Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΝΤΙΧΡΥΣΗ ΚΑΛΠΗ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΝΙΚΗΤΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Πάει και αυτό! Οι πολέμιοι της μεταλλευτικής μέτρησαν τις δυνάμεις τους και έβγαλαν τον υποψήφιο μιας κατ’ ευφημισμόν «ενωτικής πρωτοβουλίας», που θα διεκδικήσει τον προσεχή Μάιο το δημαρχιακό θώκο στο δήμο Αριστοτέλη.

Είναι ο Γιάννης Μίχος από τη Στρατονίκη, ο οποίος επι συνόλου 3.026 ψηφισάντων  έλαβε το «επαναστατικό»  νούμερο των 1.821 ψήφων. Οι άλλοι δύο... εναπομείναντες συνυποψήφιοι του, οι καθηγητές του ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Λαζαρίδης έλαβαν 998 και 172 ψήφους αντίστοιχα.


Οι Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Γιώργος Πασχαλίδης και ο ιδρυτής του «παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» δεν θέλησαν ή απέφυγαν να θέσουν τον εαυτό τους στην κρίση του αντιμεταλλευτικού μπλοκ. 

Ο πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ το είχε ξεκαθαρίσει ευθύς εξ αρχής, ότι δε θα συμμετείχε σε μια καλπομάχη γιατί θεωρούσε το όλο εγχείρημα διχαστικό. Το γιατί απέφυγαν οι άλλοι δύο πολέμιοι της μεταλλευτικής  ( ο ... πλέον αρχέγονος ακτιβιστής και ο κ. Πασχαλίδης) να πάρουν μέρος στο έμμεσο δημοψήφισμα, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό. 

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα δεν συνιστά κάποια τρανή έκπληξη. Θα μπορούσε να ειπωθεί μάλιστα, ότι κάποιοι προετοίμαζαν το αντίχρυσο εκλογικό σώμα, ως προς την τελική έκβαση, καθώς τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν... προειδοποιήσεις  και... σημάδια από φιλικά και ουδέτερα blog. 

Απλά, έπρεπε να περάσουμε απ’ αυτή τη διαδικασία για να υπάρχει η τυπική λαϊκή νομιμοποίηση στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου.

Και δε συνιστά έκπληξη, καθώς με οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δε θα μπορούσε, ούτε κατά διάνοια, να  περπατήσει προεκλογικά στα Μαδεμοχώρια (το απέδειξε και η συμμετοχή του κόσμου σε Μ. Παναγία και Αρναία), καθώς οι 5 από τους 6 αρχικά υποψηφίους είναι υπέρ της οριστικής διακοπής της μεταλλευτικής δραστηριότητας, πλην του χθεσινού νικητή, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη την ακριβή θέση του.

Πάντως, αυτή η διαδικασία απέδειξε σε αριθμούς εντός και εκτός Χαλκιδικής, ότι η αρνητική τάση κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική είναι συντριπτικά μειοψηφούσα απέναντι στο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που τη στηρίζει και θα ήταν καλό όσοι μιλούν γι’ αυτή την κοινωνία να λαμβάνουν υπόψη τους, ότι με τόσο επικοινωνιακό ντόρο, κινητοποίηση με κομματικά οργανωτικά χαρακτηριστικά και εκατοντάδες μεταδημοτεύσεις, η συμμετοχή δεν άγγιξε ούτε το 20% των εγγεγραμμένων δημοτών στους εκλογικούς καταλόγους. 

Κατά τη γνώμη μας, οι αντιμεταλλευτικές υποψηφιότητες δεν έκλεισαν εδώ. Τα συμφέροντα,  οι φιλοδοξίες και οι ακραίες απόψεις ορισμένων δε...  χωρούσαν στη συγκεκριμένη κάλπη, ίσως και για λόγους τακτικής. Το αν οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν, θα φανεί πολύ σύντομα.