Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Σημαντική ήταν για μια χρονιά ακόμη, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η διεθνής παρουσία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ στην παραγωγή ωμού λευκόλιθου (πάνω από 360 χιλ. τον. από παραχωρήσεις 20 22 και 21 Χαλκιδικής για το 2013 έναντι 351 χιλ. τον. για το 2012) και μαγνησιακών καθετοποιημένων προϊόντων (δίπυρης και καυστικής μαγνησίας καθώς και πυρίμαχων μαζών) υπερβαίνοντας σε κύκλο εργασιών τα 35 εκατ. € (έναντι 30 εκατ. € για το 2012).

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτοντας κοιτάσματα λευκολίθου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας κυρίως στην περιοχή Χαλκιδικής, όπου εργάζονται συνολικά 367 εργαζόμενοι, είναι αμιγώς εξαγωγική (στο 90%) και επιτυγχάνει παρά τον σημαντικό διεθνή ανταγωνισμό να διατηρείται ως η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση προϊόντων λευκολίθου εντός της ΕΕ εστιάζοντας παράλληλα σε θέματα ποιότητας και αποκατάστασης περιβάλλοντος. 

Εντός του 2013 πραγματοποίησε εξαγωγές συνολικά 142 χιλ. τον. μαγνησιακών προϊόντων επιτυγχάνοντας αύξηση 6% έναντι του 2012 αλλά λόγω σχετικής συρρίκνωσης των τιμών στη διεθνή αγορά, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφάνισε μικρή πτώση.

 Η εταιρεία διατηρεί και δραστηριότητα εκτός Ελλάδος με την συμμετοχή της σε επιχειρηματικά σχήματα: Magnesitas Navarras SA στην Ισπανία (μερίδιο 40%), Van Mannekus & Co BV στην Ολλανδία (μερίδιο 50%) και Akdeniz Mineral Kaynaklari A.S στην Τουρκία (μερίδιο 90%).

Επίσης, η επαναδραστηριοποίηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Μαντούδι Ευβοίας από την ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ (TERNA MAG, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η οποία εξαγόρασε την παλαιά ΒΙΟΜΑΓΝ στην περιοχή της Β. Ευβοίας και στοχεύει στην εκμετάλλευση των γνωστών κοιτασμάτων λευκολίθου του Γερορέματος και του Κακάβου και την περαιτέρω αξιοποίησή τους για παραγωγή μαγνησίας στις εγκαταστάσεις των Φούρνων Μαντουδίου μετά σχετικό εκσυγχρονισμό.

Σε πρώτη φάση, στόχος της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ είναι η εξόρυξη σε ετήσια βάση περίπου 170 χιλ. τον. Λευκόλιθου, με στόχο σε τρία χρόνια η μέση ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 450 χιλ. τον. Πράγματι, εντός του 2013 ξεκίνησε η παραγωγή μαγνησίτη από τις εγκαταστάσεις Γερορέματος (παρήχθησαν 23,6 χιλ. τον. ωμού λευκολίθου) ενώ παράλληλα άρχισε η υπόγεια εξόρυξη μεταλλεύματος από το εργοτάξιο Πλακαριάς-Μουρτίτσας. 

Ήδη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Β. Εύβοια απασχολούνται 100 εργαζόμενοι. Το 2014 προγραμματίζεται η ανάπτυξη και νέου μεταλλευτικού κέντρου στον Κάκαβο με υπαίθρια εκμετάλλευση λευκολίθου και λειτουργία εργοστασίου εμπλουτισμού.

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]
 
Αναδημοσίευση από nblo.gs

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Η μεταλλευτική δραστηριότητα πάντα έβαζε και συνεχίζει να βάζει πλάτη στους δύσκολους καιρούς που πέρασαν και ξαναήρθαν στη χώρα μας συνεισφέροντας τόσο στο ΑΕΠ όσο και στη σκληρή μάχη για τη μείωση της ανεργίας σε συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού. Χωρίς κραυγές και πόζες αυτοπροβολής. Μόνο με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά. 

Τα Μεταλλεία Γερακινής και η εταιρεία που τα διαχειρίζεται είναι ένα επιπλέον σοβαρό παράδειγμα αυτης της λογικής και της συνέπειας που χαρακτηρίζει το μεταλλευτικό κλάδο. 

Κάποιοι θεωρητικοί αστειάτορες και επικριτικοί σχολιαστές της μεταλλευτικής μπορεί να χρησιμοποιούν κραυγές και πόζες για να προσδώσουν έμφαση και δυναμική στις προφητείες τους, όμως η πραγματικότητα θα τους διαψεύδει πανηγυρικά.

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής απασχολούνται σε μόνιμη και ετήσια βάση στα μεταλλεία της Γερακινής και της Κασσάνδρας ενισχύοντας τοπικές αγορές και δυναμώνοντας κοινωνικούς ιστούς.

Οφείλουν σεβασμό οι επαγγελματίες αστειάτορες μας σ' αυτή την παραγωγική τάξη, που καθημερινά δίνει αγώνα εργαζόμενη και όχι κοροϊδεύοντας ή κάνοντας παραγοντισμό και μικροπολιτική, όπως είναι το αγαπημένη χόμπι των αστείων και γραφικών που παρασιτικά ζουν σε βάρος όλων ημών...