Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΓΕΩΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Η γεωλογική Ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το γεωλογικό ερευνητικό τμήμα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ένωσαν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση της έρευνας, με αντικείμενο την κοιτασματολογία και την γεωλογική έρευνα.

Οι πρωτοπόροι γεωλόγοι του Α.Π.Θ, βρέθηκαν πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στον Μαντέμ Λάκκο, και είχαν την ευκαιρία να μυηθούν από την επιστημονική ομάδα των γεωλόγων, στο διευρυμένο αντικείμενο της γεωλογικής – κοιτασματολογικής έρευνας, στην μεταλλευτική ζώνη της ΒΑ Χαλκιδικής.

Παράλληλα ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και έρευνας τέθηκε, ο 3D σχεδιασμός και η μοντελοποίηση κατά τα στάδια αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος, με έμφαση στην χρήση και τις δυνατότητες καινοτόμων προγραμμάτων, μέσω παραδειγμάτων από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών.

Η πρωτοβουλία, αποτελεί επιστέγασμα μιας διευρυμένης φιλοσοφίας διαχρονικής και έμπρακτης στήριξης της ακαδημαϊκής έρευνας και πρωτοβουλιών σε συνεργασία με ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια, που βρίσκει εφαρμογή σε πολλά επίπεδα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ενώ το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στον Μαντέμ Λάκκο, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της SEG του Α.Π.Θ.



Τι είναι η  Society of Economic Geologists (SEG)

Η Society of Economic Geologists (SEG) ιδρύθηκε το 1919, με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη της επιστήμης της κοιτασματολογίας, όπως αυτή εξελίσσεται από τα πρώτα στάδια της αναζήτησης των κοιτασμάτων και της επιβεβαίωσης των αποθεμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της απόληψης των ορυκτών πρώτων υλών.

Σήμερα η ένωση αποσκοπεί  στην κοινοποίηση και μεταλαμπάδευση της ερευνητικής εργασίας, την διατήρηση υψηλά επιστημονικώς καταρτισμένων μελών αλλά και την επαφή και συνεργασία επιστημόνων – ακαδημαϊκών, ιδιωτών και στελεχών της βιομηχανίας – με κοινό ενδιαφέρον το αντικείμενο της οικονομικής γεωλογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς και ως τρόπο σταδιακής ένταξης των μελλοντικών κοιτασματολόγων-οικονομικών γεωλόγων και νυν φοιτητών στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η SEG ενθαρρύνει την ίδρυση τοπικών φοιτητικών παραρτημάτων τα οποία έχουν ως σκοπό την προώθηση των στόχων της ένωσης, πρώτα μέσω της ανάπτυξης της μελέτης των ορυκτών πρώτων υλών και των κοιτασμάτων τους και της κατανόησης των διαδικασιών γένεσης, έρευνας, εκτίμησης, παραγωγής και δεύτερον, επενδύοντας στη διάχυση της γνώσης μέσω δημοσιεύσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και ασκήσεων υπαίθρου. 

Επίσης, ο θεσμός των φοιτητικών παραρτημάτων ο οποίος λειτουργεί σε 27 χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να φέρει σε επαφή φοιτητές τόσο από διαφορετικές χώρες μεταξύ τους όσο και με ειδικούς γεωεπιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τα ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία.

Περισσότερα από 30 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, και μάλιστα μερικά από τα σημαντικότερα σε σχέση με την κοιτασματολογική έρευνα (UBC., ETH, CSM), μέσω πρωτοβουλιών ομάδων φοιτητών και της υποστήριξης των καθηγητών τους, έχουν προβεί τις τελευταίες δεκαετίες στην ίδρυση ανάλογων φοιτητικών παραρτημάτων.

Στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει ένα μαθητικό παράρτημα της SEG στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από φέτος αντίστοιχο παράρτημα στο τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το παράρτημα της SEG στο Α.Π.Θ. μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αναδημοσίευση από www.hellas-gold.com