ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΤΟΥ 2016 ΩΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ


 *Ακολουθεί σχόλιο του blog

Ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, κατά την 38η Σύνοδό της, η διαδικασία ανακήρυξης του 2016 ως «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη».

Η αρχική σύλληψη της ιδέας για τον εορτασμό της μεγάλης αυτής επετείου γεννήθηκε το 2013 με την ανάληψη της πρωτοβουλίας του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ να διοργανώσει Παγκόσμιο Συνέδριο τον Μάϊο του 2016 για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη.

Με πρωτοβουλία του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ, την οποία υιοθέτησε και υλοποίησε θεσμικά η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2015 η πρόταση για την ανακήρυξη του 2016 ως «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη».

«Η ανακήρυξη από την UNESCO του έτους 2016 σε “Επετειακό Έτος Αριστοτέλη”, τιμά την προσωπικότητα και το έργο του Αριστοτέλη και ενισχύει με τον καλύτερο τρόπο τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση ενός Συνεδρίου, αντάξιου του μεγέθους της προσφοράς του Σταγειρίτη φιλοσόφου, ο οποίος έχει ασκήσει όσο κανένας άλλος στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, μια συνεχή επίδραση για μια περίοδο εικοσιτεσσάρων αιώνων» αναφέρει η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό της επετείου, προεξάρχουσα θέση έχει το Παγκόσμιο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ», που διοργανώνει το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ.

Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει επίσης τη στήριξη και συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών/Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, και πολλών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του ΑΠΘ, στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο Μακεδόνας φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Περισσότεροι από 400 ακαδημαϊκοί και ερευνητές, από 40 διαφορετικές χώρες, έχουν υποβάλει, μέχρι σήμερα, εργασίες για παρουσίαση. Στον κατάλογο των προσκεκλημένων ομιλητών, καθώς και της Τιμητικής Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Συνεδρίου, συγκαταλέγονται οι σημαντικότεροι σε παγκόσμια κλίμακα ειδικοί μελετητές του Αριστοτελικού έργου.

Αναδημοσίευση από Aristoteleio

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Παρά τους τόνους λάσπης και δυσφήμισης που έχουν πετάξει οι φίλοι της οικοδομικής δραστηριότητας, που παριστάνουν τους οικολόγους σε βάρος του τόπου με αφορμή την επένδυση χρυσού, δίνεται η δυνατότητα με αυτή την ανακήρυξη να γίνουν δράσεις και ενέργειες που θα αναδείξουν την πραγματική εικόνα του.

Μακάρι οι μικροψυχίες, τα κόμπλεξ και οι ιδεοληπτικές εμμονές ορισμένων να βρεθεί τρόπος για να τεθούν στο περιθώριο, έτσι ώστε να μην χαθεί και αυτή η πραγματικά μεγάλη και ιστορική ευκαιρία για τη ΒΑ Χαλκιδική ειδικότερα και τη Χαλκιδική γενικότερα.

Τα παχιά λόγια και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Πράξεις χρειαζόμαστε στις οποίες θα περισσεύει η ανιδιοτέλεια, η μεγαλοψυχία και η πραγματική και όχι η επικοινωνιακή ενότητα και αλληλεγγύη.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για να χορευτεί το ταγκό χρειάζονται δυο. Πρέπει και εσείς να έχετε μια εποικοδομητική στάση. Πολλές φορές το χιούμορ που χρησιμοποιείται καταλήγει σε σκληρή ειρωνία και αυτό δεν βοηθάει. Προκαλεί.
Οτι αναφέρω για εσάς οφείλει να κάνει και η άλλη πλευρά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ