Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Χαλκιδική: 556 «προσλήψεις» σε μια εβδομάδα για να... γλιτώσουν τα πρόστιμα!
Tη γνωστή εικόνα «αρπαχτής» της τουριστικής σεζόν αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Υπουργείου Εργασίας σε 25 ενδεικτικές περιοχές. 

 Τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τη συμβολή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, διαπίστωσαν απότομη και εκρηκτική αύξηση των προσλήψεων την περίοδο των ελέγχων.

Πρόκειται ασφαλώς για συγκυριακή συμμόρφωση των εργοδοτών που αναγκάζονται να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους για λίγες μέρες, προκειμένου να γλιτώσουν το... τσουχτερό πρόστιμο των 10.500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εμφανίζονται ως άρτι προσληφθέντες.

Οι περιοχές-πρωταθλητές των προσλήψεων τις ημέρες των ελέγχων είναι Χαλκιδική, η Σαντορίνη, η Μύκονος, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Νάξος, η Κατερίνη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.

Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελούν η Χαλκιδική και η Σαντορίνη. Την περίοδο των ελέγχων 17-22 Ιουλίου προσλήφθηκαν 556 άτομα ενώ την προηγούμενη μέρα, 16 του μηνός, είχαν προσληφθεί 42! 

Στη Σαντορίνη μεταξύ 12-17 Ιουνίου προσλήφθηκαν 541 άτομα, ενώ την προηγούμενη μέρα είχαν προσληφθεί 79 και την επόμενη , στις 13 του μηνός 77.

Στη Μύκονο προσλήφθηκαν 305 άτομα, έναντι 42 της προηγούμενης μέρας. Στα Χανιά την περίοδο 25-28 Ιουνίου, που διεξήχθησαν οι έλεγχοι, προσελήφθησαν 261 άτομα ενώ στις 23 Ιουνίου είχαν απολυθεί 256!

«Η συμμόρφωση των εργοδοτών» σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, «σε αρκετές περιπτώσεις συγκυριακή ή και προσχηματική, υποδηλώνει την έκταση του προβλήματος και αντανακλά μια βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων. Τη λογική της "αρπαχτής" και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα "καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος"

Αυτή την περίοδο η προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει κορυφωθεί με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές της χώρας και σε δραστηριότητες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό».

Αναδημοσίευση από simantra.blogspot.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Ευχόμαστε να είναι η τελευταία χρονιά που η Χαλκιδική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τέτοιων ντροπιαστικών καταλόγων, που η ανάγκη για σταθερή και ασφαλισμένη εργασία γίνεται ακορντεόν στις βουλές κάποιων κακών επαγγελματιών του τουρισμού, παρά τις επιταγές της νομοθεσίας, παίρνοντας έτσι στο λαιμό τους και τους υπεύθυνους και σοβαρούς επαγγελματίες του χώρου. 

 Όταν όμως αυτοί οι κακοί επαγγελματίες βλέπουν ότι οι επικεφαλής του κλάδου τους δεν ασχολούνται σοβαρά και ουσιαστικά με τα χρόνια κρούσματα μαύρης εργασίας και άλλα μείζονα κλαδικά προβλήματα, αλλά με την αναπαραγωγή κατασκευασμένων "antigold" σεναρίων, που... προσυπογράφουν ότι  "η μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική στο πολύ κοντινό μέλλον θα αποτελέσει αξεπέραστο εμπόδιο στην ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας της Χαλκιδικής", γιατί αυτοί να σοβαρευτούν;

Αλλά έτσι είναι όταν σ' αυτή τη χώρα ζουν και βασιλεύουν οι ιδιοτελείς μετριότητες που στην προκειμένη περίπτωση διέπονται από μια ακατανόητη εμπάθεια απέναντι σε μια παραγωγική δραστηριότητα, όπως είναι η μεταλλευτική στη Χαλκιδική (Μεταλλεία Κασσάνδρας και Γερακινής) που απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους σε ετήσια βάση με πλήρη ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη και εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία...

Πέρα από τις διαπιστωμένες ευεργετικές ωφέλειες που έχει η παρουσία εκατοντάδων μεταλλευτικών επισκεπτών καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ντόπιες επιχειρήσεις τουριστικές ή μαζικής εστίασης στη ΒΑ Χαλκιδική. Ψιλά γράμματα...

Το πλέον αστείο της υπόθεσης είναι να ομιλούν για... θανάτους, "τοξικότητες"  και... απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας δήθεν εξαιτίας της μεταλλευτικής εκείνοι που όταν μπαίνουν κλιμάκια του υπουργείου εργασίας και του ΙΚΑ στις επιχειρήσεις τους στέλνουν τους αδήλωτους εργαζόμενους τους να εξαφανιστούν από το χώρο της εργασίας τους πηδώντας από παράθυρα και σκάλες ή βουτώντας στη θάλασσα!!!

Επιτέλους, λίγη αυτοκριτική δε βλάπτει... Το αντίθετο. Θα ωφελήσει συνολικά!