Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΡΟΣΙΑ ΜΟΝΤΑΝΑ

Σας θυμίζει κάτι σε "SOS" αυτή η εικόνα...;
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Την απόρριψη του νομοσχεδίου για το έργο εξόρυξης χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας, ανακοίνωσε η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που ήταν επιφορτισμένη με την εξέταση του πλαισίου, μέσα στο οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει η επένδυση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική της έκθεση, η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχετικό σχέδιο νόμου δεν καλύπτει ικανοποιητικά τις πολύπλοκες παραμέτρους και απαιτήσεις ενός πλαισίου για τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων στη Ρουμανία και κατά συνέπεια προτείνει την απόρριψή του.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία δεν συνυπολογίζει τις ιδιαιτερότητες τέτοιων έργων και το μέγεθος του υπό συζήτηση έργου εξόρυξης (στη Ρόσια Μοντάνα), η Επιτροπή συνιστά την συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου με μέτρα ικανά να ωθήσουν έργα εξόρυξης αυτής της κλίμακας", αναφέρεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά την κοινοπραξία της επένδυσης, όπου η καναδική εταιρεία Gabriel Resources κατέχει ποσοστό 80,69% και το ρουμανικό κράτος συμμετέχει με 19,31%, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στους δύο εταίρους, να υιοθετούν την υποχρεωτική κοινοτική νομοθεσία και τις αρχές για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών, όπου το έργο θα αναπτυχθεί.

Σχετικά με τις προτεινόμενες από τη ρουμανική κυβέρνηση αλλαγές στους όρους της αρχικής συμφωνίας (της άδειας) η Επιτροπή εκτιμά ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης ζητεί τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων, σχετικών με το έργο.

Εφιστά, περαιτέρω, την προσοχή των αρμόδιων αρχών για πιθανές παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας κατά την ανάπτυξη του έργου εξόρυξης στη Ρόσια Μοντάνα και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιεί ότι θα υποβάλει σε αυτές την έκθεσή της, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της νομιμότητας, αλλά και η κατά περίπτωση έρευνα ενεργειών, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι παράνομες.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει μία σειρά ενεργειών, που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή ενός συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο, όπως επισημαίνει, θα λειτουργεί υποστηρικτικά στη διαπραγματευτική θέση του ρουμανικού κράτους και σε άλλα έργα της κλίμακας της επένδυσης στη Ρόσια Μοντάνα.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr

 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Και στη Ρουμανία μπορεί οι αντιδρώντες να 'ναι η μειοψηφία σε σχέση με εκείνους που θέλουν την επένδυση στην περιοχή της Ρόσια Μοντάνα, ωστόσο είναι η ηχηρή μειοψηφία, που όπως και στη ΒΑ Χαλκιδική, ασχολείται επαγγελματικά με τη ματαίωση της επένδυσης. 

Γι΄αυτό το λόγο και κατηγορούνται από τους υπέρμαχους του επενδυτικού έργου, ότι πληρώνονται από εξωρουμανικά κέντρα...

Η απάντηση των πολέμιων της εξόρυξης είναι ότι η Gabriel Resources έχει δωροδοκήσει τους πολιτικούς της Ρουμανίας. (Τώρα βέβαια πως γίνεται να είναι πληρωμένοι οι πολιτικοί από την εταιρεία και επί 14 χρόνια να μην δίνεται η άδεια εξόρυξης είναι άλλων... οικολόγων ευαγγέλιο!)



Αφίσα "προοδευτικού" σεξισμού με την οποία οι Ρουμάνοι "οικολόγοι" επιχειρούν
να μειώσουν την αξιοπρέπεια των μεταλλωρύχων
της περιοχής της Ρόσια Μοντάνα

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο Ελληνικό και Ρουμανικό σκηνικό είναι η βία. Οι ακτιβιστές στη Ρουμανία, όσο έντονοι, δυναμικοί και προκλητικοί να είναι κάποιες φορές στις αντιδράσεις τους δεν έχουν καταφύγει στη βία, όπως δυστυχώς συνέβη στη Χαλκιδική.

Βέβαια και στη Ρουμανία δε λείπουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να χειραγωγήσουν εκείνους, που δε θέλουν τη ματαίωση της επένδυσης, που θυμίζουν εικόνες που δημιουργούν και εδώ οι επαγγελματίες "οικολόγοι".Σε γενικές γραμμές η απόφαση καμία από τις δύο πλευρές δεν άφησε ικανοποιημένη. 

Στο διαδίκτυο βρήκαμε αναρτήσεις που δίνουν το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις τους.Το mineweb το οποίο κάνει μια γενικότερη και αντικειμενικότερη καταγραφή της κατάστασης, κατά τη γνώμη μας, αλλά και το rosia montana org., που είναι ένας "οργανισμός" αντίστοιχος με το "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων", που κι' αυτό πλέον έγινε οργανισμός (org)...

H google προσφέρει μετάφραση σ' αυτές τις σελίδες, η οποία δεν είναι ακριβής, ωστόσο νόημα βγαίνει. Όσοι θέλετε μπείτε στα λινκ που παραθέτουμε.

http://www.mineweb.com/mineweb/content/en//mineweb-gold-news?oid=217832&sn=Detail  

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&tl=el&u=http%3A%2F%2Fwww.mineweb.com%2Fmineweb%2Fcontent%2Fen%2F%2Fmineweb-gold-news%3Foid%3D217832%26sn%3DDetail

http://www.rosiamontana.org/

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=ro&u=http://www.rosiamontana.org/&prev=/search%3Fq%3D%25CF%2581%25CF%258C%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25B1%2B%25CE%25BC%25CE%25BF%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25AC%25CE%25BD%25CE%25B1%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DeGv%26sa%3DX%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26channel%3Dfflb%26biw%3D1366%26bih%3D675