Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στα γραφικά Μαδεμοχώρια, η τουριστική ανάπτυξη αποτυπώνεται στις πληρότητες στους τοπικούς ξενώνες και τα καταλύματα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, αλλά και στην κίνηση και την ζωντάνια που έχουν τα χωριά σε δωδεκάμηνη βάση. Με την πάροδο των ετών, ο τουριστικός κλάδος εξελίσσεται, βελτιώνεται και αναπτύσσεται.

Από τη γραφική Αρναία μέχρι τα προσφυγικά Πυργαδίκια και έως το παραδοσιακό χωριό της Βαρβάρας με τους δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες, η περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής έχει να επιδείξει πλήθος φυσικών τοπίων, ιστορικών μνημείων, τοπικών εθίμων, αλλά και γεύσεων — εν ολίγοις, πρόκειται για μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Η περιοχή αυτή έχει ξεχωριστή ταυτότητα, την οποία οφείλει και στη διαχρονική λειτουργία του μεταλλείου. Οι «τουριστικές αφίξεις» δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αναψυχή, αλλά και με την εργασία. Μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, εργολάβοι ή εξωτερικοί συνεργάτες έρχονται με τις οικογένειές τους στην περιοχή για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα για να εργαστούν σε κάποιο από τα έργα της Ελληνικός Χρυσός. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και την άλλη πλευρά της Χαλκιδικής: την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό της κάλλος.

Ο τουρισμός ανθεί και χάρη στη μεταλλευτική, αλλά φυσικά και ανεξάρτητα από αυτήν. Το παράδειγμα του Γιώργου Κεχαγιά, είναι ενδεικτικό. Έχει την επιχείρησή του στην Αρναία Χαλκιδικής, σ ’αυτό το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό με τα στενά πέτρινα σοκάκια, τα παλιά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες. 

Σχετικά με την τουριστική κίνηση, μας είπε: «Η αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας είναι το στοίχημά μας. ∆ιατηρώ αυτή την επιχείρηση εδώ και σχεδόν εφτά χρόνια. Το φετινό καλοκαίρι σηματοδότησε την αλλαγή. Μετά από δύο χρόνια που η κρίση άγγιξε και τη δική μας δουλειά, είδαμε την κίνηση να αυξάνεται και το χωριό μας να ξαναμπαίνει ως προορισμός στην τουριστική ατζέντα. Προκύπτουν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και αφίξεις συνεργατών της μεταλλευτικής εταιρείας και αφίξεις απλών επισκεπτών. Το σίγουρο είναι ότι όλοι απολαμβάνουν την ομορφιά της περιοχής μας, τη δροσιά της, το καλό φαγητό. Το να βλέπεις όλη την περιοχή σου να αλλάζει, να προοδεύει, να βελτιώνει τις υπηρεσίες που προσφέρει, να αξιοποιεί τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, για να έχουν τα χωριά μας το μέλλον που τους αξίζει».

Η Ντίνα Τριανταφύλλου είναι μια γυναίκα που τόλμησε πέρσι τον Ιούλιο να ανοίξει και να διευθύνει τη δική της επιχείρηση, στην καρδιά της βόρειας Χαλκιδικής, στο Παλαιοχώρι. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το ανακαινισμένο ξενοδοχείο της, όπου και την επισκεφτήκαμε. Η Ντίνα Τριανταφύλλου μάς είπε: «∆εν είναι εύκολο να διευθύνεις μια τουριστική επιχείρηση και να καθιερωθείς στον κλάδο. Εγώ τόλμησα να επενδύσω σε αυτόν τον τόπο γιατί πιστεύω στην ανάπτυξή του. Περάσαμε αρκετές δύσκολες περιόδους. Το φετινό καλοκαίρι ήταν μια πρώτη σημαντική ανάσα. Προέκυψαν αφίξεις συνεργατών της εταιρείας και φοιτητών που ήρθαν για ημερήσιες επισκέψεις στα Μεταλλεία. Ελπίζουμε τα πράγματα να συνεχιστούν κάπως έτσι. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές παροχές για όλους τους πελάτες μας, ώστε να έχουν μια απολαυστική διαμονή, είτε έρχονται για αναψυχή είτε για εργασία».

Το πάρκο του Αριστοτέλη και οι αριστοτελικές διαδρομές, τα αρχαία Στάγιρα, το λαογραφικό μουσείο της Αρναίας, οι καταρράκτες της Βαρβάρας, το Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας είναι λίγα μόνο από τα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς περνώντας από τα Μαδεμοχώρια.

Η αρχαιολογική υπηρεσία εργάζεται στην περιοχή παράλληλα με την πρόοδο των μεταλλευτικών έργων, ώστε να διασφαλίσει τα ιστορικά ευρήματα της περιοχής, ενώ φέρνει στο φως και νέα, σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία για την περιοχή. 

Από το χαμάμ του Μαδέμ Αγά, λίγο έξω από τα Στάγιρα, μέχρι τα αρχαία χρυσά νομίσματα που βρέθηκαν στη περιοχή των Σκουριών, όλα τους είναι ευρήματα που συνθέτουν την ιστορία της ΒΑ Χαλκιδικής και ανασύρθηκαν χάρη στη σημερινή μεταλλευτική ανάπτυξή της. Ευρήματα που μπορούν να αποτελέσουν τα αυριανά εκθέματα ενός μεταλλευτικού μουσείου και να αποτελέσουν κομμάτια του παζλ της ιστορίας του τόπου. Μια ιστορία που ανήκει στους κατοίκους αυτής της περιοχής — ένα σκαλί που θα τους οδηγήσει στο αύριο που ονειρεύονται.

Αναδημοσίευση από metalleutika-nea

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολίτες last year αυτά που ξέρατε...
Τώρα με το ΕΣΠΑ του Τσίπρα χαιρέτα μου τον πλάτανο!
YG.Ξυπνήστε χωριανοί και μην τρώτε τα φτιαχτά ερωτικά καυγαδάκια ΜΙΧΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- ANTIGOLD!!

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Θερμή παράκληση προς τον @ 8:52 να μας ξαναστείλει το σχόλιο του στα Ελληνικά και όχι σε greeklish για να δημοσιευτεί αμέσως.
Επίσης, θερμή παράκληση να μην είναι υβριστικό.

Ανώνυμος είπε...

Μην απογοητεύεσαι 8:06 μ.μ. έχει να φυτρώσει ρίγανη με το ΕΣΠΑ!!
Θα μοσχοβολάει ο τόπος......

ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΜΕ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!