Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

"ΑΡΩΜΑ" ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Του Παναγιώτη Στάθη


"Άρωμα" τρομοκρατίας και δράσης συγκεκριμένων έκνομων ομάδων στη Χαλκιδική με αφορμή την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού, ανεξάρτητων βέβαια από τις αντιδράσεις πολιτικών και τοπικών οργανώσεων, τις οποίες μάλιστα εκτιμάται πως επί της ουσίας εκμεταλλεύονται ("καπηλεύονται" είναι το ρήμα που χρησιμοποιεί γνώστης της κατάστασης) βλέπουν έγκυρες δικαστικές πηγές.



Από τον περασμένο Μάρτιο που έγιναν οι πρώτες επισκέψεις "κουκουλοφόρων" τα δεδομένα έχουν αλλάξει αφού η πρόσφατη επίθεση εναντίον των φυλάκων του ορυχείου στις Σκουριές είχε σίγουρα τα χαρακτηριστικά μιας τρομοκρατικής επίθεσης, με προφανείς κινδύνους ανθρώπινων ζωών.


Γι’ αυτό άλλωστε και ζητήθηκε ήδη από τον αντιεισαγγελέα του ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Δημήτρη Δασούλα η ανάθεση της υπόθεσης των εκτεταμένων επεισοδίων στις Σκουριές Χαλκιδικής σε εφέτη ανακριτή, λόγω ακριβώς της σοβαρότητας της.


Υποψίες



Στις δικαστικές αρχές -ως συνέχεια προφανώς σκέψεων της αντιτρομοκρατικής- τείνει να πάρει κυρίαρχη θέση η σκέψη εμπλοκής (προσπάθειας παρείσφρησης ή ακόμα και καπήλευσης) στις νόμιμες αντιδράσεις των φορέων, συγκεκριμένων ομάδων ένοπλης αντίδρασης οι οποίες μέσα από τέτοιες ενέργειες βλέπουν δυνατότητες κοινωνικοποίησης τους. Η δυναμική αντίδραση καταδίκης εκ μέρους του πολιτικού κόσμου βέβαια αφαιρεί τέτοιες σκέψεις, πλην όμως τις αρχές ασφαλείας προβληματίζει μιας πληροφορία πως στην περιοχή μπορεί να έχει βρει καταφύγιο ένας από τους πιο γνωστούς καταζητούμενους για τρομοκρατική δράση.



Επί τάπητος έχουν τεθεί επίσης και προκηρύξεις τρομοκρατικών ομάδων που δεν παραλείπουν να αναφέρονται στο θέμα της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικά η σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων με τα ονόματα «Άγρια Ελευθερία» και «Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων» που ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο The Mall, αναφέρει χαρακτηριστικά:



«...Ακούμε τις δακρύβρεχτες εκκλήσεις για ομαλότητα και βλέπουμε στρατό κατοχής και πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, στρατό κατοχής μέσα στα πανεπιστήμια, στρατό κατοχής στα Εξάρχεια, στρατό κατοχής στη Χαλκιδική για τους εργολάβους της βιομηχανίας χρυσού. Χτυπάνε τις γειτονιές των μεταναστών και της εξέγερσης; Θέλουν λεηλατημένους τόπους; Χτυπάμε τους μηχανισμούς τους. Και δυναμώνουμε όλους τους αγώνες ενάντια στην εξουσία...»



Λανθασμένος σχεδιασμός και υποτίμηση



Η παραγγελία λοιπόν του Αρείου Πάγου έχει διττή έννοια: Αφενός επισημαίνει την ανάγκη κεντρικής δικαστικής διαχείρισης της κατάστασης (στα πρότυπα των μεγάλων υποθέσεων τρομοκρατίας, διαφθοράς κλπ.) ώστε να αποφευχθούν άστοχες τελικά ενέργειες όπως η σύλληψη ενός μηχανικού που πρωτοστατεί με γυμνό πρόσωπο στις διαμαρτυρίες για πολιτικούς ή άλλους λόγους, και να μην ποινικοποιείται η άποψη.



Αφετέρου να διαπιστωθεί επιτέλους αν ευσταθούν όσα λέγονται περί ανεπαρκούς αστυνομικής δύναμης, αλλά και για ανάγκη διενέργειας έρευνας ώστε να εντοπιστεί αν έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα αλλά και να εξεταστούν καταγγελίες ότι οι μέχρι τώρα διώξεις είναι σε βαθμό πλημμελήματος (και όχι κακουργήματος), παρά το γεγονός ότι φέρονται να έχουν διαπραχθεί βαρύτατα αδικήματα με απειλή και κατά της ζωής ανθρώπων.



Να εξαλειφθεί δηλαδή η υπόνοια πως η όλη κατάσταση έχει υποτιμηθεί εδώ και καιρό. Χαρακτηριστική δε είναι η άποψη του δημάρχου Αριστοτέλη, Χ. Πάχτα, ο οποίος σε μηνυτήρια αναφορά του περιγράφει αναλυτικά τα επεισόδια που έγιναν τον Μάρτιο, τον Ιούλιο και τον περασμένο Οκτώβριο με επιθέσεις κουκουλοφόρων, βόμβες μολότοφ, βεγγαλικά, ρόπαλα, κλπ. Όπως αναφέρεται, επίθεση έγινε και κατά του δημαρχείου και κινδύνευσαν να καούν τα μέλη δημοτικού συμβουλίου τα οποία εκείνη την ώρα συνεδρίαζαν, ενώ πυρπολήθηκαν τα αυτοκίνητά τους.

Αναδημοσίευση από το www.capital.gr