ΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η δήθεν έκπληξη και ταλαίπωρο Σύνταγμα


 Σκεπτόμενος Πολίτης




«…Αλλά οι άνθρωποι συγκινούνται πολύ από τις προκαταλήψεις. Δεν είναι οι αλήθειες, οι περιστάσεις που μας εντυπωσιάζουν, είναι η ανατροπή όσων πιστεύουμε, η συνειδητοποίηση όσων θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε, αν δεν πιστεύαμε με πάθος σε αυτά που αργότερα ανακαλύπτουμε ότι θεωρούσαμε αληθινό, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά έτσι, επειδή έτυχε να πιστεύουμε εκείνη τη στιγμή» (Ουίλλιαμ Φώκνερ, «Ο καπνός»)







Άρθρο 22



Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.







Άρθρο 24



1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.







Άρθρο 25



2. Η αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη



3. Η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.







Άρθρο 106



Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών


 
-----------------------------------------------------------------------





Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη





Το ΣτΕ έβγαλε μια θαρραλέα και ρεαλιστική απόφαση για το μεγάλο μεταλλευτικό έργο, δίνοντας απλά μαθήματα βιώσιμης ανάπτυξης και αποδομώντας ένα προς ένα τα ψευτο-επιχειρήματα των «οικολόγων». Οριστικό τέλος στην αντιδραστική παρακαταθήκη του ανεκδιήγητου Δεκλερή της δεκαετίας του ’90 και αρχή χτισίματος μιάς νέας νομολογίας, που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, με ισόρροπες προσεγγίσεις για το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη.





Και τώρα τί; Οι «οικολόγοι» θα σεβαστούν τους νόμους και το Σύνταγμα; Λοιπόν, υπάρχει πάντα η επιλογή της μη αποδοχής της (αστικής) νομιμότητας. Δηλώνεις δηλαδή ότι δεν αποδέχεσαι το ΣτΕ, τους νόμους και τους θεσμούς (αυτούς που τους επικαλείσαι βέβαια όποτε σε βολεύει) και συνεχίζεις. Πάντως στις τάξεις των οικολογούντων υπάρχουν και κάποιοι πιό προβληματισμένοι. Καλούνται να πάρουν πρωτοβουλίες, να απομονώσουν τους γνωστούς υποκινητές (ανθυποπαραγοντίσκους, κομματικούς εγκάθετους, Συντονιστικά κλπ) και να δουν με καθαρό μυαλό το πού οδηγούν τα πράγματα. Η Χαλκιδική δεν χρειάζεται εμφύλιο Βορείων-Νοτίων που υποδαυλίζουν οι επαγγελματίες της «οικολογίας», θα κοιτάξει μπροστά και θα εργασθεί για την πρόοδο της. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ