Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ


 Του Αθανασίου Καρίνα

Είναι από όλους αποδεκτό ότι η χώρα διέρχεται τη σημαντικότερη μεταπολεμικά κρίση σε πολλά επίπεδα. Είναι επίσης κοινά αποδεκτό ότι στον οικονομικό τομέα προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη απαιτείται να επιτευχθεί ανάπτυξη, το ταχύτερο δυνατόν, και για να επιτευχθεί ανάπτυξη απαιτούνται επενδύσεις. 

Επειδή η χώρα δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια για επενδύσεις και τα δανεικά τελείωσαν προ πολλού, οι μόνες επενδύσεις που απομένουν είναι οι ιδιωτικές. Επομένως, οφείλουμε να προσελκύσουμε και να προστατεύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις ως κόρη οφθαλμού, με σεβασμό βέβαια στο περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον και στο πλαίσιο της νομιμότητας που καθορίζεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κος Τσίπρας, ως πρωθυπουργός της χώρας, αντιλαμβανόμενος, φαινομενικά, ορθά το πρόβλημα απεύθυνε κατ’ επανάληψη πρόσκληση στους ξένους επενδυτές προκειμένου να έρθουν στη χώρα και να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους, ενώ το προσεχές διάστημα προγραμματίζει να βρεθεί στο Νταβός όπου θα απευθυνθεί εκ νέου στους ξένους επενδυτές. 

Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση είναι ανύπαρκτη, με εξαίρεση δύο ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΠ και Αεροδρόμια) και τη μοναδική άμεση και παραγωγική επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, γνωστή και ως επένδυση στη «Σκουριές».

Η επένδυση στις «Σκουριές» ως η μόνη μεγάλη άμεση επένδυση στη χώρα, ύψους 1,1 δις ευρώ, αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη που θα έχουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως επένδυση πρότυπο – παράδειγμα προκειμένου να μπορεί να την επικαλεστεί ο κος Τσίπρας όταν απευθύνεται στο διεθνές επενδυτικό κοινό. 

Αντ’ αυτού η πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις του κου Τσίπρα είχαν ένα εξαιρετικά δυσμενές αποτέλεσμα. Εξώθησαν τον επενδυτή να λάβει αποφάσεις περιορισμού των εργασιών επένδυσης και ανάπτυξης των μεταλλείων, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 600 περίπου σε πρώτη φάση και υπό ορισμένες προϋποθέσεις κατά άλλους 500 σε δεύτερη φάση. 

Ο κυρίαρχος λόγος που οδήγησε τον επενδυτή σε αυτή του την απόφαση είναι το γεγονός ότι επί ένα σχεδόν χρόνο εκκρεμούν αδειοδοτήσεις συνήθων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανάλογου είδους αφενός και αφετέρου η εχθρική πολιτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία κορυφώθηκε με τη γνωστή απόφαση του υπουργού κου Σκουρλέτη τον περασμένο Αύγουστο, παραμονές των εθνικών εκλογών.

Ο επενδυτής πριν λάβει την εν λόγω επώδυνη απόφαση, για όλους τους έλληνες, δεδομένων των συνθηκών και της ποικιλόμορφης συνεισφοράς της συγκεκριμένης επένδυσης στην εθνική οικονομία, εξήντλησε όλα τα περιθώρια που είχε επιζώντας συνεννόηση και συνεργασία με την παρούσα κυβέρνηση. Η ανταπόκριση όμως εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του κου Τσίπρα προσωπικά δεν ήταν η απαιτούμενη και η δέουσα για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο κος Τσίπρας παρότι σε πρώτο επίπεδο ενδιαφέρετε για τις ιδιωτικές επενδύσεις αποδέχθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των αντιδρώντων στην επένδυση στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν αποδέχθηκε έως σήμερα το αίτημα του επενδυτή να έχουν μία συνάντηση ώστε να λυθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα και να δοθεί ώθηση στην συγκεκριμένη επένδυση και συγχρόνως να αποσταλεί σήμα στους ξένους επενδυτές για το θετικό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Ενδεχομένως ο κος Τσίπρας να έχει κρυφή ατζέντα για το θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό είναι κάτι που θα αποκαλυφθεί σύντομα, αφού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην επένδυση των «Σκουριών» ο κος Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της πολιτικής του στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το ζητούμενο για τους Έλληνες είναι εάν και πόσο σύντομα θα αντιληφθεί ο κος Τσίπρας τα λάθη του, εκτός και είναι δέσμιος των πολιτικών ιδεοληψιών και των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, τα οποία θα κρατήσουν τη χώρα μακριά από την αναγκαία για την επιβίωση των ελλήνων ανάπτυξη.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας