Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΑΝ ΕΙΧΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ELDORADO ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ"

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σε Θεσσαλονικιώτικο ιστολόγιο δεν μπόρεσε να κρύψει την πικρία του που τα Μεταλλεία Κασσάνδρας δεν έκλεισαν επί των... παραγωγικών ημερών του, αλλά επί των ακόμη... παραγωγικότερων του Σκουρλέτη.

Όπως υποστηρίζει αυτό θα γινόταν γιατί η επενδύτρια εταιρεία εκτός όλων των άλλων δεν είχε "καθαρή τεχνολογία" για τη μεταλλουργία χαλκού - χρυσού. 

Επίσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός σ' ότι αφορά τις θέσεις εργασίας που χάνονται με το κλείσιμο της επένδυσης, χάρη στο αναπτυξιακό σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί άμεσα, όπως είπε, από μια γνήσια προοδευτική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς..
.
Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας.

"Ως Λαϊκή Ενότητα τασσόμαστε κατά της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές, κάτι που είχα υπογραμμίσει και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανα ως Υπουργός, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτή η επένδυση είναι καταστρεπτική για το περιβάλλον και για το δημόσιο συμφέρον. Επομένως, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια μεγάλη λαϊκή ενότητα, συνεργασία με τα τοπικά κινήματα και ισχυρή πολιτική βούληση από τις ευρύτερες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να φύγει η Eldorado Gold από την Χαλκιδική.

Με τις κινήσεις που είχα κάνει για τις Σκουριές, ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προέκυψε, πέραν των πολλών άλλων που δεν είναι της ώρας, ότι η Eldorado Gold δεν διέθετε την «καθαρή» τεχνολογία που είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει, προκειμένου να παράγεται, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες για το περιβάλλον, ο χρυσός από τα εξορυσσόμενα μεταλλεύματα.

Αυτός ήταν επαρκής λόγος για να γίνουν ουσιαστικά βήματα και να κινηθούν με αποτελεσματικό τρόπο διαδικασίες που θα επέτρεπαν την καταγγελία και την ακύρωση της σύμβασης της Eldorado Gold.

Αυτήν την κατεύθυνση σχεδίαζα, να αξιοποιήσω, μαζί με άλλες αποτελεσματικές, ως υπουργός, μετά και την αποδεδειγμένη απουσία νέας μεταλλουργικής τεχνολογίας, με προϋπόθεση φυσικά την συναίνεση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Είχαν ήδη γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα και θα ακολουθούσαν και τα άλλα, αν στο μεταξύ δεν απομακρυνόμουν από την κυβέρνηση.

Η ως άνω πλευρά είναι μόνο μία εκ των ευαρίθμων άλλων, που επιβεβαιώνει το ασύμφορο της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές και την ανάγκη να σταματήσει το κακό με τρόπους που θα προασπίζουν και δε θα επιβαρύνουν, το δημόσιο συμφέρον.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν την απασχόλησή τους και ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς ψωμί οι οικογένειές τους. 

Η απομάκρυνση της Eldorado Gold από τις Σκουριές είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με ένα σχέδιο άμεσης, χωρίς καθυστέρηση, εφαρμογής, για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας με επίκεντρο την αναβάθμιση του πρωτογενούς και άλλων παραγωγικών τομέων και την προάσπιση του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Μια γνήσια προοδευτική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, θα πρέπει να εκπονήσει ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο και να εγγυηθεί πλήρως, εμπράκτως και απολύτως την απασχόληση των εργαζομένων στις Σκουριές και το μέλλον της περιοχής."

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κυρ Παναγίωτη, πρόσεξε να πάρεις 3% στις εκλογές γιατί αλλιώς σε βλέπω με επίδομα ανεργίας.