Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: "ΑΝΑΓΝΩΣΗ" ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2014

Το εκλογικό αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών στο Δήμο Αριστοτέλη αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης σε πολλά επίπεδα, ενώ εκτιμάται ότι θα μας απασχολήσει σοβαρά και στο μέλλον. 

Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο για όλους να έχουμε στη διάθεσή μας τα βασικά δεδομένα του εκλογικού αποτελέσματος ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε ασφαλή κατά το δυνατόν συμπεράσματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, τα τελικά αποτελέσματα στο Δήμο Αριστοτέλη είναι τα εξής:

 Από τον ανωτέρω πίνακα συνάγονται τρία βασικά συμπεράσματα :

  1.     Η συμμετοχή των πολιτών στο Δήμο Αριστοτέλη ήταν υψηλή, 74,88% (16.090 ψηφοφόροι) σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο πανελλαδικά, που ήταν 61,56%, ενώ παρουσιάστηκε και μία αύξηση των εγγεγραμμένων σε σχέση με το 2010 κατά 399 ψηφοφόρους.
  2.     Η παράταξη του κου Μίχου «Κίνημα Ανάπτυξης» έλαβε το 51,13% των εγκύρων ψηφοδελτίων (8.031 ψήφους) και αναδείχθηκε νέος Δήμαρχος, με διαφορά 657 ψήφους από την παράταξη του κου Πάχτα «Όραμα Πολιτών».
  3.     Η παράταξη του κου Μίχου «Κίνημα Ανάπτυξης» κέρδισε μόνον στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Σταγείρων-Ακάνθου, όπου έλαβε μεσοσταθμικά 68,70%, ενώ έχασε στη Δημοτική Ενότητα Αρναίας και στη Δημοτική Ενότητα Παναγίας, όπου έλαβε μεσοσταθμικά 26,60% και 48,20% αντίστοιχα.
Προκειμένου να εμβαθύνουμε περισσότερο στα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα σε κάθε έναν από τους 16 οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη. Βάσει των δεδομένων που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο προκύπτουν τα στοιχεία του ακόλουθου πίνακα.

Από τον ανωτέρω πίνακα συνάγονται τα εξής επιπλέον συμπεράσματα :


  1.     Η παράταξη του κου Μίχου κέρδισε σε 5 οικισμούς (Ιερισσός, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή, Ουρανούπολη και Γομάτι) και έχασε στους υπόλοιπους 11 οικισμούς.
  2.     Στους 4 αμιγώς τουριστικούς οικισμούς (Ιερισσός, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή και Ουρανούπολη) η παράταξη του κου Μίχου έλαβε μεσοσταθμικά 87,13%, ενώ η παράταξη του κου Πάχτα έλαβε μεσοσταθμικά 11,85%.
  3.     Στους υπόλοιπους 12 οικισμούς η παράταξη του κου Μίχου έλαβε μεσοσταθμικά 34,35%, ενώ η παράταξη του κου Πάχτα έλαβε μεσοσταθμικά 63,31%.
Ενδιαφέρον έχει και η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος του 2014 σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής του 2010. Η σύγκριση γίνεται με το εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής του 2010, διότι τότε ήταν μόνον δύο ανθυποψήφιοι οπότε και είναι δυνατή η σχετική σύγκριση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014, δεδομένου ότι ο υποψήφιος του ΚΚΕ έλαβε μόλις το 1,92%.


Από την εν λόγω σύγκριση, μεταξύ 2010 και 2014, προκύπτουν τα εξής ουσιαστικά συμπεράσματα :


  1.     Το 2010, η παράταξη του κου Πάχτα είχε κερδίσει μόνον στη Δ.Ε. Αρναίας, ενώ είχε χάσει στις Δ.Ε. Παναγίας και Σταγείρων – Ακάνθου.
  2.     Το 2014, η παράταξη του κου Πάχτα κέρδισε σε δύο Δ.Ε., Αρναίας και Παναγίας.
  3.     Το 2014, η παράταξη του κου Πάχτα παρουσίασε πτώση κατά 5% περίπου στη Δ.Ε. Αρναίας και αύξηση κατά 6% περίπου στη Δ.Ε. Παναγίας, ενώ η παράταξη του κου Μίχου, συγγενής παράταξη με αυτή του κου Βλαχόπουλου, εμφάνισε αύξηση κατά 6% περίπου στη Δ.Ε. Σταγείρων-Ακάνθου.
  4.     Το 2010, η παράταξη του κου Πάχτα είχε κερδίσει και πάλι σε 11 οικισμούς και είχε χάσει σε 5 οικισμούς (Ιερισσός, Νέα Ρόδα, Ουρανούπολη, Μεγάλη Παναγία και Γομάτι).
  5.     Το 2014, η παράταξη του κου Μίχου κέρδισε σε 5 οικισμούς (Ιερισσός, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή, Ουρανούπολη και Γομάτι) και έχασε στους υπόλοιπους 11 οικισμούς. Ουσιαστική διαφορά είναι η μεταβολή που καταγράφηκε στον οικισμό της Μεγάλης Παναγίας, όπου ενώ το 2010 η παράταξη του κου Πάχτα είχε λάβει 45,5%, το 2014 έλαβε 52,26%.
    6.  Αξιοσημείωτες μεταβολές του εκλογικού σώματος που προκύπτουν από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2010 και του 2014 είναι επίσης οι εξής :
  •  Στον οικισμό της Αρναίας, η παράταξη του κου Πάχτα έλαβε το 2014 χαμηλότερο ποσοστό κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες περίπου σε σχέση με το 2010.
  •   Στον οικισμό του Παλαιοχωρίου, η παράταξη του κου Πάχτα έλαβε το 2014 υψηλότερο ποσοστό κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες περίπου σε σχέση με το 2010.
  •   Στους οικισμούς Σταγείρων και Στρατονίκης, η παράταξη του κου Πάχτα έλαβε το 2014 χαμηλότερο ποσοστό κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες περίπου σε σχέση με το 2010.
  •   Στους οικισμούς Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή και Ουρανούπολη, η παράταξη του κου Μίχου, συγγενής παράταξη με αυτή του κου Βλαχόπουλου, έλαβε το 2014 υψηλότερο ποσοστό κατά 13, 36 και 29 ποσοστιαίες μονάδες περίπου αντίστοιχα, σε σχέση με το 2010. 
  7.  Στον οικισμό της Ιερισσού, η παράταξη του κου Μίχου εμφάνισε ανεπαίσθητη αύξηση0,50 ποσοστιαίας μονάδας, σε σχέση με το 2010, δεδομένου όμως ότι το ποσοστό που έλαβε είναι εξαιρετικά υψηλό, 91,05%.

Τα ανωτέρω στοιχεία αποτελούν δεδομένα προς αξιολόγηση από όλους.

 Συνολικά αξιολογώντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 συνάγεται ότι στην προ του Άθω περιοχή, σε 5 οικισμούς Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, Νέα Ρόδα, Ιερισσός και Γομάτι, επικράτησε η παράταξη του κου Μίχου με ποσοστό 84,19%, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους 11 οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη επικράτησε η παράταξη του κου Πάχτα με ποσοστό 64,56%. Διαπιστώνεται δηλαδή μία σαφής χωρική διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος, η οποία πηγάζει κυρίως από τη διαφορετική τοποθέτηση των πολιτών σχετικά με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.. 

Η εν λόγω χωρική διαφοροποίηση δεν ήταν τόσο σαφής το 2010, δεδομένου ότι στον οικισμό της Μεγάλης Παναγίας είχε χάσει η παράταξη του κου Πάχτα, ενώ είχε κερδίσει στον οικισμό της Αμμουλιανής.

Τη διαφοροποίηση αυτή του εκλογικού σώματος καλείτε να γεφυρώσει ο νέος Δήμαρχος προκειμένου να ενώσει όλους τους Δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά και προγραμματικά. 

 Εξαιρετικά φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα. Είναι όμως απαραίτητο να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή, να επανέλθει η ομόνοια μεταξύ των κατοίκων και κυρίως να αποφύγουμε το να «σφαχτούμε» μεταξύ μας οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, διχάζοντας για πάντα τον τόπο μας.

 Θεμελιώδους σημασίας προϋπόθεση για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια του νέου Δημάρχου για αποκατάσταση της ενότητας και της συνοχής της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου ο τόπος να γυρίσει σελίδα, «ξεπερνώντας τις τεχνητές αντιθέσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Μίχος στο πρόγραμμά του, είναι να διατυπωθεί η αλήθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να κατανοήσουμε όλοι οι άμεσα θιγόμενοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη τι θα μας ξημερώσει σε κάθε περίπτωση, είτε της υλοποίησης, είτε της μη υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι ο κος Πάχτας τοποθετήθηκε και αυτός προεκλογικά υπέρ της ενότητας των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη. Συνεπώς θα πρέπει να αναμένουμε να συνδράμει και να υποστηρίξει την εν λόγω προσπάθεια του νέου Δημάρχου, του κου Μίχου, και να αποφύγει τον πειρασμό να του συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκαν στον ίδιο οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατά τη δημαρχία του. Το συγκεκριμένο θέμα είναι μία πολύ σοβαρή πρόκληση για τον κο Πάχτα.

Φαίνεται ότι η αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή και η σφυρηλάτηση της ενότητας μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη είναι κοινός τόπος για τον νέο Δήμαρχο, τον κο Μίχο και για τον κο Πάχτα. Μένει να αποδείξουν και οι δύο, έμπρακτα, ότι εννοούσαν και πίστευαν όσα έλεγαν σχετικά προεκλογικά και να αναλάβουν κατάλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, για να αποφύγουμε τα χειρότερα για τον τόπο μας και για τους κατοίκους του.


Περαιτέρω αξιολογώντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως προς το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη, την υλοποίηση ή τη μη υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. θα πρέπει να ληφθεί καταρχήν υπόψη ότι ο κος Μίχος, στο πρόγραμμά του αναφέρει το εξής : «Όμως ο Δήμος δεν έχει ούτε το ρόλο, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη θεσμική αρμοδιότητα να νομοθετήσει ώστε να ακυρώσει τις επεκτάσεις της μεταλλείας. Με βάση αυτή τη παραδοχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.» 


Την ίδια θέση διατύπωσε ο κος Μίχος τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά στις δημόσιες εμφανίσεις του. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η πλειοψηφία (51,13%) που έλαβε η παράταξή του στις δημοτικές εκλογές δεν μπορεί να μεταφραστεί ως υπερψήφιση της θέσης για μη υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αφού δεν έθεσε τέτοιο δίλημμα.

Ποια όμως ήτανε η τοποθέτηση του κου Μίχου για το επίμαχο ζήτημα της περιοχής, που είναι η υλοποίηση ή μη υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ;
Στο πρόγραμμα του κου Μίχου διαβάζουμε σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα τα εξής :

«Μεταλλευτική δραστηριότητα
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα της περιοχής αποτελεί η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Η άποψή μας είναι αντίθετη με την επέκταση της παραδοσιακά υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η επέκταση της μεταλλείας στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης.
Όμως ο Δήμος δεν έχει ούτε το ρόλο, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη θεσμική αρμοδιότητα να νομοθετήσει ώστε να ακυρώσει τις επεκτάσεις της μεταλλείας. Με βάση αυτή τη παραδοχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Θεωρούμε αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του επαγγέλματος και της αξιοπρεπούς εργασίας.
Σεβόμαστε τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας τους τόσο στη μεταλλευτική όσο και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας στα πλαίσια της τήρησης των νόμων και των κανόνων του κράτους και της Ε.Ε..
Υπερασπίζουμε το δικαίωμα της εργασίας. Κανένας άνεργος στον τόπο μας.
Πιέζουμε για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων και κανόνων.
Ανοίγουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση την περιφέρεια, την επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα, τους εργαζομένους και τους φορείς της περιοχής αναζητώντας την ισορροπία της φέρουσας ικανότητας της περιοχής για μια ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου.
Ενώνουμε όλους τους δημότες ανεξάρτητα από την τυχόν διαφορετική μας θέση σε σχέση με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Ονειρευόμαστε όλοι μαζί από κοινού το αύριο στην περιοχή μας.»

Όπως διαβάζουμε στο ανωτέρω κείμενο από το πρόγραμμα του κου Μίχου, ξεκάθαρα αναφέρει ότι η άποψή του είναι αντίθετη με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, δηλαδή αντίθετη με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.. Καταρχήν αξίζει να επισημανθεί ότι ο κος Μίχος διατυπώνει άποψη και όχι θέση ή απόφαση.

Για τη διαμόρφωση της απόφασής του, το πλαίσιο των αρχών με το οποίο προσεγγίζει το ζήτημα είναι το εξής :

«Θεωρούμε αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του επαγγέλματος και της αξιοπρεπούς εργασίας.
Σεβόμαστε τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας τους τόσο στη μεταλλευτική όσο και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας στα πλαίσια της τήρησης των νόμων και των κανόνων του κράτους και της Ε.Ε..
Υπερασπίζουμε το δικαίωμα της εργασίας. Κανένας άνεργος στον τόπο μας.
Πιέζουμε για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων και κανόνων.»

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος σχεδιάζει το εξής :

«Ανοίγουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση την περιφέρεια, την επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα, τους εργαζομένους και τους φορείς της περιοχής αναζητώντας την ισορροπία της φέρουσας ικανότητας της περιοχής για μια ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου.»

Έχοντας ως στόχο :

«Ενώνουμε όλους τους δημότες ανεξάρτητα από την τυχόν διαφορετική μας θέση σε σχέση με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Ονειρευόμαστε όλοι μαζί από κοινού το αύριο στην περιοχή μας.»

Το σχέδιο του κου Μίχου για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στο Δήμο Αριστοτέλη είναι ξεκάθαρο, συγκροτημένο και ισορροπημένο, με σπουδαίους στόχους. Η υλοποίησή του όμως φαίνεται να είναι εξαιρετικά δυσχερής, εάν ληφθούν υπόψη η διαδικασία ανάδειξής του ως υποψηφίου δημάρχου και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε τότε, οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του για το θέμα και η άποψη σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων του για το θέμα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την επιτυχία του διαλόγου που έχει σχεδιάσει να υλοποιήσει ο κος Μίχος. Επειδή όμως τα αποτελέσματα του διαλόγου θα αργήσουν να φανούν, θα πρέπει για το μεσοδιάστημα να εξασφαλίσει την ηρεμία στην περιοχή, η οποία διαταράσσεται κυρίως από τις ποικιλόμορφες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.. Προς την ίδια κατεύθυνση εξασφάλισης της ηρεμίας θα πρέπει να συμβάλει και ο κος Πάχτας.

Σε κάθε περίπτωση, για το ζήτημα της υλοποίησης ή της μη υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τον τελευταίο λόγο δικαιούμαστε να έχουμε οι άμεσα θιγόμενοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη, αφού προηγουμένως μάθουμε την αλήθεια.

Καλή Επιτυχία κε Δήμαρχε.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

Αναδημοσίευση από respentza.blogspot.gr