Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΣΚΟΥΡΙΕΣ"?


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Πολλές συζητήσεις έχουνε γίνει και πολύ μελάνι έχει χυθεί σχετικά με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα των «Σκουριών», για το θέμα δηλαδή της επένδυσης χρυσού από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο Δήμο Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική. Ο λόγος είναι προφανής. Η βούληση της τοπικής κοινωνίας μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο. Ποια είναι όμως η βούληση της τοπικής κοινωνία σήμερα;

Σύμφωνα με την πλευρά των αντιδρώντων στην επένδυση, η βούληση της τοπικής κοινωνίας καταγράφηκε στις δημοτικές εκλογές το 2014, ενώ σύμφωνα με την πλευρά των υποστηρικτών της επένδυσης, η βούληση της τοπικής κοινωνίας καταγράφηκε στις δύο εθνικές εκλογές του 2015.

Καταρχήν θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε καμία από τις εν λόγω εκλογικές αναμετρήσεις δεν είχε τεθεί με σαφήνεια και διακριτά το θέμα της υλοποίησης ή μη της επένδυσης χρυσού από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., παρά μόνον εμμέσως είχε θιγεί, μεταξύ άλλων θεμάτων Ειδικά στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών στις οποίες αποτυπώνεται εν γένει πιο καθαρά η βούληση της τοπικής κοινωνίας για τοπικής σημασίας και εμβέλειας θέματα θα πρέπει να αναφερθούν τα εξής:

Η παράταξη «Κίνημα Ανάπτυξης» που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές το 2014 τόνιζε στην ιδρυτική της διακήρυξη που περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα : «ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ γιατί ενώνουμε… 

Ενώνουμε τους πολίτες σε ένα νέο όραμα για μια άλλη Ανάπτυξη. Ένα Κίνημα Ανάπτυξης. Γυρίζουμε σελίδα ξεπερνώντας τις τεχνητές αντιθέσεις μεταξύ μας.» Το ίδιο μήνυμα ενότητας των δημοτών προέβαλε στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στα μαδεμοχώρια, ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Ιωάννης Μίχος.

Επίσης, η παράταξη «Κίνημα Ανάπτυξης» προέβαλε προεκλογικά το σύνθημα ότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα ως προς την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού, όπως άλλωστε με σαφήνεια αναφέρεται και στο προεκλογικό πρόγραμμά της : «Με βάση αυτή τη παραδοχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.»

Από τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα ότι η παράταξη «Κίνημα Ανάπτυξης» που πλειοψήφησε στις δημοτικές εκλογές του 2014 στο Δήμο Αριστοτέλη διεκδίκησε και έλαβε ψήφους τόσο από όσους αντιδρούσαν στην υλοποίηση της επένδυσης αλλά και από όσους είχαν δυσαρεστηθεί και κουραστεί από τη διοίκηση του Πάχτα και το κλίμα διχόνοιας που είχε δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία και συγχρόνως πίστεψαν στο μήνυμα ενότητας του Μίχου και της παράταξής του.

Η εξαγωγή συμπερασμάτων από τις εθνικές εκλογές του 2015 ως προς τη βούληση της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίηση ή μη της επένδυσης χρυσού από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι περισσότερο επισφαλής δεδομένου ότι η ατζέντα των θεμάτων ήταν μεγαλύτερη και τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων περισσότερο σύνθετα.

Επομένως, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2014 και των δύο εθνικών εκλογών του 2015 επιτρέπουν την εκτίμηση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας ως προς το εν λόγω θέμα της επένδυσης χρυσού, δεν μπορούν όμως με ασφάλεια να προσδιορίσουν τη θέση της πλειοψηφίας των πολιτών, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η εκτίμηση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας είναι αντιφατική εάν ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των δημοτικών και εθνικών εκλογών.

Επειδή το ζήτημα της υλοποίησης της επένδυσης χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη είναι μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία, είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς της βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη. Για να επιτευχθεί αυτό και για να καταγραφεί με σαφήνεια και μονοσήμαντα η βούληση της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητο να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα : «Συμφωνείτε με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ; Ναι – Συμφωνώ. ή Όχι – Δεν συμφωνώ.»

Με τη διενέργεια του τοπικού δημοψηφίσματος στο Δήμο Αριστοτέλη θα επιτευχθεί εκτόνωση της συσσωρευμένης από χρόνια έντασης, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο και θα αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία και θα κοστίσουν ποικιλοτρόπως. Προκειμένου να γίνει σεβαστό το όποιο αποτέλεσμα από όλους θα πρέπει να προηγηθεί σφαιρική, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση όλων των πολιτών, τόσο ως προς το επενδυτικό σχέδιο, όσο και ως προς τις περιβαλλοντικές και λοιπές επιπτώσεις που επικαλούνται οι αντιδρούντες, ενώ καθοριστική θα είναι και η ενημέρωση των δημοτών εκ μέρους του ΥΠΕΝ σχετικά με τους όρους αδειοδότησης και τη διαδικασία παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ μέρους του δημοσίου.

Η διαδικασία του δημοψηφίσματος (ημερίδες ενημέρωσης κλπ) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όσο το δυνατόν πιο ήρεμες συνθήκες και μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας παράγοντας είναι η σφαιρική, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση των δημοτών, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα εκ μέρους όλων. Το επενδυτικό σχέδιο και η λειτουργία του μεταλλείου δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Αντίστοιχα, η διακοπή της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.

Ο μοναδικός τρόπος για να καταγραφεί μονοσήμαντα η βούληση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας είναι το τοπικό δημοψήφισμα.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας