Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

"ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Του Δρ. Σπύρου Κιτσινέλη
H τεχνολογία δεν φυτρώνει ούτε την κληρονομούμε όπως τις παραλίες μας. Απαιτεί κονδύλια, γράψιμο προτάσεων, συνεργασίες, ευέλικτα πανεπιστήμια, εκατομμύρια ανθρωποώρες, πολλές αποτυχίες, ταξίδια και χρόνο στο δρόμο, διάβασμα, ατελείωτες ώρες στην απομόνωση, μισθούς, ενημερώσεις για νέα μηχανήματα, τολμηρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, σεμινάρια, τεχνικά κείμενα... μπορώ να γράφω επί ώρες για όλα τα δύσκολα που κάνουν οι ερευνητές οι οποίοι τα κάνουν συνήθως από μεράκι και λατρεία για την έρευνα.



Κάνεις έναν υπέρηχο για να δεις πώς πάει η εγκυμοσύνη της γυναίκας σου, μια επέμβαση με λέιζερ στα μάτια για να βλέπεις χωρίς γυαλιά, ένα βηματοδότη για τον πατέρα σου και χίλια δυο άλλα που απολαμβάνουμε όλοι. Και θαυμάζουμε για μια στιγμή την επιστήμη που τα έκανε όλα αυτά δυνατά και μας χαρίζει λίγη παραπάνω ζωή και ποιότητα. Και μετά την ξεχνάμε πάλι. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια τέτοια περίσταση... που θα πεις ευτυχώς που υπάρχει και αυτό, σκέψου τι έκανες για την επιστήμη ως πολίτης.



«Μα τι μπορώ να κάνω;» θα αναρωτηθείς. Τι από όλα αυτά που αναφέρω πιο πάνω μπορείς να επηρεάσεις; Ως πολίτης μπορείς να επηρεάσεις το πόσο επενδύει η πολιτεία στην έρευνα. Την επόμενη φορά ψήφισε μόνο όποιο κόμμα μιλήσει για επιστήμη, τεχνολογία και ανθρώπινο κεφάλαιο. Ψήφισε μόνο όποιον αναφερθεί στους επιστήμονες που φεύγουν κατά χιλιάδες από τη χώρα. Ψήφισε αυτούς που έχουν καταλάβει ότι χωρίς τεχνολογία τίποτε άλλο δεν θα πάει μπροστά... ούτε η υγεία, ούτε η οικονομία, ούτε η ασφάλεια. Όποιοι είναι έξυπνοι αρκετά για να καταλάβουν με ποιο εργαλείο επηρεάζεις τα πάντα, τότε θα ξέρουν τι να κάνουν.



Την επόμενη φορά που θα δεις να διαφημίζεται ένα δρώμενο με οποιοδήποτε επιστημονικό θέμα, πήγαινε. Πάρε τα παιδιά σου ή ένα φίλο και πήγαινε. Θα ενημερωθείς για κάτι σημαντικό, θα κάνεις κάτι διαφορετικό και θα στηρίξεις όσους το διοργάνωσαν γνωρίζοντας ότι παίρνουν ρίσκο.



Αγόρασε βιβλία επιστημονικά. Αν όχι για σένα τότε για τα παιδιά σου. Να μεγαλώσουν με γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες και όχι με μπούρδες και σαχλαμάρες που έχουν κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί είναι βέβαιο ότι αν δεν πας στη μια πλευρά της επιστημονικής γνώσης, είναι εύκολο να σε κερδίσει η άλλη της αυθαίρετης μπουρδολογίας. Το βλέπουμε αυτό κάθε μέρα στους συμπολίτες μας που πιστεύουν και αναπαράγουν ό,τι ανοησία σε τρελαίνει.



Μίλα με τους επιστήμονες που ξέρεις. Σε αντίθεση με τους γιατρούς που τρελαίνονται όταν τους ρωτάς κάτι εκτός ιατρείου τους, οι περισσότεροι ερευνητές έχουν τεράστιο μεράκι και μεγάλη όρεξη να μιλάνε για επιστημονικά θέματα και τη δουλειά τους. Ρώτα τους να μάθεις ό,τι θες... και εσύ θα κερδίσεις και αυτοί θα αισθανθούν ικανοποίηση.



Και τέλος όταν κάτι σε κερδίσει, όπως μια τεχνολογία ή ένας ερευνητής που έκανε κάτι σημαντικό, μην το προσπερνάς όπως θα προσπέρναγες μια είδηση για κάποιον ποδοσφαιριστή, παρουσιάστρια ή μοντέλο. Κοινοποίησέ το, μοιράσου το, ανέδειξέ το, στείλτο σε φίλους σου δημοσιογράφους. Καιρός είναι να απαλλαχθούμε από τα επιφανειακά και να αρχίσουμε να προωθούμε καλύτερα πρότυπα για τη νέα γενιά.

Αναδημοσίευση από www.protagon.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Επειδή στο άρθρο του ο dr. Κιτσινέλης κάνει λόγο για την ευκολία και την πέραση που έχει στις μάζες η "αυθαίρετη μπουρδολογία", είμαστε σχεδόν βέβαιοι, ότι η αυτή η επισήμανση δεν αφορά πχ. το αντιμεταλλευτικό επιστημονικό προσωπικό των "αθανάτων", που σε κάθε... διάλεξη τους σπέρνουν το θάνατο, τον όλεθρο και την καταστροφή.

Όχι δεν πρέπει να αναφερόταν σ' αυτούς. Καθ' ότι είναι εκτός συναγωνισμού... 

Ποιοί επιστήμονες είναι τόσο "έγκριτοι" και "σοβαροί", όσο εκείνοι για να συγκριθούν μαζί τους;