Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΡΙΠΛΕΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ 1997

Από τη βομβιστική επίθεση στο γραφείο της υπουργού Βάσως Παπανδρέου
από την οργάνωση «Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός» στις 10.12.1997
Του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Η καταδρομική «στρατιωτική» επιχείρηση με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής την προηγούμενη Κυριακή από ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων έχει προϊστορία.

 Βόμβες για την εταιρεία χρυσού πριν από 16χρόνια από τον Νίκο Μαζιώτη με στόχο το υπουργείο Βιομηχανίας και την τότε υπουργό κυρία Βάσω Παπανδρέου.


Πριν από 16χρόνια φαίνεται ότι εκτυλίσσονταν αντιδράσεις (σχεδόν) καρμπόν με τις τωρινές γύρω από το θέμα των κοιτασμάτων χρυσού στη Χαλκιδική.

 Δείγμα των σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής αλλά και της μαζικής εμπλοκής των αντιεξουσιαστών από Αθήνα. Τα συμβάντα είναι ενδεικτικά.



Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1997 για τον ίδιο ακριβώς λόγο όπως και σήμερα και ακολουθούνταν από αντιδράσεις για «καθεστώς τρομοκρατίας που συνοδεύει την επένδυση». Μάλιστα σε μία από αυτές τις επιθέσεις είχε τραυματιστεί ένας πυροτεχνουργός αφού, όπως ομολόγησε αργότερα ο «βομβιστής», προχώρησε σε πρόωρη ενεργοποίηση της βόμβας επειδή στόχος του ήταν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής.



Μολότοφ στη Χαλκιδική, βόμβες στην Αθήνα



Το πρωί της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου 1997 η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε σε θαμνώδη περιοχή κοντά στις εγκαταστάσεις της ελληνοκαναδικής εταιρείας TVX Gold (είχε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού έως ότου κήρυξε πτώχευση το 2003) 99 βόμβες μολότοφ, τρία βαρελάκια μεταφοράς χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνταν μόνο από την Αστυνομία καθώς και κάλυκες φυσιγγίων από πυροβόλα και κυνηγετικά όπλα.



Εκείνη την περίοδο (κυβέρνηση Σημίτη) το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στην περιοχή κάτι που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την ανεύρεση των χημικών και των μολότοφ η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών κατοίκων της περιοχής της Ολυμπιάδας.



Στις 5 Δεκεμβρίου 1997 μια νέα τότε οργάνωση με την ονομασία «Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων» κάνει την εμφάνισή της με την τοποθέτηση βόμβας στο υπουργείο Βιομηχανίας που στεγαζόταν τότε στην οδό Μιχαλακοπούλου. Ο άγνωστος που είχε τηλεφωνήσει σε απογευματινή εφημερίδα είχε αναφέρει: «Βάζουμε τη βόμβα ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Βαρβάρας και της Ολυμπιάδας εναντίον της εγκατάστασης εργοστασίου χρυσού. Η επένδυση της TVX Gold δεν θα περάσει».



Βόμβα με στόχο αστυνομικούς



Πέντε ημέρες μετά ακολούθησε νέα ισχυρή έκρηξη βόμβας στο πολιτικό γραφείο της τότε υπουργού Ανάπτυξης κυρίας Βάσως Παπανδρέου στην οδό Ομήρου 15. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός» που εξέφραζε πάλι την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη επένδυση στη Χαλκιδική.



Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε τοποθετήσει την περίοδο 1996-97 εκρηκτικούς μηχανισμούς σε γραφεία αεροπορικής εταιρείας, σε σύμβουλο του υπουργού Δημόσιας Τάξης, στον χώρο του Πολυτεχνείου αλλά και στην πρεσβεία του Περού σε ένδειξη συμπαράστασης στο αντάρτικο κίνημα της λατινοαμερικανικής χώρας.



Ο άγνωστος που τηλεφώνησε για την ανάληψη της ευθύνης στο γραφείο της κυρίας Παπανδρέου είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι επίτηδες είχε προγραμματίσει η βόμβα να εκραγεί νωρίτερα ώστε να υπάρξουν θύματα από την πλευρά της Αστυνομίας. Ως δράστες αυτών των βομβιστικών επιθέσεων είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 1998 ο 28χρονος τότε Νίκος Μαζιώτης όπως και άλλοι αντιεξουσιαστές.



Αποτύπωμα του Μαζιώτη, που είχε συλληφθεί το 2010 ως δημιουργός της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και τους τελευταίους μήνες έχει εξαφανισθεί, είχε βρεθεί στη βόμβα που δεν εξερράγη στο υπουργείο Βιομηχανίας και κατά την απολογία του στη δίκη που ακολούθησε είπε: «Για το μόνο που έχω να μετανιώσω είναι για το τεχνικό λάθος που έγινε και δεν εξερράγη η βόμβα, στην οποία μετά βρέθηκε το αποτύπωμα και κατέληξα εδώ που κατέληξα».

Αναδημοσίευση από το www.tovima.gr