Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

"ΓΕΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ"

*Του Πέτρου Τζεφέρη

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Χίλια όνειρα ψαλιδισμένα. Μια συμβολική φωτογραφία από ένα παγκόσμιο συνέδριο που έγινε πριν λίγες μέρες στο Λονδίνο. Τέσσερις (4) νέοι επιστήμονες εκπροσωπούν τέσσερις (4) χώρες σε συνέδριο της ειδικότητάς τους. 

Όμως ενώ όλοι είναι Έλληνες μόνον ο ένας εκπροσωπεί την Ελλάδα. Οι άλλοι έχουν ήδη αναζητήσει τη βιοποριστική τους τύχη εκτός Ελλάδας. Με επιτυχία. Με λογισμό και με προσγειωμένα όνειρα. Αλλά και με αρκετή πικρία, ενδεχομένως.

Μπορεί η επιστήμη να μην έχει σύνορα, οι επιστήμονες όμως έχουν πατρίδα. Κι αυτή η γενιά μάλλον πρέπει αυτό να το κάνει υποχρεωτικά... step aside. Μια γενιά από Ελληνόπουλα ψάχνει τόπο για να εντάξει τη δημιουργικότητά της. Και μια χώρα πνέει τα λοίσθια... 

Τα «σπαστηροτριβεία» ονείρων δουλεύουν νυχθημερόν κι εμείς οι γονείς απλώς ατενίζουμε ανήμποροι. Την ίδια ώρα, ο περιβόητος εθνικός ναρκισσισμός ότι είμαστε ο περιούσιος λαός, ότι έχουμε το καλύτερο οικόπεδο στον κόσμο. Για όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, το καλύτερο οικόπεδο ήδη μεταναστεύει γι’ άλλες πολιτείες! 

Το σκάφος βυθίζεται αλλά η ορχήστρα συνεχίζει να παίζει... για ποιους αλήθεια; Ohh my orchestra play the favorite for me: Nearer, my God, to Thee, nearer to Thee!


*Ο Πέτρος Τζεφέρης είναι διδάκτωρ ΕΜΠ- συγγραφέας,

Αναδημοσίευση από www.protagon.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Οι καιροί δεν είναι πάντα οι ίδιοι. Αλλάζουν. Οι εξουσιαστές ξένοι και εγχώριοι ανάλογα με τις ανάγκες των εποχών που διανύονται ανεβάζουν και κατεβάζουν αξίες και επαγγέλματα.

Στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια δαιμονοποιήθηκε η μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα γενικότερα ξεπερνώντας πολλές φορές και τα όρια της ποινικοποίησης. Όπως επίσης και οι επιστημονικές ειδικότητες που τις πλαισιώνουν. 

Για να φτάσουμε στο σήμερα και στη στιγμή όπου πολιτικοί ακούσια ή εκούσια αποθεώνουν για παράδειγμα την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης ακόμη και της κλωστικής με πρόσχημα τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την οικονομική  βιωσιμότητα σε σύγκριση με τη μεταλλευτική.

Πάντα οι εξουσιαστές ξέρουν καλύτερα τις απαιτήσεις των καιρών σε σχέση με εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Τουλάχιστον, έτσι νομίζουν...