Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

DE RE METALLICA: Είναι χρήσιμη η δουλειά του μεταλλωρύχου;


ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
«…Πράγματι, το αντικείμενο της μεταλλείας είναι πολύ εκτεταμένο και πολύ δύσκολο να το εξηγήσει κάποιος. Κανένα μέρος της δεν έχει αναλυθεί πλήρως από Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς των οποίων οι εργασίες σώζονται σήμερα. Και μιάς και η τέχνη αυτή είναι μια από τις πιο αρχαίες, πιο απαραίτητες και πιο κερδοφόρες για το ανθρώπινο είδος, θεώρησα ότι όφειλα να μην την αγνοήσω.


Χωρίς αμφιβολία, καμιά από τις τέχνες δεν είναι παλιότερη από τη γεωργία, αλλά και η μεταλλευτική δεν είναι λιγότερο αρχαία. Στην πραγματικότητα είναι τουλάχιστον ισότιμες και συνομήλικες, εκτός κι αν υπάρχει άνθρωπος μη θνητός, που καλλιέργησε ποτέ ένα χωράφι χωρίς εργαλεία. 

Πράγματι, σε όλες τις γεωργικές εργασίες, όπως και σε άλλες τέχνες, χρησιμοποιούνται εργαλεία που είναι φτιαγμένα από μέταλλα ή που δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν χωρίς τη χρήση μετάλλων. Γι αυτό το λόγο τα μέταλλα είναι υψίστης αναγκαιότητας για τον άνθρωπο. Μια τέχνη τόσο φτωχή που της λείπουν τα μέταλλα, δεν είναι σημαντική, αφού τίποτε δεν γίνεται χωρίς εργαλεία. 


Επιπλέον, η μεταλλεία είναι η πιο επωφελής από όλες τι μεθόδους με τις οποίες μπορεί να αποκτηθεί ευημερία με σωστούς και τίμιους τρόπους. Αν και μπορούμε να έχουμε υψηλή απόδοση από τους καλά καλλιεργημένους αγρούς, η μεταλλεία παρέχει ακόμη υψηλότερες αποδόσεις. Στην πραγματικότητα, ένα μεταλλείο είναι συχνά πολύ πιο προσοδοφόρο για εμάς, από πολλούς αγρούς…


Επομένως, μπορώ να ξεκινήσω με το ερώτημα της χρησιμότητας, που έχει δύο όψεις: Από τη μια, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος αν η μεταλλευτική τέχνη είναι πραγματικά κερδοφόρα για όσους την ασκούν. Από την άλλη, αν είναι χρήσιμη στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Αυτοί που νομίζουν ότι η μεταλλευτική δεν έχει κανένα όφελος για όσους την ακολουθούν σαν επάγγελμα, ισχυρίζονται: 

Πρώτον, ότι το πολύ ένας στους εκατό από αυτούς που σκάβουν για μέταλλα ή άλλα παρόμοια, έχει κέρδος από αυτή τη δραστηριότητα. Δεύτερον, ότι οι μεταλλωρύχοι γενικά εξαπατούν τους εαυτούς τους, επειδή εκθέτουν την υγεία τους σε αμφίβολο και ολισθηρό μέλλον. Σαν αποτέλεσμα, φτωχαίνουν με δαπάνες και ζημίες και στο τέλος περνούν την πιο πικρή και μίζερη ζωή. 


Αλλά αυτοί που έχουν τέτοιες απόψεις, δεν αντιλαμβάνονται πόσο διαφέρει ένας εκπαιδευμένος και έμπειρος μεταλλωρύχος, από έναν άσχετο και ανειδίκευτο στην τέχνη. Ο τελευταίος εξορύσσει το μετάλλευμα χωρίς καμία διάκριση, ενώ ο πρώτος, πρώτα το αναλύει και το πιστοποιεί. Όταν βρίσκει δε φλέβες πολύ στενές και σκληρές ή πολύ πλατιές και μαλακές, συμπεραίνει ότι δεν μπορούν να εξορυχθούν κερδοφόρα και έτσι δουλεύει μόνο με τις αποδεκτές. Προς τι η απορία, επομένως, αν βρούμε ότι ο ανίκανος μεταλλωρύχος υποφέρει με ζημίες, ενώ ο ικανός ανταμείβεται με μεγάλη απόδοση από την εξόρυξή του ; Το ίδιο ισχύει και για τους γεωργούς…


Αλλά ο μεταλλωρύχος μπορεί να πλουτίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να χρησιμοποιήσει βία ή απάτη. Επομένως δεν είναι πάντοτε ορθή η παλιά ρήση ότι «κάθε πλούσιος είναι ή κακός ο ίδιος ή κληρονόμος κακίας»…


Επιπλέον, υπήρξε το ερώτημα αν η δουλειά στα μεταλλεία είναι αξιοπρεπής απασχόληση για αξιοσέβαστους ανθρώπους ή είναι υποβαθμισμένη και υποτιμητική. Εμείς την συγκαταλέγουμε στις αξιοσέβαστες τέχνες. Εκείνη την τέχνη, της οποίας οι επιδιώξεις χωρίς αμφισβήτηση, δεν είναι ασεβείς, ενοχλητικές ή ευτελείς, μπορούμε σίγουρα να τη θεωρήσουμε αξιοσέβαστη. Το ότι τέτοια είναι και η φύση του επαγγέλματος του μεταλλωρύχου, αφού προάγει τον πλούτο με σωστές και τίμιες μεθόδους, θα το δείξουμε άμεσα. Συνεπώς, για να είμαστε δίκαιοι, θα το κατατάξουμε στα αξιοσέβαστα επαγγέλματα…»

---------------------------------------------------------------------------

Σημ. Σκεπτόμενου Πολίτη

Τα αποσπάσματα είναι από το μνημειώδες έργο του Georg Bauer (Agricola): “De re Metallica” (Περί της Φύσης των Μετάλλων), 1566 μ.Χ. Η απόδοση στα ελληνικά έγινε από τον γράφοντα (που ζητά την κατανόηση των αναγνωστών, δεν είναι επαγγελματίας μεταφραστής), με βάση την αγγλική μετάφραση του λατινικού κειμένου.


Το πρώτο αγγλικό κείμενο του 1912, ήταν αποτέλεσμα ιστορικής δουλειάς της Lou Henry Hoover (γεωλόγου και καθηγήτριας λατινικών) και του συζύγου της, Herbert Clark Hoover (μεταλλειολόγου και μετέπειτα Προέδρου των ΗΠΑ). Η επανέκδοσή του 1950 μπορεί να βρεθεί on-line εδώ.


Παρόλο που η μεταλλεία και μεταλλουργία είναι συνυφασμένες με την εμφάνιση και εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, η σχετική βιβλιογραφία ήταν ανύπαρκτη μέχρι τον Agricola. Μπορούμε δε να υποθέσουμε ότι οι τότε πρακτικοί μεταλλωρύχοι και μεταλλουργοί, δεν θα είδαν με καλό μάτι την καταγραφή και δημοσίευση των (κρυφών εν πολλοίς) μυστικών της τέχνης τους. 


Το ίδιο δυσάρεστα θα πρέπει να ένιωσαν και οι «σκεπτικιστές» της εποχής (υπήρχαν κι αυτοί). Διαπίστωσαν όμως ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή και εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση. Οι ίδιοι βέβαια προτιμούσαν πιο κυριλέ ασχολίες κι όχι μουτζούρικες, περιφρονούσαν τη μεταλλεία και λοιδορούσαν τους μεταλλωρύχους.

 Φαίνεται ότι από τότε κρατεί αυτή η αριστοκρατική περιφρόνηση κάποιων προς τις παραγωγικές δραστηριότητες. Την ελιτίστικη αυτή παράδοση συνεχίζουν οι σύγχρονοι «οικολόγοι». Γι’ αυτό και προτιμούν τις «ευγενείς» δραστηριότητες κοπανιστού αέρα και όχι τις παραγωγικές και «βρώμικες». Φαινόμενα κι αυτά του παρασιτισμού και της παρακμής.
               

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή και όλα τα επαγγέλματα είναι χρήσιμα ακόμη και αυτο του μεταλλωρύχου.
Μεταλλωρύχος δεν είναι εξ ανάγκης αυτός που εξορίσει μόνο χρυσό.
Κάποια απ αυτά είναι και ο σίδηρος, ο χαλκός, το αργίλιο το νάτριο, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το τιτάνιο και το ουράνιο.
Στην προσπάθεια του όμως ο << σκεπτόμενος >> να << αναβαθμίσει >> το επάγγελμα του μεταλλωρύχου για προφανείς λόγους κάνει ενα τραγικό λάθος.
Εγώ προσωπικά σέβομαι ΑΠΟΛΥΤΑ αυτο το επάγγελμα διοτι κατάγομαι απο μεταλλωρύχο και το θεωρώ ισάξιο με όλα τα τίμια επαγγέλματα, όπως και όλοι οι οικολόγοι.
Το λάθος του είναι πως εμείς ΔΕΝ λοιδορούμε αυτο καθ εαυτο το επάγγελμα αλλα τις θέσεις των μεταλλωρύχων απεναντι στην τοπική κοινωνία που μεγάλωσαν μαζί της για ιδιοτελείς σκοπούς υπέρ της εταιρείας.
Βέβαια η παροιμία λέει, το σκυλί εκεί που τρώει εκεί γαυγίζει...
Αλλά στην προκειμένη οι εδώ μεταλλωρύχοι εχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου απο τους προϊσταμένους τους και απο παράγοντες θεσμικούς οτι δεν θα επέλθει καταστροφή στον τοπο μας, με αντάλλαγμα μια θέση εργασίας. Ελπίζω κάποια στιγμή να αντιληφθούν το λάθος τους πριν να είναι αργά για την γενέτηρά τους.
Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μας απερίσκεπτε πολίτη.
Δεν έχουμε ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ απεναντι στο επάγγελμα του μεταλλωρύχου άρα το σκεπτικό σου είναι καθαρά ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ.Καλή η προσπάθεια σου να ΡΙΞΕΙΣ ΛΑΔΙ στην φωτιά αλλα να ξέρεις οτι εμείς υπερτερούμε στην σκέψη απεναντι σου!!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε "Αστερίξ" στην τελευταία παράγραφος του σχολίου που κάνεις κρύβεται όλη η ουσία του ποιοί είστε όλοι εσείς οι επιδερμικοί φίλοι της οικολογίας και του περιβάλλοντος.




Ότι γράφεις το έχετε διαπράξει στη νιοστή. Είστε άρρωστοι άνθρωποι και επικίνδυνοι για το ανθρωπογενές περιβάλλον.




Ότι και να γραφτεί για εσάς και το ψευδέτυπο αγώνα σας είναι λίγο μπροστά σ' αυτό που πραγματικά είστε και πρεσβεύετε.




Η κοινωνία σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο έχει οσμιστεί του κινδύνους που κρύβονται από την πείνα σας για εξουσία και αξιωμάτα.Δε θα σας βγεί το "σχέδιο"

Ανώνυμος είπε...

10 Δεκεμβρίου 2013 - 9:36 μ.μ.
πραγματικά πολύ προκλητικά τα όσα γράφεις..
Να ξεκινήσω απο την πρώτη δική σου παράγραφο..
θες να μου κάνεις μια ανάλυση τι ακριβώς εννοείς οτι κρύβεται στην τελευταία δική μου παράγραφο???
τόσες χιλιάδες κόσμου να είμαστε άρρωστοι έτσι όπως το εννοείς εσύ, ιατρικά τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνεται πουθενά στην βιβλιογραφία.
Όσο και αν θες να υποβαθμίσεις τον αγώνα μας με λάσπη να είσαι σίγουρος πως δεν θα τα καταφέρεις γιατί ο κόσμος πανελλαδικά έχει πειστεί για το ποιοι είστε πρώτα εσείς.
Πως είναι ποτέ δυνατόν να είναι αθώα περιστερά ενας δολοφόνος και το θύμα ένοχος???
Ενοχές σε μας τουλάχιστον δεν μπορείς να προσάψεις!!!
Αυτό το μήνυμα προσπαθείς να περάσεις μέσα απο το σχόλιο σου...!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Αστερίξ,

οι άρρωστοι είναι τα 200-300 άτομα που έχουν πειστεί ότι θα πεθάνουν. Τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και πιστεύουν ότι αρρώστιες και καταστροφή έρχεται. Τους έχει πιάσει μαζική υστερία. Κάτι ανάλογο με περιπτώσεις όπου οι πιστοί νομίζουν ότι δακρύζει η παναγία. Οι υπόλοιποι, οι χιλιάδες, ακολουθούν για να διαφημίσουν το θέμα τους. Οι συνδικαλιστές, οι πολιτικοί, οι οικολόγοι, οι αναρχικοί, οι πραματευτές, ακόμη και οι παραγωγοί τσικουδιάς. Το όνομα Σκουριές πουλάει γιατί έχετε κάνει φοβερή διαφήμιση. Και εγώ πήγα στη συναυλία με 5 ευρώ και φτηνά σουβλάκια και ποτά. Δεν σημαίνει ότι πιστεύω στα φαντάσματα. Σύγκρινε αυτό το ερασιτεχνικό μπλόγκ με το επαγγελματικό antigold. Μέρα με τη νύχτα. Δεν πονηρεύεσαι καθόλου;

Ανώνυμος είπε...

μαζική υστερία έχει πιάσει και τους γιατρούς με το ψήφισμα τους τους δικηγόρους με το ψήφισμα τους το ΤΕΕ
τους δάσκαλους, τους καθηγητές, τους δήμους απ όλη την Ελλάδα και τόσα αλλα που δεν μπορώ να θυμηθώ????
Τι διάολο εχουν αυτοί οι τριακοσιοι και πείθουν τόσο εύκολα φορείς συλλόγους σωματεία κόμματα και χίλια δυο αλλα άτομα???
Αν εσείς το εκλαμβάνεται σαν διαφήμιση τότε να μας πληρώσετε και για την αρνητική διαφήμιση που σας κάνουμε :-)

Ανώνυμος είπε...

@12:07 π.μ.

δε χρειάζεται να κάνουν και πολλά πράγματα. 1 μόνο. να ανήκουν στο τρανς σριστερόστροφο συγγενολόι... τα υπόλοιπα είναι επιβεβλημένη συντροφικότητα!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε. Όποιος έχει κάποιο θέμα να προωθήσει βγάζει μια ανακοίνωση και λέει κάτι για Σκουριές. Είναι εγγυημένο ότι θα επαναληφθεί σε 50 μπλόγκ, twitter, facebook και η άσημη ομάδα του θα γίνει διάσημη σε μια μέρα. Πώς γίνεται αυτό; Όχι μόνο πολλά λεφτά πίσω από την καμπάνια αλλά και τεχνογνωσία. Πίσω από τους χωριάτες δουλεύουν επαγγελματίες του είδους.