Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί στη διάρκεια της ζωής του 400 τόνους ορυκτών! Από τα 7δις ανθρώπων (παγκόσμιος πληθυσμός 2014), όσοι ζουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, απολαμβάνουν τον πολιτισμό, την ιατρική περίθαλψη και γενικά την ποιότητα ζωής, χάρη στην εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Ας δούμε κάποιες χρήσεις χρυσού αργύρου και χαλκού, των ορυκτών που βγάζουμε στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

ΥΓΕΙΑ
Η σύγχρονη ιατρική βασίζεται στον χρυσό (ιδιότητες μη τοξικού και μη καρκινογενούς) και στον χαλκό. Τα νέα λέιζερ διάχυσης χρυσού χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η σύγχρονη οδοντιατρική και η οφθαλμολογική χειρουργική βασίζονται στη χρήση του χρυσού -13 τόνοι χρυσού χρησιμοποιούνται ετησίως στις ΗΠΑ για στεφάνες, γέφυρες, σφραγίσματα και τεχνητές οδοντοστοιχίες.

ΕΡΕΥΝΑ
Η εργαστηριακή ένωση πολύ μικρών μορίων χρυσού σε αλυσίδες DNA έχει δημιουργήσει νέες μικροσκοπικές δομές που επιτρέπουν μια ευρεία κλίμακα έρευνας, θεραπείας και διαγνωστικών δυνατοτήτων σε τομείς όπως η βιοχημεία, η γενετική και η ιατρική.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο χαλκός αντέχει στον χρόνο. Αρχαιολόγοι βρήκαν υδρορροές χαλκού από το 3.500 π.X. που παραμένουν σε καλή κατάσταση. Εδώ και 10.000 χρόνια ο χαλκός άλλαξε τον κόσμο: πολιτισμός, οικονομία (νομίσματα), μηχανολογία, τεχνολογία και ηλεκτρισμός.

ΣΤΕΓΑΣΗ
Για μια μονοκατοικία απαιτούνται 150 τόνοι ορυκτών. Η στέγαση τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά βασίζονται στον χαλκό, λόγω της ανθεκτικότητάς του στη διάβρωση. Ενώ για την θέρμανση χρησιμοποιείται κοβάλτιο.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Το 20% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού χρησιμοποιείται, στην αρχιτεκτονική. Από τις πόρτες των αιγυπτιακών ναών μέχρι και το άγαλμα της ελευθερίας.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Για ένα τσιπάκι Η/Υ απαιτούνται 1.665 κιλά ορυκτών καυσίμων. Για έναν Η/Υ χρησιμοποιούνται 66 διαφορετικά ορυκτά. Ο χαλκός χρησιμοποιείται για τις ψήκτρες, ώστε να μην υπερθερμαίνονται οι επεξεργαστές.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο χαλκός είναι η βασικότερη πρώτη ύλη για τον ηλεκτρισμό: παραγωγή καλωδίων, αγωγών, πηνίων και για την τεχνολογία των Η/Υ. Για μια απλή ανεμογεννήτρια απαιτούνται: 335 τόνοι ατσάλι, 4,7 τόνοι χαλκού και 3 τόνοι αλουμίνιο.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αεροπλοΐα: Για τα μηχανικά μέρη, τις μηχανές και τα παράθυρα αεροσκαφών χρησιμοποιείται χρυσός.

Ακτοπλοΐα: Οι προπέλες των πλοίων φτιάχνονται από κράματα που περιέχουν και άργυρο, λόγω της ανθεκτικότητάς τους στη διάβρωση από το θαλασσινό νερό.

[ΠΗΓΗ: Μεταλλευτικά Νέα, Μάιος-Ιούνιος 2014, άρθρο της Αγγελικής Ρήγα]

Αναδημοσίευση από www.metalleiachalkidikis.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Σ' ότι αφορά την υγεία θα θέλαμε να σταθούμε και στην εκπληκτική αντιμικροβιακή δράση του χαλκού. Στην κυριολεξία τα βακτήρια και άλλοι βλαβεροί μικροοργανισμοί τον τρέμουν....