Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΟΡΥΚΤΟΥ ΟΛΙΒΙΝΗ ΣΤΗ ΒΑΒΔΟ

 *Ακολουθεί σχόλιο του blog
Την αποκάλυψη πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βρίσκεται πολύ μεγάλο κοίτασμα του ορυκτού «Ολιβίνης» στο δημόσιο μεταλλείο Λευκόλιθου, στη Βάβδο της Χαλκιδικής, έκανε ο γεωλόγος κοιτασματολόγος του ΙΓΜΕ Σπύρος Νταµπίτζιας, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου των εργαζομένων, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την «απαξίωση του Ινστιτούτου», όπως είπαν.


Ο Ολιβίνης είναι ένα βιομηχανικό ορυκτό και, λόγω της ιδιότητάς του να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρίμαχων υλικών και βιομηχανικών κλιβάνων, ενώ απορροφά και το διοξείδιο του άνθρακα. Ο Ολιβίνης έχει ανιχνευθεί στη Σελήνη, τον Άρη και σε μετεωρίτες. Κοίτασμα Ολιβίνη έχει βρεθεί στο Χρώμιο των Γρεβενών και έχει γίνει πριν από λίγο καιρό δημοπράτηση του έργου εξόρυξής του.



Οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ κάνουν λόγο για «πολύ μεγάλο κοίτασμα, πολύ μεγάλης αξίας», τόνισαν όμως πως, για την ώρα, δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία καθώς συνεχίζεται το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ στην περιοχή. «Ενημερώθηκε η ΔΕΗ. Αυτά είναι προγράμματα που χρειάζονται χρόνο και χρήμα», είπαν οι εργαζόμενοι.

Αναδημοσίευση από www.egnatiapost.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Εκτός από την είδηση που έβγαλε η συνέντευξη των εργαζομένων  του ΙΓΜΕγια τον εντοπισμού σοβαρού κοιτάσματος ολιβίτη στη Βάβδο, το πλέον σημαντικό κατά τη γνώμη μας είναι η πολύ άσχημη κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι του, οι οποίοι όπως ανέφεραν είναι απλήρωτοι εδώ και 1 1/2 μήνα.

Κατά τη γνώμη μας ο συγκεκριμένος επιστημονικός φορέας, τόσο ερευνητικά, όσο και ελεγχτικά αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο σ' ότι αφορά την αειφόρα και βιώσιμη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. 
  
Επομένως, θα ήταν καλό οι κυβερνώντες να είναι πολύ προσεκτικοί για την τύχη αυτού του φορέα, που στις τάξεις του βρίσκονται επιστήμονες αιχμής, που οι γνώσεις κι οι εμπειρίες του είναι πολύτιμες στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα... Σ' αυτή τη χώρα υπάρχουν και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ με κεφαλαία γράμματα, εκτός από εκείνους που με το μανδύα της επιστήμης συμπεριφέρονται σαν την "Πυθία", την "Κασσάνδρα" και τους "αγγελιοφόρους θανάτου".

Ας τους δώσει η πολιτεία την αξία και την προσοχή που τους πρέπει και τους αρμόζει.