Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ?


Σκεπτόμενος Πολίτης
«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δανειζόμαστε το νησί από τις επόμενες γενιές.  Ταυτόχρονα υποδεχόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα πλέον επικίνδυνα απόβλητα. Λειτουργούμε πολύ κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και η ασφάλεια είναι επιβεβλημένη. 

Γι΄ αυτό και δίνουμε έμφαση στο να χτίζουμε τοπικά εμπιστοσύνη και να επικοινωνούμε με τις τοπικές κοινωνίες για το σκοπό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων μας…(Εδώ) είναι το «εθνικό μας εργοστάσιο» για τη βιομηχανική επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων και ρυπασμένου χώματος. Μιας και δέχεται κάθε μέρα περί τα 80 φορτηγά αποβλήτων, η διαχείριση κινδύνου και τα μέτρα ασφαλείας είναι οι προφανείς προτεραιότητες…

Γιγαντιαίοι κρατήρες
Το 1991 το Κοινοβούλιο ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα εθνικό εργοστάσιο για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων και το νησί αγοράσθηκε για αυτό το σκοπό. Τα προηγούμενα 100 χρόνια στο νησί εξορυσσόταν ασβεστόλιθος για την τσιμεντοβιομηχανία και τελικά έμειναν στο νησί δύο γιγαντιαίοι κρατήρες, από τους οποίους είχαν εξορυχθεί 45 εκατομμύρια τόννοι.

«Αυτοί οι κρατήρες έκαναν το νησί να είναι το τέλειο μέρος για απόθεση αποβλήτων. Μετά την επεξεργασία και την εξουδετέρωση των αποβλήτων, αυτά αναμιγνύονται με γύψο, αποτίθενται μέσα στους κρατήρες και καλύπτονται με ασβεστόλιθο. Τα τοιχώματα των κρατήρων συντίθενται από ασβεστόλιθο ελάχιστης διαπερατότητας και η θέση των κρατήρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, αποτρέπει τη διαφυγή τυχόν υπολειμμάτων αποβλήτων προς το θαλασσινό νερό. Κάθε χρόνο γίνονται εκτεταμένες αναλύσεις στα τοιχώματα των κρατήρων, στον πυθμένα της θάλασσας και στον περιβάλλοντα θαλάσσιο χώρο, για να επιβεβαιωθεί ότι οι τυχόν ρύποι δεν διαφεύγουν».

Μειώνοντας το μεταφορικό κόστος
Ήδη από το 2002 η ΝΟΑΗ είναι ιδιωτική εταιρεία και δεν εξαρτάται πλέον από κρατική χρηματοδότηση. Από εμπορική άποψη, η μοναδική θέση του νησιού προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. 

«Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των αποβλήτων που υποδεχόμαστε, μπορεί να μεταφερθεί με πλοίο, που είναι χαμηλού κόστους. Δεδομένου ότι πολλοί από τους πελάτες μας βρίσκονται στην ακτογραμμή, μπορούν να μειώσουν το μεταφορικό κόστος, μειώνοντας  ταυτόχρονα τις εκπομπές CO2 κατά τη μεταφορά. Έχουμε επίσης μεγάλη δυναμικότητα υποδοχής και επεξεργασίας αποβλήτων, πράγμα που είναι σημαντικό για τους πελάτες μας. Συνακόλουθα, έχουμε διπλασιάσει το περιθώριο κέρδους μας, χωρίς να αυξήσουμε τις τιμές μας».

Διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα
Το εργοστάσιο στο νησί υποδέχεται και επεξεργάζεται βιομηχανικά οξέα, διάφορες σκόνες φίλτρων, ρυπασμένο χώμα και βιομηχανικά απόβλητα. Οι περισσότεροι από τους 800-900 πελάτες προέρχονται  από την παραδοσιακή βιομηχανία της χώρας, αλλά και από κατασκευαστικές εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και τη βιομηχανία πετρελαίου. 

«Υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά, αλλά είμαστε ανταγωνιστικοί και για τις γειτονικές χώρες…Ωστόσο πρέπει να αναπτυσσόμαστε και βελτιωνόμαστε διαρκώς, για διατηρούμε την ανταγωνιστική μας θέση».



Πίσω στη φύση
Κάπου μετά από 20 χρόνια, οι κρατήρες του νησιού θα γεμίσουν με επεξεργασμένα απόβλητα. Τότε αρχίζει και η πραγματική δουλειά, δηλαδή η περιβαλλοντική αποκατάσταση του νησιού. 

«Στο νησί υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών, εντόμων και ήδη έχει μια περιοχή προστασίας και αναψυχής, ανοιχτές για το κοινό. Προτού αφήσουμε το νησί, θα το αποκαταστήσουμε πλήρως περιβαλλοντικά, καλύπτοντας τους κρατήρες με πράσινο και μία λίμνη. Στο ενδιάμεσο, η ασφάλεια και το περιβάλλον θα είναι πάντα πρώτα στη σκέψη μας».



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη







Το παραπάνω κείμενο είναι σύνθεση από μια μπροσούρα και επίσημη παρουσίαση της ΝΟΑΗ. 

Αν νομίζετε ότι το «εξωτικό» αυτό νησάκι βρίσκεται κάπου στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική ή στην Ασία, κάνετε λάθος. Πρόκειται για το νησάκι Langoya, που βρίσκεται μέσα στο φιόρδ του Όσλο της Νορβηγίας, 3 χιλιόμετρα απέναντι από την πόλη Ηolmestrand. Διαστάσεις: Μήκος 3.000 μέτρα και πλάτος 500 μέτρα. Αφού έδωσε 45 εκατομμύρια τόννους για τσιμέντα, σήμερα δέχεται πλέον περί το 1 εκ. τόνους επικίνδυνων αποβλήτων ετήσια, όχι μόνον από τη Νορβηγία, αλλά από όλη τη Β. Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, το Langoya υποδέχεται και επεξεργάζεται:

- Κυανίδια, ιπτάμενη τέφρα αποτεφρωτήρων, σκόνες βιομηχανικών φίλτρων, σκωρίες και βαρέα μέταλλα

- Λάσπες λιμενικών εκβαθύνσεων, οικοδομικά μπάζα, ρυπασμένα χώματα

- Οξέα, κυρίως από βιομηχανίες χρωμάτων

- Απόβλητα μεταλλουργίας και γαλβανιστηρίων, στερεά και υγρά απορρίμματα περισυλλογής, στρατιωτικά απορρίμματα, λάσπες γεωτρήσεων πετρελαίου.

H απόλυτη χαβούζα δηλαδή, για να χρησιμοποιήσουμε και τον προσφιλή στους «οικολόγους», όρο. Όμως το Langoya αποτελεί εκτός των άλλων, εξαίρετο παράδειγμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης ορυχείου σε συνδυασμό με μετεξορυκτική αξιοποίηση. Δείτε εδώ περισσότερα για το Langoya.

Το πιο εντυπωσιακό: H Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Νορβηγίας διατηρεί στο Διαδίκτυο πλήρες ενημερωτικό αρχείο με μετρήσεις ρύπων για τους πάντες και φυσικά για το Lankoya (δείτε εδώ). 

Με απλά λόγια: Οι Νορβηγοί, γνωρίζοντας ότι παράγουν επικίνδυνα απόβλητα, αποδέχθηκαν και δρομολόγησαν τρόπους για να τα διαχειρισθούν και μάλιστα με επικέρδεια (μέσω (ιδιωτικοποίησης στην πορεία). Αποδοχή ευθύνης, ορθολογισμός, διαφάνεια, ρεαλισμός, βιώσιμες λύσεις, σοβαρό κράτος, ενημερωμένοι πολίτες, προοδευτικές κοινωνίες. Σε μια χώρα, που εκτός των άλλων, στηρίζει την ευημερία της στη βιώσιμη αξιοποίηση των μεταλλευτικών της πόρων.

Οποιαδήποτε σύγκριση με τα τεκταινόμενα στο Ελλαδιστάν και τα κατορθώματα των ιθαγενών τρομολάγνων «οικολόγων», είναι περιττή. Εμείς δεν μπορούμε να διαχειρισθούμε ούτε κάν τα υπολείμματα των νοσοκομειακών μας αποβλήτων και τα στείλαμε πρόσφατα (μετά από χρόνια αποθήκευσης), στην Πορτογαλία.

ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, βιολογικοί καθαρισμοί, βιομηχανικές μονάδες, ηλεκτροπαραγωγή, εγκαταστάσεις Α.Π.Ε, μεταλλεία: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και να χωροθετηθεί. Φαντασθείτε να θέλαμε να χωροθετήσουμε μια εγκατάσταση επικίνδυνων αποβλήτων σαν αυτή του Langoya, σε ένα νησάκι μεγέθους Αμμουλιανής. Το ισοδύναμο θα ήταν να την τοποθετούσαμε π.χ. στη Μακρόνησο, απέναντι από την Αττική.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κι εδώ χωροθετήσαμε εναν ανάλογο χωρο, με πολύ μεγάλο κόστος και με μηδέν αποτελεσματικότητα:

http://www.econews.gr/2009/03/11/laurio-toxic-wastes/

Ο νοών νοείτω..

Ανώνυμος είπε...

@7:11μ.μ.

Αυτά τα πράγματα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουν. θα υπάρχει διαφάνεια και υπεύθυνη διαχείριση σε τέτοιας σημασίας εργα.

Ανώνυμος είπε...

Προς @16 Δεκεμβρίου 2013 - 12:32 π.μ

Να μην ξεχάσουν στο ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν και τον Τσουκαλά στην κυβέρνηση!!!!Έχει να δώσει το παλληκάρι.
"Ευεργέτης" θα γίνει με το χρυσό εφάπαξ που πήρε από ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικών τραπεζών...!
Πόσα κιλά αριστεροί και ιδεολόγοι είναι τελικά εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ;

Ανώνυμος είπε...

16 Δεκεμβρίου 2013 - 10:00 μ.μ.

εσένα αν σε σουτάρει η εταιρεία θα πεις όχι δεν θέλω την αποζημίωση???
το δικαιούνταν και το πηρε...!!!
Αυτά τα λεφτά του τα είχαν κρατήσει όλα τα χρόνια της εργασίας του...
Ξέρεις τελικά τι είναι το εφάπαξ και έκανες αυτο το σχόλιο ή το έγραψες για να πεις κι εσύ οτι έγραψες κάτι και έκανες αντίσταση στον ΣΥΡΙΖΑ???

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Προς @17 Δεκεμβρίου 2013 - 12:30 π.μ

"...αντίσταση στον ΣΥΡΙΖΑ;;;"
Τι είσαι εσύ ρε φίλε; Ήδη εξουσιαστής η εξουσιαστής σε αναμονή και σε φαίνεται ότι σε κάνω αντίσταση;
Σ'ότι αφορά την ουσία γιατί αυτά που γράφεις είναι για το καφενείο, τι έχεις να πείς για αυτούς τους πολιτικούς της αριστεράς που είναι κατά των ιδιωτικών επενδύσεων και την ίδια ώρα έχουν χαρτοφυλάκια χιλιάδων η εκατομμυρίων ευρώ σε πολυεθνικά fund;

Ανώνυμος είπε...

17 Δεκεμβρίου 2013 - 12:28 μ.μ.

τουλαχιστον το δικο μου σχολιο αν και επιπεδου καφενειου οπως λες ειχε ενα επειχηρημα.
Το δικο σου που ηταν << επιπεδου >>
ποιο ηταν το επιχειρημα σου???
το... Πόσα κιλά αριστεροί και ιδεολόγοι είναι τελικά εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ;


ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

@17 Δεκεμβρίου 2013 - 10:51 μ.μ

Εξουσιαστή με φαίνεται ότι δεν έχεις τι να απαντήσεις και απαντάς με άστοχη ερώτηση. Έχεις απάντηση στο ερώτημα που σ' έκανα ή όχι;