Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιείται το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ενημέρωση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και του κοινού για την εναλλακτική πρόταση της ανάκτησης χρήσιμων υλικών, γης και ενέργειας από χώρους διάθεσης αποβλήτων μέσω της εξόρυξης και κατάλληλης επεξεργασίας τους. 

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η μέθοδος εξόρυξης και διαχείρισης αποβλήτων, θα αναλυθούν τεχνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και θα εξεταστούν οι δυνατότητες εφαρμογής της μεθόδου στην Ελλάδα.

Το συνέδριο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των δράσεων του Έργου LIFE+ reclaim της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 με σκοπό την κατασκευή μιας προσωρινής πιλοτικής εφαρμογής σε παραγωγική κλίμακα, προκειμένου να γίνει εξόρυξη απορριμμάτων από υφιστάμενα κύτταρα ενός ΧΥΤΑ στη Β. Ελλάδα (ΧΥΤΑ Πολυγύρου), να διαχωριστούν τα χρήσιμα υλικά και να παραχθούν τα κατάλληλα προϊόντα μετάλλων, τα οποία μπορούν μετέπειτα να τροφοδοτήσουν μεταλλουργική μονάδα.

Το Έργο LIFE+ reclaim συντονίζεται από την εταιρεία ENVECO A.E. ενώ οι συμπράττοντες είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ο Δήμος Πολυγύρου και η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

Πληροφορίες για το Συνέδριο στον ιστότοπο του www.erasmus.gr

Αναδημοσίευση από www.ellinikoschrysos.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αυτό το πολύ σοβαρό συνέδριο είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ορισμένους δημοσιογράφους που μετά από τόση τριβή και εμπειρία με το ζήτημα του... #skouries συνεχίζουν να συγχέουν τα απόβλητα με τα εμπορεύσιμα μεταλλευτικά προϊόντα, όπως είναι ο χρυσοφόρος πυρίτης που παράγεται στα μεταλλεία Κασσάνδρας και εξάγεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού.  

Τελευταίο παράδειγμα η εφημερίδα "Μακεδονία", όπου στο δημοσίευμα για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης διαρροής χρυσοφόρου πυρίτη μέσα από κοντέινερ κατά τη διάρκεια φόρτωσης στο λιμάνι Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2013, ο συντάκτης του δημοσιεύματος εμφανίζει αδυναμία κατανόησης της διαφοράς ανάμεσα στα μεταλλευτικά εμπορεύσιμα προϊόντα, όπως είναι ο χρυσοφόρος πυρίτης και τα συμπυκνώματα μολύβδου και ψευδαργύρου και τα μεταλλευτικά απόβλητα που ονομάζονται έτσι αυτά που δεν έχουν καμία εμπορική αξία, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζει συνεχώς το προϊόντα εμπλουτισμού ως "απόβλητα".

Τέτοια άγνοια απ' ένα σημείο και πέρα είναι αδικαιολόγητη, καθώς συνιστά κακή ποιότητα παροχής ενημέρωσης προς το αναγνωστικό κοινό.

 Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία λογική μεταφοράς αποβλήτων από τη Χαλκιδική στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να εξαχθούν στο εξωτερικό. Με τη λογική και μόνο πέφτεις επάνω σε τοίχο...