ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ" ΚΑΙ "ΤΟΞΙΚΟ" ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΧΥΘΥΚΕ ΣΤΗ ΡΕΝΤΙΝΑ Ή ΟΧΙ...?


Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» γράφτηκε ότι το γενικό χημείο του κράτους χαρακτήρισε «τοξικό» και «επικίνδυνο» το δείγμα του αρσενοπυρίτη που του στάλθηκε προς εργαστηριακή διερεύνηση από τη διαρροή του συμπυκνώματος που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ρεντίνα.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πως τα ευρήματα του παραρτήματος του Γενικού Χημείου του Κράτους στις Σέρρες θα συμπεριληφθούν και στη δικογραφία που σχηματίζεται  για την υπόθεση. (Δείτε εδώ)

Το ρεπορτάζ της «Μακεδονίας» αναδημοσιεύτηκε σ’ όλα τα αντιμεταλλευτικά blog, όχι όμως με τη... χαρά που ένιωσε η ανθρωπότητα όταν ανακάλυψε τον τροχό, ίσως γιατί προτεραιότητα στην ατζέντα των πολέμιων της μεταλλευτικής έχει η... διαγαλαξιακή ημέρα εναντίον των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που είναι να γιορταστεί αύριο, με τη στήριξη κομματικών χορδών και οργάνων συλλογικοτήτων που το ζήτημα των μεταλλείων και της  ΕΡΤ έχουν γίνει τα «συμβολά» τους για την ανατροπή του υπαρχόντος πολιτικού σκηνικού... (Ως γνωστόν, θα σωθεί η χώρα αν... κλείσουν τα μεταλλεία)

Φίλοι του blog που έψαξαν το θέμα μας ενημέρωσαν, ότι τα στελέχη του παραρτήματος του Γενικού Χημείου του κράτους στις Σέρρες ένιωσαν τεράστια έκπληξη στο άκουσμα αυτής της «είδησης», που δημοσίευσε η «Μακεδονία» για τους εξής λόγους:

  • Δεν έκαναν κανένα χαρακτηρισμό «τοξικό» ή «επικίνδυνο» στην έκθεση που έστειλαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους
  • αυτή η έκθεση όταν συντάχθηκε και εστάλει στα πλαίσια της ενδοϋπηρεσιακής αλληλογραφίας είχε ως μοναδικό παραλήπτη τη διεύθυνση περιβάλλοντος του υπουργείου οικονομικών, όπου υπάγεται το Γενικό Χημείο του Κράτους και κανένα άλλο. Για την ακρίβεια δεν κοινοποιήθηκε πουθενά αλλού.
  • στην έκθεση υπήρχαν μόνο οι ποσοστώσεις των μετάλλων που υπάρχουν μέσα στο συμπύκνωμα, οι οποίες είναι παρόμοιες με τα ποσοστά που αναφέρονται στην εγκριθείσα ΜΠΕ για την απόληψη και την εμπορευματική διακίνηση των συμπυκνωμάτων που υπάρχουν στα τέλματα της Ολυμπιάδας.

Κατά τη γνώμη μας, είναι ήσσονος σημασίας το πώς και γιατί διέρρευσε στον τύπο ένα έγγραφο μιας δημόσιας υπηρεσίας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η εφημερίδα «Μακεδονία», αν όντως δεν υπάρχει στην έκθεση ο χαρακτηρισμός του υλικού ως «επικίνδυνου και τοξικού», από το επιστημονικό προσωπικό του χημείου, μπήκε στη διαδικασία και έδωσε η ίδια μια τέτοια ερμηνεία.

Πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουμε δει σε εφημερίδες που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα της αντικειμενικής δημοσιογραφίας  στο ζήτημα της μεταλλευτικής της ΒΑ Χαλκιδικής να δίνουν όχι μόνο δικές τους ερμηνείες αλλά και να προχωρούν στην εκπόνηση δικών τους συμπερασμάτων και ετυμηγοριών, χωρίς καν να έχουν  μπει στον κόπο να διασταυρώσουν αυτά που γράφουν. 

Αυτές οι εφημερίδες είναι γνωστό πως ανήκουν στο χώρο της αντιπολίτευσης, που έχει αναγάγει σε θέμα αιχμής τις «Σκουριές». Η εφημερίδα «Μακεδονία» δεν είχε δώσει τέτοια δείγματα μέχρι στιγμής.

Αν όντως όμως έχει στη διάθεση της αυτό το έγγραφο του πορίσματος του Χημείου των Σερρών, θα ήταν ευχής έργον να το δημοσιεύσει για την αποκατάσταση και της αλήθειας αλλά και της δικής της αξιοπιστίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ