Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ... #SKOURIES ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Στο ρεπορτάζ της φλαμανδικής τηλεόρασης VRT του Βελγίου για το μεταλλείο των Σκουριών της Χαλκιδικής στις 29/7/2014, (δείτε εδώ) απολαύσαμε ακόμα μια φορά τα φοβερά επιχειρήματα της συμπαθούς αντίχρυσης κοινότητας, όπως αυτά του ξενοδοχοκράτορα της Ιερισσού, ο οποίος είναι σίγουρος πως «ο τουρισμός στην περιοχή αφήνει περισσότερα στο δημόσιο από τα ορυχεία χρυσού»… 

Εννοεί βέβαια πως αφήνει περισσότερα στον ίδιο, και δεν μας λέει τίποτα για την πολυεπίπεδη συνεισφορά στην τοπική οικονομία των εργαζομένων στα μεταλλεία, (http://aetoshal.blogspot.co.uk/2014/07/blog-post_5584.html),  ούτε φυσικά για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από ενδεχόμενο κλείσιμο της επένδυσης… 

Όσο για το υποτιθέμενα ρητορικό ερώτημα «ποιος θα κάνει μπάνιο δίπλα σε ένα open-pit ορυχείο», απευθύνεται μεν στους Φλαμανδούς, που δεν ξέρουν πόσο απέχει η περιοχή εξόρυξης από τη θάλασσα, όμως το «δίλημμα» τουρισμός ή μεταλλεία έχει ήδη απαντηθεί στην Β. Ευρώπη. 

Τέλος, ο κος Μίχος, καλό θα ήταν να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση, διότι μέχρι σήμερα υποστηρίζει πως είναι part-time υπέρ του μεταλλείου, αλλά κατά της επέκτασης, λες και δεν γνωρίζει πως όλη η υπόθεση της επένδυσης είναι η επέκταση και κανέναν δεν ενδιαφέρει επενδυτικά η παρούσα λειτουργία…

Γεγονός είναι πως επειδή οι Φλαμανδοί είναι και Ευρωπαίοι, όσο και να θέλουνε να προβάλλουν ένα πιασάρικο θέμα που περιέχει «περιβαλλοντική καταστροφή» στην… πρωτόγονη Ελλάδα,  παραμένουν  ουδέτεροι δίνοντας βήμα σε όλα τα μέρη να μιλήσουν…

Και όταν μιλάνε όλα τα μέρη, η σύγκρισή είναι αναπόφευκτη, και τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα.

Αναδημοσίευση από www.ellinikoschrysos.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Νομίζουμε ότι το ρεπορτάζ θα ήταν ακόμη πιο πλήρες, αν συμπεριελάμβανε και τις διαπιστώσεις της ακτιβίστριας της εξίσου Βελγικής ΜΚΟ "Catapa", η οποία με βάση την προκήρυξη πεντάμηνης πρόσληψης που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ, από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο θα είχε ολοκληρώσει το φάκελο της εργασίας της επάνω στο ζήτημα... #skouries.

Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να μάθουμε που κατέληξαν τα συμπεράσματα αυτής της εθελοντικής εργασίας.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα έλαβε υπόψη της η εθελόντρια στα συμπεράσματα της, μεταξύ άλλων, και την έρευνα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, που δείχνει ξεκάθαρα ότι η ΒΑ Χαλκιδική αντιστάθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα εδώ και μια 5ετία;

Το πως και το γιατί έχουν σημασία. Και η απάντηση είναι η εξής μια: Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η επενδυτική και η υπάρχουσα παραγωγική δραστηριότητα κράτησαν το επίπεδο διαβίωσης και την τοπική οικονομία, στα προ της κρίσεως στάνταρ.

 Η εθελόντρια ακτιβίστρια και αντίστοιχοι ερευνητές και δημοσιογράφοι Έλληνες και ξένοι που δημοσιοποιούν τα ευρήματα τους, αναφορικά με το μεταλλευτικό ζήτημα στη Βόρεια Ελλάδα, δεν οφείλουν να παρουσιάζουν και αυτά τα στοιχεία;

Πως θα αποκτήσει κάποιος πλήρη εικόνα για το μεταλλευτικό ζήτημα, χωρίς την παράθεση και αυτών των στοιχείων, που αποτελούν πραγματικότητα και όχι εικασία, προσδοκία ή ευμενή πρόβλεψη;;;

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ξενοδόχος ας μας πει πόσους ντόπιους (και όχι παράνομους αλλοδαπούς) απασχολεί, τι μεροκάματα δίνει, αν κολλάει ένσημα, αν δίνει ρεπό, αν πληρώνει υπερωρίες και αργίες.
Αν αποδίδει τέλη στο δήμο, τι ΦΠΑ πληρώνει και τελικά τί δηλώνει στην εφορία.
Αρκετά με τις ανοησίες του κάθε τουριστικού ψευτο-επιχειρηματία.
Αντί να λουφάξουν και να αφήσουν τον υπόλοιπο κόσμο να δουλέψει και να προκόψει, αυτοί κοιτάνε πώς θα συνεχίσουν να λένε παραμύθια.
Κανείς από όσους υποστηρίζουν τα μεταλλεία δεν είπε κατά του τουρισμού, γιατί όλοι αυτοί οι τουριστικοί διεκδικούν τα πρωτεία;;