Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΟΙΟ ΣΗΜΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο κ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ?


Του Αθ. Καρίνα μεταλλειολόγου μηχανικού - γεωτεχνικού

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στις 6-10-2015, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κος Σκουρλέτης δήλωσε σχετικά με τις Σκουριές τα εξής, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος όταν λέτε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε, με βάση αυτές τις αξίες που σας ανέφερα, τις Σκουριές, δίνει λάθος σήμα στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Αν θέλετε να δώσουμε το σήμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν έχει κανόνες, που δεν προστατεύει το περιβάλλον, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα τριτοκοσμική, τότε και πάλι εδώ διαφωνούμε. Όχι λοιπόν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή.»

Η έκδηλη αγωνία του κου Σκουρλέτη ως προς το σήμα που εκπέμπει ο ίδιος και η χώρα στους ξένους επενδυτές είναι δικαιολογημένη, αφού από αυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να έρθουν και να επενδύσουν στην χώρα μας. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Καταρχήν η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και έχει νόμους τους οποίους όλοι οφείλουμε να τηρούμε, ενώ η δικαιοσύνη ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας. Ως προς αυτά δεν έχει λόγους να ανησυχεί ο υπουργός, Θα πρέπει όμως να ανησυχεί για τη δικιά του στάση απέναντι στην επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Η απόφασή του στις 19 Αυγούστου, μία μόλις ημέρα πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου, είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και αυτό συνάγεται από τα εξής απλά στοιχεία. 

Πρώτον δεν προηγήθηκε διάλογος μεταξύ του υπουργείου και του επενδυτή και προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το συγκεκριμένο θέμα και δεύτερον δεν προβλέφθηκε εκ μέρους του υπουργείου καμία προπαρασκευαστική εργασία για την προστασία του περιβάλλοντος ενόψει του κλεισίματος των μεταλλείων. 

Τα δύο αυτά στοιχεία από μόνα τους αποδεικνύουν ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργού κου Σκουρλέτη ήταν βεβιασμένη και προεκλογικού χαρακτήρα, ενώ υποδηλώνουν ότι κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρχε για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και για την τήρηση της νομιμότητας εκ μέρους του επενδυτή και την υλοποίηση της επένδυση, εάν υποθέσουμε ότι έχει βάση το σκεπτικό της απόφασής του.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, το σήμα που έστειλε ο κος Σκουρλέτης με την επίμαχη απόφασή του ήταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο ίδιος προσωπικά λειτουργούν καιροσκοπικά, με απολυταρχικές αντιλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις, αδιαφορώντας παντελώς για τα επενδεδυμένα κεφάλαια, τους εργαζόμενους, τα ωφελήματα της επένδυσης στην τοπική και εθνική οικονομία και την ανάπτυξη.

Απόδειξη των ανωτέρω είναι η πρόσφατη προσωρινή απόφαση του ΣτΕ, ενώ επίκειται και η οριστική απόφαση του ΣτΕ με την οποία θα αποφασίζεται η ακύρωση ή μη της εν λόγω επίμαχης υπουργικής απόφασης του κου Σκουρλέτη.

Προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα και δεδομένης της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ, θα πρέπει, ανεξαρτήτως της οριστικής απόφασης του ΣτΕ, να δρομολογηθούν ενέργειες καλοπροαίρετου και καλόπιστου διαλόγου και συνεννόησης, με τις οποίες θα οικοδομείται σχέση συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και του επενδυτή. 

Με τον τρόπο αυτό θα σταλεί μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους ξένους επενδυτές, τους οποίους τόσο χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας