Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΟΙΑ "ΥΠΗΡΕΣΙΑ" ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙ "ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ" ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΩΝ?


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Είναι αρκετά χρόνια τώρα που οι αντιδρώντες στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πραγματοποιούν «πολεμικές» δράσεις – αντιδράσεις τόσο στην περιοχή των μεταλλείων όσο και εκτός. 

Οι δράσεις αυτές είναι γνωστές στην τοπική κοινωνία και περιλαμβάνουν πορείες προς τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες συνοδεύονται από βίαια επεισόδια, νυχτερινές επιδρομές στα εργοτάξια με στόχο τη δολιοφθορά τουλάχιστον, αναγραφή συνθημάτων και ανάρτηση πανό εντός των οικισμών, δημοσιοποίηση κειμένων που προκαλούν τρόμο και ανησυχία στους κατοίκους κ.α..

Προφανώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτών των δράσεων - αντιδράσεων εξυπηρετεί τους σκοπούς των αντιδρώντων στην επένδυση. Συγχρόνως όμως προκαλούνται και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. 

Πιο συγκεκριμένα, εντείνεται ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας, μεταξύ αυτών που διαφωνούν και αυτών που συμφωνούν με την υλοποίηση της επένδυσης, τροφοδοτείται η ένταση με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά περιστατικά βιαιοπραγιών, ενισχύονται τα φαινόμενα εκφοβισμού και κοινωνικού ρατσισμού εις βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία, δυσφημείται η περιοχή και πλήττεται κατ’ επέκταση ο τουρισμός.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι «πολεμικές» δράσεις – αντιδράσεις των αντιδρώντων στην επένδυση προσφέρουν κάκιστη «υπηρεσία» στην τοπική κοινωνία και θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να πέσουν οι τόνοι. 

Θεωρώντας ότι τα ανωτέρω δεν εμπίπτουν στους στόχους των αντιδρώντων και ότι θέλουν να τα αποφύγουν, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει ένας κύκλος διαλόγου στην τοπική κοινωνία με απώτερο στόχο την εξεύρεση λύσης με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζήσουμε όλοι μαζί στο τόπο αυτό. 

Τα μεταλλεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και επίσης δεν μπορούν να κλείσουν χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη έχει την ευθύνη να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση ανοικτού διαλόγου μεταξύ των κατοίκων, το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες εξελίξεις λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της αδράνειας της κεντρικής διοίκησης. 

Ας ενεργοποιηθεί επιτέλους. Να αποφύγουμε το «να σφαχτούμε» ! ! !

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας