Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 70 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΤO B' TΡΙΜΗΝO TOY 2014 AΠO THN ELDORADO GOLD ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ & ΘΡΑΚΗ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
*ακολουθεί σχόλιο του blog 
Το ποσό των 68,4 εκατ. δολαρίων επένδυσε η Eldorado Gold κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς στο πλαίσιο της δραστηριότητας εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βόρεια Ελλάδα.

Η καναδική εταιρεία, παρότι έχει να διαχειριστεί τη σημαντική καθυστέρηση ως προς την αδειοδότηση του νέου έργου της στο Πέραμα Έβρου, εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον ελληνικό ορυκτό πλούτο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσιοποιημένη οικονομική έκθεση, στις Σκουριές, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή της μονάδας κατεργασίας χρυσού, η εταιρεία το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος επένδυσε 29,7 εκατ. δολάρια. 

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνεχίστηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες (διάνοιξη δρόμων), ενώ το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εγκατασταθεί –συναρτήσει της προόδου των εν εξελίξει εργασιών-στην περιοχή ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Στην Ολυμπιάδα, όπου βρίσκεται το δεύτερο εκ των συνολικά τριών projects της εταιρείας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, παρήχθησαν το δεύτερο τρίμηνο 6.179 ουγγιές χρυσού (από την κατεργασία των συμπυκνωμάτων). Επίσης, η εταιρεία είχε έσοδα 11,8 εκατ. δολαρίων από την πώληση 9.300 ουγγιών συμπυκνωμάτων χρυσού.

 Η Ολυμπιάδα απορρόφησε τις μεγαλύτερες κεφαλαιουχικές δαπάνες που ανήλθαν στα 35,6 εκατ. δολάρια και σχετίζονται με την κατεργασία των συμπυκνωμάτων, το κόστος μεταφοράς και πώλησης και την ανάπτυξη του ορυχείου.

Στο Στρατώνι, παρήχθησαν 15.714 τόνοι συμπυκνώματος μολύβδου και ψευδαργύρου με την τιμή ανά τόνο να ανέρχεται στα 981 δολάρια (έναντι 783 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013).

Σχετικά με το υπό αδειοδότηση έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στο Πέραμα Έβρου, όπως ανέφερε, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Paul Wright υπάρχει στασιμότητα σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου και για την ώρα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Πάντως, εκεί η εταιρεία δαπάνησε 3,1 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση πρόδρομων μηχανολογικών εργασιών, με το project να είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Eldorado πραγματοποίησε, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, εργασίες γεώτρησεις στο ορυχείο των Μάυρων Πετρών, στην Πιάβιτσα και στην Ολυμπιάδα. Υλοποίησε ακόμη εξερευνητικές δραστηριότητες στο Νότιο Πέραμα, ενώ επεξεργάστηκε τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής των Σαππών, όπου απέκτησε από την Glory Resources το έργο κατεργασίας χρυσού.

Αποτελέσματα

Κατά το δεύτερο τρίμηνο η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη 37,6 εκατ. δολαρίων και από το σύνολο των δραστηριοτήτων της παρήγε 200.551 ουγκιές χρυσού με κόστος 489 δολάρια (ανά ουγκιά) που είναι από τα χαμηλότερα στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Seeking Alpha, η εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά το κόστος ανά ουγκιά (πόσο στοιχίζει η εξόρυξη, κατεργασία και παραγωγή μίας ουγκιάς χρυσού), λόγω της αύξησης της παραγωγής αλλά κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής μείωσης των δαπανών που εφάρμοσαν οι Καναδοί.

«Η Eldorado είχε ένα εξαιρετικό τρίμηνο σε επίπεδο διάρθρωσης κόστους, μιας και παρήγε χρυσό σε χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες εταιρείες που έχουμε αναλύσει, συνεχίζοντας να αυξάνει την παραγωγή της. Μόνο στην μείωση των ταμειακών αποθεμάτων θα εφιστούσαμε την προσοχή. Ωστόσο, πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές και αποδίδεται στην απόκτηση ακινήτων, μονάδων και εξοπλισμού από την Eldorado» αναφέρεται σε μελέτη της Seeking Alpha.

Αναδημοσίευση από www.capital.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι οικονομικές δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της επενδύτριας εταιρείας που είναι ευθέως συναρτούμενα και με τις παραγωγικές δραστηριότητες δίνονται από την ίδια στη δημοσιότητα. 

Προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης ξεκάθαρης εικόνας σε όσους το ενδιαφέρον τους παραμένει αμείωτο ως προς την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα του επενδυτικού έργου στις εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Όπως ακούγεται μάλιστα ιδιαίτερο ζήλο δείχνουν εσχάτως για την εξέλιξη των έργων και ειδικότερα σ΄ότι αφορά τη μεταλλουργία χρυσού και κάποιοι "antigold" πανεπιστημιακοί που έχουν καταληφθεί από μια ανυπομονησία για την έναρξη αυτών των εργασιών...

Καιρός είναι να ανέβει ακόμη περισσότερο ο επενδυτικός πήχης στην περιοχή μας.

Αναπτυξιακοί αποκλεισμοί και φραγμοί έξαιτίας της μακραίωνης παρουσίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική και της τρέχουσας αναβίωσης της πέρα από το μυαλό ορισμένων επιτήδειων ή κακώς ενημερωμένων, απλά δεν υφίστανται...