Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

O ΚΑΦΚΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ


Ένα από τα καλύτερα άρθρα που πετύχαμε στο διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό ήταν το παρόν άρθρο του Ανδρέα Ζαμπούκα που δημοσιεύτηκε στο capital.gr, στις 8 του μήνα και δίνει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όσο και τρομακτικά πειστική άποψη του συγγραφέα στο γιατί δεν πάμε μπροστά… Απολαύστε το.

«Ο Κάφκα βασίζει ολόκληρο το έργο του σε ένα αντιφατικό πλέγμα, όπου ο άνθρωπος εγκλωβίζεται μεταξύ ανυπομονησίας και οκνηρίας. Εξαιτίας της ανυπομονησίας διωχθήκαμε από τον Παράδεισο, εξαιτίας της οκνηρίας δεν επιστρέφουμε. Στα έργα του Κάφκα, όλα κυλούν αργά και σταθερά, σταθερά και βιαστικά, βιαστικά αλλά ελάχιστα. Όλα προωθούνται χωρίς κίνηση, σχηματίζοντας, αναδρομικά, την προοπτική μιας φθίνουσας προθεσμίας που δεν εκπνέει ποτέ.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο να μεταφέρεις το καφκικό σκηνικό στην ελληνική πραγματικότητα. Τουλάχιστον η εμπειρία της μεταπολιτευτικής περιόδου έδειξε ότι η κοινωνία έσπευσε με απίστευτη ανυπομονησία, να κατακτήσει τη “δυτική ευημερία” -περισσότερο για ευμάρεια πρόκειται- και να κατοχυρώσει μια εξέχουσα θέση στη παγκόσμια κατάταξη των ανεπτυγμένων χωρών. Μέσα σε 30 χρόνια, η Ελλάδα, ως χώρα της ΕΕ, βρέθηκε στις τρεις πρώτες δεκάδες των “πλουσιοτέρων” χωρών του κόσμου, αφήνοντας πίσω τη μίζερη εικόνα του βαλκανικού υπανάπτυκτου κράτους.

Από την άλλη, όταν έσπασε το όριο της καλπάζουσας ευδαιμονικής μανίας, το 2009, μπήκε απότομα σε μια αντίστροφη τροχιά απώλειας του “Παραδείσου” στον οποίο αρνείται να επιστρέψει. Αποφεύγει μάλιστα συστηματικά, να κατανοήσει την αιτία της βουλιμίας που έσπρωξε τους πάντες, στην ανυπομονησία να γίνουν πλούσιοι, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες δομές για μακροπρόθεσμη συντήρηση της επικαρπίας του πλούτου.

Ποιος όμως έγραψε αυτό το αφήγημα; Ποιος ήταν ο “Κάφκα” στη δική μας περίπτωση; Το ελληνικό δημόσιο. Το κράτος, το πολιτικό σύστημα και κυρίως όλες οι επιμέρους δομές του και οι υπηρεσίες του. Λειτουργούσε μια τεράστια μηχανή με “εισαγόμενο” χρήμα, το οποίο διένειμε στους βουλιμικούς και ανυπόμονους Έλληνες. Αυτοί, εν τω μεταξύ, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες, επένδυαν την ανυπομονησία τους, αποκλειστικά στην όσο το δυνατόν καλύτερη απορρόφηση μερών της διανομής.

Μετά όμως και το τρίτο μνημόνιο, δεν έχει νόημα να μιλάμε πλέον για εκείνες τις εποχές αλλά να βρούμε τρόπους να επαναπροσδιορίσουμε πως θα ξαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Και όχι βέβαια με τους όρους του παρελθόντος. Έλα όμως που δεν θέλουμε. Ξανά και ξανά αλληθωρίζουμε προς τις εικόνες της βουλιμίας αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουμε κάθε ιδέα ρήξης και ανατροπής του συστήματος. Πάνω από το 90% των πολιτικών συζητήσεων για την οικονομία γίνεται για τις συντάξεις, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και την προστασία κρατικών συστημάτων.

Και το ζητούμενο εδώ είναι, ποιος μας κρατάει ακόμα στη ζωή και δεν μας κόβει το οξυγόνο για να υποστούμε το σοκ. Περνούν τα χρόνια, περνούν οι εκλογές, αλλάζουν τα πρόσωπα και τα συνθήματα μένουν ίδια. Ποιος νοιάζεται για μνημόνια και αντιμνημόνια; Αν δεν σπάσει ολόκληρο το απόστημα του δημοσίου, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επέλθει διάθεση για ανάπτυξη στη χώρα. Ούτε από μέσα ούτε απ΄έξω. Κανένα υγιές κεφάλαιο δεν σκοπεύει να επενδύσει ή να εμπλακεί σε μια κρατικοδίαιτη και εξαρτημένη οικονομία από τις διαθέσεις του κάθε “υπηρεσιακού υπαλλήλου” που ακολουθεί οδηγίες δια μέσου του κρατισμού.

Παλιότερα μπορεί όλοι να έκαναν “δουλειές” με το κράτος αλλά ήξεραν ότι τουλάχιστον θα απολάμβαναν την σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τώρα όμως που αιωρείται μόνιμα η απειλή της εξόδου από το διεθνές σύστημα, το ίδιο το κράτος και το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα και σε κανέναν.

Είμαστε λοιπόν, κλεισμένοι σε ένα αδιέξοδο και η χρεοκοπία δεν έρχεται. Όλο αισθανόμαστε να πλησιάζει αλλά μυρίζουμε μόνο τη μούχλα από τη σκιά της. Κι ενώ η αλήθεια είναι πολύ σκληρή και αδυσώπητη, δεν θέλουμε να τη δούμε, από “καφκική οκνηρία”: Αν δεν διαλύσουμε το κράτος του δημοσίου, ανάπτυξη στη χώρα δεν έρχεται. Αν δεν άρουμε τη μονιμότητα και δεν ανανεώσουμε όλες τις κρατικές δομές με νέους μορφωμένους ανθρώπους, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα, παρά μόνο να πέσει πάνω μας, ο βράχος της χρεοκοπίας, με την ταυτόχρονη διάλυση της χώρας.

Να ταιριάξουν οι αφηγήσεις αυτών που γράφουν τα δικά τους σενάρια, με τις δικές μας και να χωρέσουμε κάπου ως “εγκιβωτισμός” και “παρέκβαση”. Άλλη έξοδο δεν βλέπω. Γιατί δυστυχώς, έτσι ήμασταν πάντα κι έτσι θα συνεχίσουμε “βιαστικοί και ελάχιστοι”!»

Αναδημοσίευση από www.ellinikoschrysos.gr


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το βαθύ και απύθμενο δημόσιο είναι ο αυτοσκοπός του κάθε επίδοξου, ισόβιου, σφετεριστή της εξουσίας με υποσχόμενη ανεξάντλητη πηγή ψήφων. Εδώ ο κόσμος καίγεται και μετά την επιλεκτική τοποθέτηση των καθαριστριών σε θέσεις γραμματέων, αυτοί βάλανε λυτούς και δεμένους να προχωρήσει το Ν/Σ για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, μετά και τα capital controls, είναι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της καθώς η προσωποκεντρική εξουσία έχει άλλες προτεραιότητες. Το αν κάθε μέρα κλείνουν δεκάδες μαγαζιά μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, Άλλωστε μια ζωή οι νυν κυβερνώντες ήταν άεργοι υπάλληλοι κομματικών σχημάτων, μακριά από την βιοποριστική καθημερινότητα. Προέχουν τα hotspots και εύρεση επιδοτούμενου ενοικίου των λαθρομεταναστών από την εργασιακή επανένταξη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων απολυμένων εργαζομένων.
Αν ζούσε σήμερα ο Φραντς Κάφκα θα προβληματιζόταν ιδιαίτερα για την κατηγοριοποίηση του Ελληνικού προβλήματος.

ΟΒΕΛΙΞ ®

Ανώνυμος είπε...

Απορία, νομίζω εύλογη, εκεί που κανείς δεν έρχεται να επενδύσει, εκεί που καμμιά προοπτική ανάπτυξης δεν φαίνεται να υπάρχει, γιατί η eldorado καίγεται να ρίξει τα λεφτά της;

Ανώνυμος είπε...

Στον @29 Οκτωβρίου 2015 - 1:28 π.μ.
Γιατί αγόρασε έναντι 1δις μια τέλεια μελέτη που έφτιαξαν έλληνες μηχανικοί, που όμοια της μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναγίνει σε τεχνικό μεταλλευτικό επίπεδο σ' όλο τον κόσμο "State of art" σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ελλάδας, το ΣτΕ.
Μια μελέτη αειφορική και βιώσιμη σε συνδυασμό με το καθαρό κοίτασμα χαλκού χρυσού στις Σκουριές απο μεικτά θειούχα, σε μια περιοχή με μεταλλευτική παράδοση 3000 ετών.
Αν αυτές δεν είναι σοβαρές προυποθέσεις για μια σοβαρή μεταλλευτική επένδυση από μια σοβαρή μεταλλευτική εταιρεία, ποιές είναι;

Ανώνυμος είπε...

Στον 29 Οκτωβρίου 2015-12:26
Η απορία μου είχε αφορμή την λίγο πολύ ρεαλιστική απεικόνιση της ελληνικής πραγματικότητας στο άρθρο που διάβασα και φυσικά παραμένει: Γιατί έριξε ένα δις και θέλει να ρίξει κι'άλλα σε ένα τόσο δύσκολο και επικίνδυνο επενδυτικά περιβάλλον;
Αντί όμως να μου λύσετε την απορία, μου δημιουργήσατε καινούριες, όπως: Το ΣτΕ απαρτίζεται από νομικούς, έτσι δεν είναι; Με ποια επιστημονική βάση έκριναν μια μελέτη που έφτιαξαν μηχανικοί σε τεχνικό μεταλλευτικό επίπεδο; Μήπως δεν είναι ακριβής η αναφορά σας;
Δεύτερη απορία πιο ουσιαστική: Πώς ακριβώς εννοείτε την αειφορία μιλώντας για μεταλλευτική δραστηριότητα; Αεί φέρω δεν σημαίνει ¨πάντα θα φέρνω"; Όσο προχωρά η εξόρυξη η γη θα συνεχίσει να γεννά μετάλλευμα; Είναι το κοίτασμα κάτι σαν το σύμπαν "πεπερασμένο, άνευ περάτων" και δεν θα τελειώσει ποτέ; Μήπως θα υπάρχει μια συνεχής επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και μέχρι που μπορεί να φτάσει ώστε να χαρακτηρίζεται "αειφόρα"; Ή μήπως το "πάντα" έχει για σας την έννοια μιας γενιάς ή έστω μιας ανθρώπινης ζωής;
Ειλικρινά θα ήθελα απαντήσεις...

Ανώνυμος είπε...

Στον @31 Οκτωβρίου 2015 - 2:20 μ.μ.

Ο προβληματισμός σου προσκρούσει στη λογική και την πραγματικότητα. Σαν να λές ότι το ΣτΕ δεν είναι ικανό και δεν έπρεπε να κρίνει την αντισυνταγματικότητα της περικοπής των συντάξεων.
Μιλάμε για τους ανώτατους δικαστικούς της Ελλάδας και όχι δικαστικούς επιμελητές ή υπαλλήλους. Στο 2ο ζήτημα δεν είμαι σε θέση να σου απαντήσω γιατί η Ελληνική πραγματικότητα δεν επιτρέπει τέτοιες εκτιμήσεις. Θα σου υπενθυμίσω ότι πέρασαν 8 χρόνια για να εγκριθεί η ΜΠΕ της επένδυσης.