ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ… ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ!

Από metalleiachalkidikis.gr

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Στο πλαίσιο του 23ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας που γίνεται στην Αθήνα 4-10 Αυγούστου 2013, τo «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ διοργανώνει την “Προσκεκλημένη Συνεδρία”: «Αριστοτέλης και Σύγχρονη Επιστήμη». Διοργανώτρια της ειδικής αυτής Συνεδρίας είναι η κα Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Άκουσε τη μαγική λέξη Αριστοτέλης ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας Α.Π.Θ. και γνωστός πολέμιος των μεταλλείων Σαράντης Δημητριάδης και είπε και αυτός να στείλει ένα μήνυμα στην κα Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, μήνυμα βεβαίως που δημοσιεύτηκε μόνο στο «έγκυρο» και «αντικειμενικό» blog του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Πριν δούμε το μήνυμα, να θυμηθούμε ποιος είναι ο Δημητριάδης. 

Κατ’ αρχάς για να μην μπερδευόμαστε, το «ομότιμος», είναι τιμητικός τίτλος που απονέμεται σε καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία. Πως λέμε απόστρατος, κάπως έτσι. Μετά, ο Δημητριάδης είναι ο ίδιος Δημητριάδης που έχει αναρτήσει το εξής σχόλιο: «Να πάνε να γ….θούνε αυτοί και τα μεταλλευτικά τους τόξα. Τον τόπο μας δεν τον πουλάμε, πολύ περισσότερο δεν το χαρίζουμε για όλο το χρυσάφι του κόσμου. Οι Τούρκοι απλά μας φορολογούσαν, έστω και βαρειά. Αυτοί θέλουν να μας πάρουν τα πάντα, και την ψυχή μας μαζί…» (δες εδώ). 

Ο αθυρόστομος, οθωμανολάγνος  μαχητής ομότιμος, είναι όμως περισσότερο γνωστός για τα σχόλια και τις κρίσεις που έσπευσε να διακηρύξει προς πάσα κατεύθυνση μόλις βγήκε η Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, μόνο που αποδείχθηκε ότι μίλαγε για άλλα αντί άλλων, αφού προφανώς ούτε που είχε διαβάσει την μελέτη  (δες εδώ και εδώ)


Ακούστε λοιπόν τι σκέφτηκε ο ομότιμος… (Το μεταφέρω ολόκληρο για να μην κατηγορηθώ γι’ απομόνωση αποσπασμάτων και διαστρέβλωση του νοήματος…)



Αγαπητή κ. Μέντζου:


Υποκύπτω μόλις αυτή τη στιγμή στον πειρασμό να θέσω το εξής ρητορικό, ή και φιλοσοφικό αν θέλετε ερώτημα: Τι θα σκεφτόταν άραγε σήμερα ο Αριστοτέλης για την contemporary science, αν είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί την ιδιαίτερη πατρίδα του και να “θαυμάσει” όσα γίνονται εκεί με τη βοήθεια και εν ονόματι της contemporary science and technology; Και, αλήθεια, γιατί δεν διοργανώνεται(ε) ένα τέτοιο, ή και όποιο άλλο ανάλογο, συνέδριο στην πατρίδα του; Αν όχι τίποτε άλλο, τουλάχιστον για να αποτιμήσουμε ακόμα καλύτερα την αξία του αποφθέγματος πως πρέπει πρώτα να ζούμε (να μπορούμε να ζήσουμε) και μετά να φιλοσοφούμε (να μπορούμε να φιλοσοφήσουμε).


Κάποια οφειλόμενη επεξήγηση για το τι θα “θαύμαζε” σήμερα ο Αριστοτέλης στην ιδιαίτερη πατρίδα του:


1. Το με φρενήρεις ρυθμούς ανατριχιαστικό ξεκοίλιασμα του Κάκαβου, του πολύ οικείου του υποθέτω Κάκαβου, για την προπαρασκευή στο στάδιο αυτό του ενός εκ των δύο φραγμάτων απόθεσης των απόβλητων εμπλουτισμού του έργου των Σκουριών, που θα παράγονται με ρυθμό μέχρι 23.585 τόνων την ημέρα επί 20 ως 30 χρόνια και θα είναι επιβαρυμένα με την τοξική ουσία ισοπροπυλική ξανθάτη (αντιδραστήριο εμπλουτισμού του μεταλλεύματος). Το φράγμα αυτό (στον Καρατζά Λάκκο) είναι το ένα εκ των δύο προβλεπόμενων για το έργο των Σκουριών. Το δεύτερο (στο Λοτσάνικο) θα κατασκευάζεται παράλληλα με τη σταδιακή πλήρωση του πρώτου περιμένοντας τη σειρά του.



2. Το φαραωνικό μέγεθος των φραγμάτων αυτών, που σε αντίθεση με άλλα που εξυπηρετούν την αποταμίευση καθαρού νερού, προορίζονται για την αιώνια αποταμίευση τοξικών αποβλήτων. Και όταν λέω φαραωνικό μέγεθος αναφέρομαι στα εξής:



Το φράγμα στον Καρατζά Λάκκο θα έχει ύψος 169 μέτρα (από τη στέψη του μέχρι τον πόδα της κατάντη πλευράς του). Το φράγμα στο Λοτσάνικο θα έχει αντίστοιχο ύψος 159 μέτρα. Για σύγκριση: Το φράγμα του Aswan έχει ύψος 111 μέτρα. Το φράγμα Ataturk στην Ανατολία 169 μέτρα (τι σύμπτωση -αν το δικό μας το κάνουμε ένα μέτρο ψηλότερο θα τους φάμε -τι είναι ένα μέτρο τσιγκούνηδες). Το φράγμα Κρεμαστών έχει ύψος 135 μέτρα.



Για όσους δυσκολεύονται να φανταστούν τίς διαστάσεις αυτές εκφρασμένες σε μέτρα:
Ο Λευκός Πύργος μας έχει ύψος 33,9 μέτρα. Άρα, το καθένα από τα δύο φράγματα που θα κατασκευαστούν για να συσσωρευθούν πίσω τους τα τοξικά μεταλλευτικά απόβλητα της επεξεργασίας του υλικού που θα εξορύσσεται στις Σκουριές θα έχει ύψος πενταπλάσιο από αυτό του Λευκού Πύργου.



Τι θα έλεγε για όλα αυτά ο Αριστοτέλης άραγε; Να ένα ενδιαφέρον θέμα για επιστημονικό συνέδριο φιλοσοφίας.Καλό σας απόγευμα και καλή επιτυχία στο συνέδριό σας στην Αθήνα.



Σ.Δ.



Να ξεκινήσουμε με την ισοπροπυλική ξανθάτη, για την ακρίβεια την νατριούχο ισοπροπυλική ξανθάτη, η οποία με το εμπορικό όνομα SIPX είναι ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα κύρια αντιδραστήρια επίπλευσης, που απορροφάται επιφανειακά και μετατρέπει το ορυκτό σε υδρόφοβο, σχηματίζοντας µία οργανομεταλλική ένωση στην επιφάνεια του. Είναι δηλαδή ένας συλλέκτης, στην ορολογία της μεταλλευτικής. 

Όπως και με όλα τα χρησιμοποιούμενα αντιδραστήρια, αφενός η χρήση του είναι εγκεκριμένη, αφετέρου οι συγκεντρώσεις του είναι μικρές και κατά τη χρήση του λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα εξουδετέρωσης για να μη διαρρεύσει στο περιβάλλον σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις. Αν είναι έτσι, και η βενζίνη εμφανίζει τοξικότητα και κίνδυνο στο χειρισμό και αποθήκευσή της, οπότε Σαράντη, τι; Να τα κλείσουμε όλα τα πρατήρια;



Στο επόμενο θέμα, ο ομότιμος Σαράντης ή έχει κάποιο πρόβλημα με τα νούμερα, ή μας περνάει για χαζούς (για να μπούμε στο κλίμα των απαντήσεων του Σαράντη…). Απορώ μάλιστα μήπως αρχίζει να τα χάνει λίγο, διότι αυτό το γραπτό δεν απευθύνεται στο παρεάκι του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και των μικρόνοων που το διαβάζουν και ανεβάζουν κολακευτικά σχόλια… 

Το έστειλε σε μια καθηγήτρια που (σε αντίθεση με τον ίδιο) είναι γνωστή για το έργο της και την προσφορά της στην επιστήμη που υπηρετεί και όχι για εξωπανεπιστημιακούς «αγώνες»…. Και συγκρίνει το Φράγμα του Ασσουάν, που εκτείνεται σε μήκος 3,26 χιλιομέτρων και φαίνεται από το διάστημα, με το φράγμα τελμάτων στον Καρατζά Λάκκο και το Λοτσάνικο. 

Που να του εξηγήσεις τώρα περί διαστασιολόγησης υδραυλικών έργων, περί σχέσεως ύψους, μήκους και έκτασης ενεργής επιφάνειας φραγμάτων, χωρητικότητας, κ.λπ…. Ο άνθρωπος είναι αλλού, υπεράνω… Η πλάκα τώρα ποιά είναι; Και ο ίδιος και το παρεάκι του Παρατηρητηρίου νομίζουν ότι έκαναν εξυπνάδα… Τόσο μεγάλη μπαρούφα έχω να ακούσω πολύ καιρό… Μεγαλύτερη και από του Τσίπρα που μπέρδεψε την Ναόμι Κλάιν με την Ναόμι Κάμπελ….



Αγαπητέ Σαράντη, στις 9 Αυγούστου έχει Γιορτή της Σαρδέλας  στην Παραλία Κύμης, στην Εύβοια…  Πολύ πιθανόν του Αριστοτέλη που ζούσε στα παραθαλάσσια αρχαία Στάγειρα, να του άρεσαν οι σαρδέλες, οπότε γιατί δεν συσχετίζεις το γεγονός και να στείλεις κι εκεί κανένα υπόμνημα να κατακεραυνώσεις τα φαραωνικά φράγματα της Ελληνικός Χρυσός; Να δεις που θα το δημοσιεύσουν και στο Παρατηρητήριο….

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Τέλεια προσέγγιση, εκτός από μια φιλική παρατήρηση...

Λίγο... περισσότερο τακτ την επόμενη φορά (γιατί θα την ξανακάνει τη "φιλοσοφική" απόπειρα... είναι βέβαιο) απέναντι στον ομότιμο και ισό... σοφο του Αριστοτέλη!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εγκαλώ λοιπόν κι εγώ τον δήμαρχο πάχτα να μας πει γιατί δεν εισηγήθηκε να γίνει το παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας στην πατρίδα του μεγαλύτερου φιλοσόφου του Αριστοτέλη.
μήπως τελικά η φωνή των φιλοσόφων-φιλολόγων ανά τον κόσμο θα ήταν τόσο μεγάλη που δεν συνέφερε την eldorado???
έχει απόλυτο δίκιο ο Δημητριάδης για τα όσα επισημαίνει!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αστεριξ δίκιο έχεις. Πότε είχαν άδικο οι κόπανοι;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΕΧΕΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ
ΔΗΜΟΥΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ!
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:
METAΛΛΕΙΑ+ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ
ΦΥΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ
ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΣ+ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ
ΤΟΥΡΙΣΜΟ+και πρώτο και ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ?ειναι η πατρίδα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ που ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ
ΤΑ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΜΗΚΗ ΤΗ ΓΗΣ!!και πολύ
καλόs o δήμοs πήρε το ονομα του!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
7 Αυγούστου 2013 - 1:31 μ.μ.

όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να γίνουν πραγμάτωση μόνο αν γινόταν ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής απο μεταλλευτική ζώνη...
όσο η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη έτσι και υπάρχουν τα μεταλλεία αυτό να το ξεχάσεις.!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ