκι» μας έχει τελειώσει προ πολλού αλλά σπανίζουν οι πρωτοβουλίες που δίνουν μια προστιθέμενη αξία στην τουριστική εμπειρία.

Ανάμεσα στις μετρημένες στα δάκτυλα εξαιρέσεις είναι η Μήλος


Ένα ηφαιστειογενές νησί στη νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων, με πάνω από 75 μικρές και μεγάλες παραλίες, με κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, πολύχρωμα σμιλεμένα βράχια και λευκόχρυσες αμμουδιές. «Όποιος πάει, ξαναπάει» λένε οι ντόπιοι με περηφάνια για τους ισχυρούς δεσμούς που καταφέρνει να δημιουργήσει το νησί με τους επισκέπτες του.

Η Μήλος ωστόσο έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας έχει μια πλούσια μεταλλευτική δραστηριότητα. Από την εξόρυξη και εμπορία του οψιδιανού, στην αυγή της νεολιθικής εποχής, φθάσαμε στο να είναι σήμερα η Μήλος το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας μπεντονίτη και περλίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα καθώς η μεταλλευτική δραστηριότητα σήμερα έχει κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό είναι προφανή τα πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία του νησιού, έχοντας καταφέρει να μην εξαρτάται από την τουριστική «μονοκαλλιέργεια» όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές περιοχές.

Σε άλλες περιοχές η συνύπαρξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και τουρισμού αποδείχθηκε δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Η Μήλος έχει αποδείξει διαχρονικά το αντίθετο. Μπορεί να ζήσει και η μεταλλευτική δραστηριότητα και ο τουρισμός. Και το πιο σπουδαίο να υπάρχει και μια σχέση αλληλοτροφόδητησης. 

Στο νησί υπάρχει και λειτουργεί ένα εξαιρετικά φροντισμένο Μεταλλευτικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα, εικόνες και φωτογραφίες που παρουσιάζουν την εντυπωσιακή γεωλογική ιδιαιτερότητα της Μήλου και αφηγούνται με τον τρόπο τους τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού, αποτίοντας, παράλληλα, έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που εργάστηκαν και εργάζονται για την ανάπτυξη της μεταλλείας στο νησί, συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ