Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

"Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ"

Της Λίνας Παπαδάκη

Η πτώση της Ιεριχούς αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη (Ιησούς του Ναυή, κεφάλαιο 6) και αποτελεί μια από τις δραματικότερες σκηνές που περιγράφονται στη Βίβλο. 

Για έξι ημέρες οι Ισραηλίτες περπατούσαν γύρω από την πόλη μια φορά την ημέρα. Την έβδομη πραγματοποίησαν τον γύρο της πόλης επτά φορές. 

Όταν επτά ιερείς σήμαναν τις σάλπιγγες, όλοι οι Ισραηλίτες φώναξαν με δυνατή φωνή και τα τείχη της Ιεριχούς ισοπεδώθηκαν. Οι Ισραηλίτες τότε εισέβαλαν στην πόλη και την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά.




Τα οδοφράγματα της Ιερισσού, μου θύμισαν τα πασχαλινά εδάφια. Μάλλον λόγω της συνήχησης. Οι κάτοικοι του «ελληνικού χρυσού», μετά τις «βίαιες συλλήψεις άγρια μεσάνυχτα» των δύο υπόπτων, κατέβηκαν στους δρόμους, χτύπησαν δυνατά τις καμπάνες για να καλέσουν σε ξεσηκωμό, έκαψαν το αστυνομικό τμήμα, τηλε - διαμαρτυρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη κι έκλεισαν με μπάζα, λάστιχα και χώματα τις εισόδους της πόλης ώστε να διακόψουν την επικοινωνία με τον έξω άδικο κόσμο.



Φαντασμαγορικές πράξεις μιας κοινωνίας που επιζητά τη δημοσιότητα με ξεπερασμένο τρόπο. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για 10 κακουργήματα και 12 πλημμελήματα και θεωρείται βαρύτερο κι από τρομοκρατία. Εάν ο εισαγγελέας έκανε λάθος εκτίμηση, είναι ένα θέμα που η τακτική Δικαιοσύνη ελπίζουμε και πρέπει να το διαλευκάνει. Αν η αστυνομία δεν έπρεπε να «σημάνει» τις σειρήνες της στις τρεις τα ξημερώματα, φαίνεται λογικό.



Το να ακυρώνεις όμως προκλητικά θεσμούς και Σύνταγμα και να υπερηφανεύεσαι στα κανάλια γι' αυτό είναι μήνυμα μιας στρεβλής πραγματικότητας και κυρίως απόδειξη μιας σκουριασμένης νοοτροπίας που μας έφερε μέχρι εδώ. Τα τείχη όμως που μας κρατούσαν ασφαλείς στις αυταπάτες μας, έχουν πέσει.

Αναδημοσίευση από το www.protagon.gr