Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΚΟ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Το ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές μετάλλων και εμπορευμάτων υπογραμμίζουν σημερινά δημοσιεύματα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ως ένα παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, ο χρυσός δέχθηκε μια ώθηση από τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Έτσι, επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται εκ νέου στο χρυσό και με αφορμή την πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα η τιμή του μετάλλου σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο.

Τα στοιχήματα ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα Νοεμβρίου, παρά το ότι το φθηνό πετρέλαιο διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό. Δεν είναι τυχαίο πως το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου κερδίζει 1,5% στα 1.205 δολάρια ανά ουγγιά.

Αντιθέτως, η ελληνική κρίση φαίνεται να βυθίζει τις τιμές του χαλκού. Ο χαλκός διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών καθώς οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ ενισχύουν τις υποθέσεις ότι η κατανάλωση θα επιβραδυνθεί. 

Έτσι, το συμβόλαιο χαλκού παραδόσεως Φεβρουαρίου στο London Metal Exchange υποχωρεί κατά 0,2% στα 6.136 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Αναδημοσίευση από news.in.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Πολύ πιθανόν κάποιοι "antigold" να σκάνε από τη στεναχώρια τους, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, που δίνει ώθηση στην τιμή του χρυσού. 

Δεν θα έπρεπε όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε αντίστοιχα να χαίρονται κάθε φορά που πέφτει η τιμή του χρυσού, ευχόμενοι ότι κάτι τέτοιο αθροιστικά θα προκαλέσει τη ματαίωση του επενδυτικού σχεδίου.

Η εξήγηση είναι πολύ απλή και εξίσου γνωστή, πολύ πιθανόν και στους "antigold".

H πολυμεταλλικότητα των κοιτασμάτων της περιοχής θωρακίζει ποιοτικά τη βιωσιμότητα της επένδυσης, αφού έχουμε μόλυβδο, ψευδάργυρο, άργυρο, χαλκό και χρυσό, ο οποίος δεν είναι το κύριο μέταλλο. 

Ο χρυσός στις Σκουριές υπολογίζεται στις 4 εκατ. ουγγιές, παρομοίως και στην Ολυμπιάδα. Επίσης, ο χαλκός στις Σκουριές είναι περίπου 770.000 τόνοι, ενώ επιπλέον στην Ολυμπιάδα έχουμε κοίτασμα ασημιού που φτάνει περίπου τα 40 εκατ. ουγγιές.

Με απλά λόγια η αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική δεν είναι μονοδιάστατη και εξαρτώμενη αποκλειστικά από την παγκόσμια τιμή του χρυσού, άλλα μια πολύ καλά δομημένη και οργανωμένη προσπάθεια αξιοποίησης των ορυκτών πόρων του τόπου μας.