Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΣ ΠΥΡΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΞΙΚΟΣ..

... Το αναγνωρίζουν και οι αντίχρυσοι!
Αίσθηση προκάλεσε στην “antigold” κοινότητα η δημοσίευση στο protagon του πολύ καλού άρθρου του Πέτρου Τζεφέρη, διδάκτωρα μεταλλειολογίας του ΕΜΠ, για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην Εθνική οικονομία η πολυετής καθυστέρηση δημιουργίας μεταλλουργίας χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Μια καθυστέρηση που στερεί τεράστια έσοδα από την πώληση καθαρών μετάλλων από τα δημόσια ταμεία και εξειδικευμένα εργατικά χέρια με μόνιμη εργασία και πολύ καλύτερες αμοιβές.

Παράδειγμα προς αποφυγή αυτής της απίστευτης Ελληνικής αντιαναπτυξιακής παραδοξότητας κατά τον κ. Τζεφέρη είναι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που ενώ η  κατασκευή μεταλλουργικής μονάδας προβλέπεται στον Ν.3220/04, που κύρωσε την μεταβίβαση τους στην "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα 300.000 τόνοι χρυσοφόρου πυρίτη που πρόκειται να ανασυρθούν στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης από την πεδιάδα τελμάτων της Ολυμπιάδας να εξάγονται σε μεταλλουργίες της Κίνας, οι οποίες καρπώνονται τις υπεραξία του μεταλλεύματος, ως παραγωγοί χρυσού.

Οι αιτίες αυτής της καθυστέρησης σ’ ότι αφορά τη Χαλκιδική είναι λίγο πολύ γνωστές: οι συντεχνίες που παρασιτικά έχουν φωλιάσει μέσα στο Ελληνικό δημόσιο μην επιτρέποντας του να λειτουργήσει και προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και οι αλλεπάλληλες προσφυγές αντιδρώντων στην επένδυση προς τη δικαιοσύνη, που η εκδίκαση τους είναι χρονοβόρα.

Σύμφωνα με το τρέχον επενδυτικό σχέδιο η παραγωγή χρυσού στο μεταλλευτικό κέντρο του Μάντεμ Λάκκου αναμένεται το 2020, εκτός άλλων απροόπτων... Στην χώρα του "ποτέ δεν ξέρεις" βρισκόμαστε άλλωστε.

Αυτό πάντως που μας έκανε εντύπωση από τις αντιδράσεις που καταγράφτηκαν από την "αντίχρυση κοινότητα" στο άρθρο του Π. Τζεφέρη, τόσο σε αποπροσανατολιστικά σχόλια (trolls) στο twitter, όσο σε χιουμοριστικά σχόλια και πιο σοβαρά κείμενα σε blogs είναι η απουσία γραφικών κορώνων, σε ότι αφορά τη δήθεν θανάσιμη τοξικότητα του χρυσοφόρου πυρίτη που κατά τη ρητορική τους τους δύναται να προσβάλει από... την άσφαλτο των εθνικών οδών μέχρι τις επιφάνειες των κοντέινερ που τοποθετείται, όπως και τα συμπυκνώματα μολύβδου και ψευδαργύρου αντίστοιχα, για να μεταφερθούν σε μεταλλουργίες του εξωτερικού. 

Το αντίχρυσο ενδιαφέρον στρέφεται στο αν και κατά πόσον η Ελληνικός Χρυσός φορολογείται όπως και όσο πρέπει για τα προϊόντα που εξάγει από το ελληνικό κράτος.

Ένα ζήτημα που η antigold community” δικαιούται να ασκεί κριτική, αρκεί βέβαια τα συμπεράσματα που αποτελούν τη βάση αυτής της κριτικής να βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε ευσεβείς πόθους..., όπως μας έχει συνηθίσει.
Τίτλοι από πρωτοσέλιδα εφημερίδων
μετά τη θεομηνία που έπληξε την Ολυμπιάδα το 2006...

Επίσης, εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η περιβαλλοντική αδιαφορία που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι “antigold” για το έργο αποκατάστασης της λίμνης τελμάτων της Ολυμπιάδας

Μια «τοξική βόμβα», όπως τη χαρακτήριζαν κάποτε για να.... καθησυχάσουν του κατοίκους της Ολυμπιάδας και να… διαφημίσουν τον τόπο τουριστικά έχει σχεδόν απενεργοποιηθεί και όμως δεν δείχνουν κανένα... οικολογικό ζήλο και ικανοποίηση. Ίσως γιατί εκείνοι θα μπορούσαν να κάνουν ποιοτικότερη περιβαλλοντική αποκατάσταση..., αν είχαν τα Μεταλλεία υπό την καθοδήγηση τους!

Πολλές φορές σκεφτόμαστε ,αν τελικά θα ήταν καλό για την τοπική κοινωνία και οικονομία η ανταλλαγή-παραχώρηση δασικών εκτάσεων του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες, που επιχειρήθηκε πριν από 7 χρόνια. Θα ήταν ο πιο πρακτικός και άμεσα ορατός τρόπος για να καταλάβουμε, τι στην ευχή εννοούν, όταν ομιλούν οι πολέμιοι της μεταλλευτικής για «αειφόρο» και «βιώσιμη» ανάπτυξη με «σεβασμό προς το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου» ....

Και αν εννοούν αυτή την άθλια εικόνα που έχει δημιουργηθεί στα δάση και στις παραλίες της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια ή κάτι το καινοτόμο;