Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΕΔΩ ΠΑΝΩ"

Εργαζόμενοι στις Σκουριές μιλούν για το έργο τους

Το έργο στις Σκουριές περιλαμβάνει την επιφανειακή και υπόγεια εκμετάλλευση του κοιτάσματος χαλκού και χρυσού της περιοχής σε βάθος τριάντα ετών. Η επίτευξη αυτού του στόχου επιβάλλει την συντονισμένη συνεργασία εκατοντάδων εργαζομένων που καταθέτουν καθημερινά τον προσωπικό τους κόπο για την κατασκευή των έργων ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου, του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος καθώς και την κατασκευή των επιφανειακών εγκαταστάσεων. Παρακάτω μιλούν με περηφάνια για τη ζωή τους στο εργοτάξιο.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που ανεβαίνουν κάθε μέρα στις Σκουριές. Σφίγγουν τα χέρια, ανταλλάσουν ευχές και πιάνουν δουλειά. Φορούν τα κράνη και τα γιλέκα τους και ο καθένας αναλαμβάνει το πόστο του. Άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων, διαφόρων ηλικιών, άντρες και γυναίκες, με πυρετώδεις ρυθμούς και συντονισμένες διαδικασίες, προετοιμάζουν το πεδίο για την παραγωγή των μεταλλευμάτων που προσφέρει η περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί ενώθηκαν για να υλοποιήσουν σωστά αυτό το έργο.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος από το Στρατώνι, είναι Εργοδηγός υπεύθυνος για τις κατασκευές από το Μάρτιο του 2012 στις Σκουριές. «Είμαστε εδώ στις Σκουριές, τόσοι άνθρωποι, ντόπιοι  ως επί το πλείστον αλλά και από όλα τα μέρη του κόσμου. Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε κι όσες εντάσεις κι αν υπάρχουν καθημερινά στη τριβή της δουλειάς, σημασία για μας έχει ότι δουλεύουμε για ένα κοινό στόχο και θα τον πετύχουμε.»

Σταθερό και πολύ σημαντικό κομμάτι του έργου είναι η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος. Ο Αλέξανδρος Μελλάχ είναι ένας νέος δασολόγος από το Στρατώνι που εργάζεται στις Σκουριές τους τελευταίους μήνες. Η επίβλεψη των υλοτομικών εργασιών και η διαρκής περιβαλλοντική παρακολούθηση είναι οι βασικές του αρμοδιότητες. «Φροντίζουμε να τηρηθούν όλα όσα επιβάλλει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε ορίσει. Θέλουμε να έρθουν να δουν όλοι ότι τηρούμε απαράκλητα το νόμο. Ακόμα κι αυτοί που είναι αντίθετοι με το έργο. Γιατί το ίδιο νερό πίνουμε, τον ίδιο αέρα αναπνέουμε και πρέπει να ξέρουν ότι φροντίζουμε το περιβάλλον.»

Το γεωλογικό είναι ένα τμήμα σε πλήρη λειτουργία στο εργοτάξιο των Σκουριών. Ο Δημήτρης Μπουγάς από το Παλαιοχώρι και η Διαμαντούλα Μούτσικα από τα Στάγειρα συνεργάζονται καθημερινά στο γεωλογικό και γεωτεχνικό κομμάτι του έργου και φαίνονται να το απολαμβάνουν. «Οι σπουδές γεωλογίας δίνουν γενικά λίγες επαγγελματικές διεξόδους. Είτε Κατασκευαστικά έργα είτε Μεταλλεία. Το έργο αυτό ήταν μια ιδανική ευκαιρία να δουλέψουμε στο αντικείμενο μας και μάλιστα στο τόπο μας και να δεθούμε και πάλι.» λέει ο Δημήτρης και η Διαμαντούλα συμπληρώνει. «Οι Σκουριές μας έχουν φέρει κοντά. Και δεν υπάρχει κάτι να χωρίσει τους ανθρώπους υπάρχει δουλειά και υπάρχει υγεία. Εγώ το περίμενα πως και τι να επιστρέψω, και θέλω εδώ να ζήσω, να κάνω οικογένεια.» Ο Δημήτρης ευδιάθετα συνεχίζει. «Είμαστε  σαν ένα μικρό χωριουδάκι εδώ πάνω. Αν υπάρχουν κάτοικοι των Σκουριών τότε αυτοί είμαστε εμείς!»

Ο Νίκος Ταμπαρέσκος είναι από τη Μεγάλη Παναγία εδώ και δυο χρόνια δουλεύει στις Σκουριές σαν εργάτης διαφόρων. Μετά τη γυναίκα του και το παιδάκι που περιμένουν να γεννηθεί, η δεύτερη οικογένεια του είναι οι συνεργάτες του. «Είμαστε σαν οικογένεια εδώ πάνω, και έτσι πρέπει να είμαστε, να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Γιατί είναι σκληρή η δουλειά μας.»

Ο Julio Clemente είναι ο υπεύθυνος υγιεινής και ασφάλειας των Σκουριών και βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2013. Στα εξήντα εφτά χρόνια της ζωής του εργάστηκε στη Μαδαγασκάρη, στη Κολομβία, στο Μέξικο, στο Καναδά, στη Τουρκία. «Ο ρόλος μου είναι να εκπαιδεύσω όλους τους εργαζομένους σε θέματα ασφάλειας και να καθιερώσω ένα σύστημα που θα εφαρμόζουν όχι μόνο στη δουλειά αλλά παντού. Εγώ είμαι ο προπονητής και αυτοί οι άνθρωποι είναι  η ομάδα μου. Όλοι μαζί, σαν ομάδα διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον υγιές και ευχάριστο και αυτή είναι η δική μου δέσμευση απέναντι τους.»

Η ασφαλής υλοποίηση των εργασιών προϋποθέτει την παρουσία έμπειρου επιστημονικού δυναμικού. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Δημήτρης Μαυρομμάτης. Σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο μηχανικός μεταλλείων. Με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ήρθε στη περιοχή για να εργαστεί στις Σκουριές. Ο επιστημονικός σχεδιασμός του μεταλλείου είναι ουσιαστικά το αντικείμενο του και το συγκεκριμένο project είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αυτόν, όπως λέει. 

Μόνιμη κατοικία πλέον για την οικογένεια του η Αρναία. «Δεν αισθάνομαι ότι είμαι εδώ ευκαιριακά, εδώ μεγαλώνω κι εγώ τα παιδιά μου. Το πρόβλημα του κόσμου που αντιδρά είναι μάλλον ότι δεν εμπιστεύεται τους κρατικούς μηχανισμούς αλλά εγώ μιλάω για το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε με τα δεδομένα που έχουμε, και αυτό που κάνουμε είναι το καλύτερο και το πιο ωφέλιμο σε όλα τα επίπεδα. Εγώ προσωπικά όλα όσα διδάχτηκα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να τα εφαρμόσω.»

Αυτοί οι άνθρωποι, οι τοπογράφοι, γεωλόγοι, δασολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργοδηγοί, χειριστές μηχανημάτων και εργάτες, εφαρμόζουν κάθε μέρα όλα όσα τους δίδαξαν οι σχολές και η εμπειρία τους. Το έργο των Σκουριών είναι ένα πρότυπο μεταλλευτικό έργο και άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό καμαρώνουν που είναι το δικό τους...

Αναδημοσίευση από www.hellas-gold.com

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το έργο θέλω να σταματήσουν οι "προοδευτικοί" ξερόλες του τίποτα.

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα ρεπορτάζ πρέπει να δείχνετε για να μαθαίνουν και όσοι δεν ξέρουν ή πιστεύουν τις αρρωστημένες φαντασιώσεις των anti το αληθινό έργο που γίνεται στις Σκουριές και τους ανθρώπους που δίνουν ψυχή και αγώνα κάθε μέρα για να ολοκληρωθεί.
Που αλλού στον πολιτισμένο κόσμο η πολιτεία και οι αρχές κλείνουν τα μάτια τους στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και αλήτικες συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων;
Πουθενά νομίζω. Εδώ όμως ένας γεωλόγος ή ένας μεταλλωρύχος πρέπει να ανέχεται τις απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικοδίαιτων παρασίτων στα οποία κάνουν πλάτες τοπικές αρχές και αστυνομία.
θα συμφωνήσω απόλυτα με τον 7:40μ.μ. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Και ο Γκαίμπελς εδινε την εκριση του για προβολη φιλμ απ το Ανατολικο μετωπο με χαρουμενους και ροδαλους Γερμανους στρατιωτες...

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @13 Νοεμβρίου 2014 - 6:11 μ.μ.

Εκ της αναφοράς σου συμπεραίνουμε την ενόχληση σου επειδή δεν λάβαμε την άδεια σου, πριν την αναδημοσίευση!

Λυπόμαστε, αλλά θα ξαναγίνει!