Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ?


Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε αποπνικτικό βαθμό στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκάλεσε την παρέμβαση του καθηγητή κοινωνικής ιατρικής του ΑΠΘ και πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Μπένου.

Για όσους πιθανώς δε θυμούνται ο κ. Μπένος πολλάκις έχει αναφερθεί με αρνητικό τρόπο στη μεταλλευτική επένδυση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη ΒΑ Χαλκιδική, προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις στη μεταλλευτική κοινωνία για τη φράση, που είχε πεί, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 5 Απριλίου: «Αν γίνει η επένδυση θα γεμίσει η περιοχή με φέρετρα και τα πρώτα θα είναι των μεταλλωρύχων»...!


Ο κ. Μπένος στη χθεσινή ανακοίνωση που συνυπέγραψε μαζί με τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Γιάννη Παντή επισήμαναν μεν τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν μεσομακροπρόθεσμα στη δημόσια υγεία από την αλόγιστη καύση ξύλων, που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία σε τζάκια και σόμπες, ενώ καυτηρίασαν δε τις μνημονιακές πρακτικές της κυβέρνησης που όπως τόνισαν προκάλεσαν τη γέννηση αυτού του φαινομένου.

Μας προκάλεσε θετική εντύπωση το γεγονός, ότι αυτή τη φορά ήταν πολύ προσεχτικός στις διατυπώσεις του, καθώς απέφυγε να χρησιμοποιήσει βαρύγδουπες εκφράσεις σαν και αυτές που χρησιμοποίησε στο πρόσφατο παρελθόν μιλώντας εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Αρνητική εντύπωση όμως μας προκάλεσε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά για τους δυνητικούς κινδύνους, που έστω μπορεί να προκαλέσει αυτό το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα ή και στο μικροκλίμα γειτονικών περιοχών με τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι πχ. οι «Σκουριές», η ευρύτερη Χαλκιδική, η Πιερία, το Κιλκίς, η Ημαθία, η Θεσσαλία, ακόμη και η  Ήπειρος.

Τον έχουμε συνηθίσει να μιλάει για τα «ταξίδια» αυτών των ρύπων και ειδικότερα για το μεγάλο ταξίδι της «σκόνης των Σκουριών», που όπως ισχυρίζεται θα προκαλέσει βλάβες απ’ όπου περάσει ή πέσει ως βροχή. Η αιθαλομίχλη όταν φυσάει που πηγαίνει; Σβήνει; Χάνεται ή είναι πολύ «αδύνατη» μπροστά στη σκόνη του ανοιχτού μεταλλείου των Σκουριών με άνοιγμα 700 μέτρα και βάθος 220 μέτρα;

Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη μια συγκριτική αποσαφήνιση του κ. Μπένου ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μας έχει δοθεί  η εντύπωση ότι η σκόνη που θα εκλύεται σε 6 χρόνια από σήμερα στις Σκουριές θα δύναται να προκαλέσει άμεσους θανάτους και ειδικότερα των εργαζομένων.

Τελικά, τι ισχύει και τι κάνει, αν κάνει, πιο επικίνδυνους τους μελλοντικούς ρύπους των Σκουριών, από τους ήδη υπαρκτούς της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων;