Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΤΡΑ "ANTIGOLD" ΨΕΜΑΤΑ

Παρακολούθησα στο διαδίκτυο το σποτ για την προβολή της διαδήλωσης κατά της επένδυσης, στη Θεσσαλονίκη στις 28/3. Θέλω για να μάθει ο κόσμος να αντικρούσω όλα τα γιατί των αντίθετων με την επένδυση. Ένα προς ένα.  

Από εδώ και πέρα αυτό θα γίνεται. Αρκετά αφήσαμε κάποιους να αλωνίζουν τις σκέψεις της κοινής γνώμης. Αρκετά αφήσαμε να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις μέσα από μια βρόμικη και αναληθή προπαγάνδα. Ένα προς ένα λοιπόν:

 "Δε θέλω να καταστραφεί το αρχέγονο δάσος των Σκουριών"

Το Δάσος των Σκουριών το είπαμε και το ξαναείπαμε δεν είναι αρχέγονο. Οι Σκουριές είναι μια έντονα δασική περιοχή με δρυς και οξιά. Αποψιλώνονταν κάθε χρόνο για καυσόξυλα. Ναι αγαπητοί. Εσείς εκεί στη Θεσσαλονίκη μπορεί για χρόνια να καίγατε ξύλα από τις Σκουριές. Είναι ένα δάσος 30 χρόνων. Κατά τη διάρκεια της επένδυσης θα αποκαθίσταται σταδιακά. Με το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας θα παραδοθεί πλήρως αποκαταστημένο.

"Θέλω καθαρό νερό"
Και εμείς θέλουμε. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το μεταλλείο των Σκουριών δεν περιέχει θειάφι. Άρα δεν μπορούν να υπάρξουν όξινα νερά. Επίσης στο μεταλλείο των Σκουριών δεν υπάρχει ούτε αρσενικό ούτε βαρέα μέταλλα.

 "150 τόνοι σκόνης αμιάντου την ώρα"

Το κοίτασμα των Σκουριών περιέχει μόνο χαλκό και χρυσό σε μικρές περιεκτικότητες. Δεν περιέχει ούτε αμίαντος, ούτε άλλα βαρέα μέταλλα. Άρα σκόνη αμιάντου δεν υφίσταται. Η υπόλοιπη σκόνη, δεδομένου της υγρασίας της περιοχής (τουλάχιστον 30 %) είναι δύσκολο να αποκολληθεί από το έδαφος και σε κάθε περίπτωση θα είναι 100πλάσια μικρότερη η εκπομπή της από τα όρια της νομοθεσίας. 

 "Κάνω διακοπές σε ένα πανέμορφο τόπο και δε θέλω να μολυνθεί."

Εμείς δε κάνουμε διακοπές. Ζούμε εδώ. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Φτιάξαμε σπίτια εδώ. Σίγουρα έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία από σένα για τον τόπο που ζούμε όλο το χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, θα σε περιμένουμε κάθε χρόνο να κάνεις τις διακοπές σου στις πανέμορφες, καθαρές μας παραλίες και στα καταπράσινα δάση μας. Να είσαι σίγουρη ότι τα έχουμε διασφαλίσει.  

"Πιθανότητα ατυχήματος σε τόνους τοξικών αποβλήτων"

Κατ’ αρχήν τα απόβλητα δεν είναι τοξικά διότι δεν χρησιμοποιείται κυάνιο. Τα ατυχήματα διασφαλίζονται πάντα με την μελέτη. Σε όλες τις δραστηριότητες, βιομηχανικές ή μη, υπάρχει η περίπτωση ατυχήματος. Το θέμα είναι να υπάρχει πρόβλεψη και μηχανισμοί αντιμετώπισης που θα είναι σε θέση να μην υπάρξει η παραμικρή συνέπεια. Διαβάστε και καμμιά μελέτη για να έχετε άποψη. Νέοι άνθρωποι είστε με εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία.

 "Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην κτηνοτροφία, τουρισμό, γεωργία, αλιεία"

Το ίδιο παραμύθι. Η κτηνοτροφία στη βόρεια Χαλκιδική είναι ελάχιστη. Παρ’ όλα αυτά δεν επηρεάζεται καθόλου από την επένδυση. 

Ο τουρισμός δούλευε και συνεχίζει και θα συνεχίζει να δουλεύει όπως πάντα. Αρκεί να μην το δυσφημίζετε εσείς οι ίδιοι. Επίσης πρέπει να γίνει πιο αποδοτικός για τις θέσεις εργασίας που απασχολεί. Γιατί, η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας στον τουρισμό είναι με μισθούς τριτοκοσμικών χωρών, δίχως ασφάλιση και με εκμετάλλευση.   

Γεωργία στη βόρεια Χαλκιδική σχεδόν δεν υπάρχει. Εκτός αν καταφύγουμε στη λύση της ινδικής κάνναβης που δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις και είναι αποδοτικό όπως μας είπε η αξιολάτρευτη βουλευτής μας. Την Αλιεία δεν την πειράζει κανείς εκτός από σας που στο μίσος για να σταματήσει η επένδυση φτάνεται στο σημείο να δυσφημίζεται την αλιεία και τον τουρισμό μας.

Η πώληση του μεταλλείου είναι σκάνδαλο.

Η πώληση έγινε μεταξύ δύο εταιρειών. TVX και Ελληνικός Χρυσός. Το κράτος απλά ήταν διαμεσολαβητής. Αν το κράτος θέλει να διεκδικήσει περισσότερα, ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα που λένε και στο χωριό μου. Εμείς και εσείς δεν έχουμε καμιά δουλειά σε αυτό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο  mion240w.blogspot.gr