ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΗΔΙΚΑ?


Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου 

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Το άρθρο του Σωτήρη Καμενόπουλου δημοσιεύτηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο. Κατά τη γνώμη μας, η τρομερή επικαιρότητα το καθιστά επίκαιρο ξανά και τροφόδοτη βαθύτερων σκέψεων σε σχέση με όσα μας συμβαίνουν.

"Σε παλαιότερο άρθρο μου (Resource Wars και η Γεωπολιτική ως Ζόμπι: η νεο-γεωπολιτική) είχα αναφερθεί στην επανάκαμψη της γεωπολιτικής ως ζόμπι. Ουσιαστικά η γεωπολιτική δεν είχε πεθάνει ποτέ,αλλά ούτε και αναγεννήθηκε ποτέ, καθώς ήταν απέθαντη.

Έχει σημασία να αναφερθεί πως ο όρος «geopolitik» είχε πρωτοκαθιερωθεί  στη Γερμανία επί Βίσμαρκ...

Δύο ήταν οι σημαντικότερες περίοδοι της Γερμανικής geopolitik: το 1914 και το 1940.
Και στις δύο περιπτώσεις, με την εφαρμογή της Γερμανικής geopolitik, ο κόσμος  γνώρισε δύο απίστευτα σκληρούς και αιματηρούς πολέμους. Με κυρίαρχα διακυβεύματα τους ορυκτούς πόρους. Ναι!

Οι Α’ και Β’ Παγκόσμιοι Πόλεμοι ήταν πόλεμοι για τους ορυκτούς πόρους (Resource Wars). (Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί τί γύρευε ο Ρόμμελ στην Αφρική; Τί δουλειά είχε εκεί κάτω;)
Αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό όταν διάβασα την είδηση για την επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελάριου στην Ελλάδα. (Η σχετική είδηση εδώ)

Σύμφωνα με την είδηση «...θα τεθεί το θέμα των γεωπολιτικών, αλλά και οι εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων...".

Αυτή είναι η Τρίτη φορά από το 1914 (και η πρώτη φορά μετά το 1940) που εμφανίζεται δημοσίως και επισήμως  ο όρος  «geopolitik» από το επίσημο Γερμανικό κράτος...

Προσωπική μου γνώμη είναι πως έχουμε την πλήρη επαναφορά της Γερμανικής geopolitik…

Σήμερα απλώς στο παγκόσμιο παίγνιο της geopolitik προστέθηκαν δύο παίκτες: η Κίνα και το Ισλαμικό Κράτος...οι υπόλοιποι παίκτες είναι οι ίδιοι από το 1914...

 Όσο αφορά την Κίνα, αναφέρομαι ξεκάθαρα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, του οποίου η επιβίωση κινδυνεύει σοβαρότατα από τρία πράγματα:

1. Από την διαφθορά του καθεστώτος.
2. Από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα, και
3. Από την (αν)επάρκεια ορυκτών πόρων (ενέργεια και ορυκτά) σε σχέση με τις καταναλωτικές ανάγκες του  πληθυσμού της σε σχέση με τις ανάγκες του υπόλοιπου κόσμου.

Όσο αφορά το Ισλαμικό Κράτος: αναρωτιέστε ποιά ήταν η τελευταία παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης;

Ήταν οι Περσικοί πόλεμοι πριν από 3000 χρόνια. Τα Μηδικά.
Ήταν μία παγκόσμια σύγκρουση Πολιτισμών...Σε εκείνη την παγκόσμια σύγκρουση επικράτησε ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός. Ο οποίος με τη σειρά του οδήγησε στη δημιουργία του Δυτικού πολιτισμού, του Διαφωτισμού, της Αναγέννησης..
.
Σε ποιές περιοχές είχαν διεξαχθεί οι Περσικοί πόλεμοι;

Σε Ελλάδα, Μικρά Ασία, Αίγυπτο και Κύπρο.

Οι Περσικοί πόλεμοι διήρκησαν περίπου 30 χρόνια...

Προσωπικά θεωρώ ως έναρξη των «σύγχρονων Μηδικών» το έτος 2001.
Και το ερώτημα είναι: πού θα διεξαχθεί η τελική φάση  των «σύγχρονων Μηδικών»;"


(ο Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων)

Αναδημοσίευση από energypress.gr


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τον συλλογισμό του καθηγητή Καμενόπουλου επιβεβαίωσε και ο πρώην διοικητής της CIA Λίο Πανέτα

"I think we're looking at kind of a 30-year war," he says, one that will have to extend beyond Islamic State to include emerging threats in Nigeria, Somalia, Yemen, Libya and elsewhere...."
http://www.usatoday.com/story/news/politics/2014/10/06/leon-panetta-memoir-worthy-fights/16737615/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ