Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ?


Το εξαιρετικά μεγάλο ποσό των 13,4 δισ. δολαρίων επενδύθηκε σε χρυσό τις τελευταίες 11 εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας Bank of America Merrill Lynch. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ροή κεφαλαίων σε εβδομαδιαία βάση στο πολύτιμο μέταλλο, από την περίοδο της κρίσης του 2009.

Ως γνωστόν, ο χρυσός θεωρείται ασφάλεια για όποιον επενδυτή φοβάται μια νέα οικονομική κρίση και αναζητεί καταφύγιο για τα χρήματά του. Νωρίτερα φέτος, η αξία του χρυσού εκτοξεύτηκε συνολικά κατά 15%, με 1.221 δολάρια την ουγγιά, υπό το φόβο της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κι άλλων πρώτων υλών.

Οι αγορές ανέκαμψαν, το πετρέλαιο ανέβηκε στα 40 περίπου δολάρια, αλλά ο χρυσός δεν έπαψε να λάμπει στα μάτια ορισμένων. Τι είναι λοιπόν αυτό που τους προκαλεί ανησυχία;

Ορισμένοι θεωρούν ότι θα επανέλθει η αβεβαιότητα όταν η Fed ανακοινώσει νέα αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2016. 

Άλλοι είναι της άποψης ότι το πείραμα Ευρώπης και Ιαπωνίας με τα αρνητικά επιτόκια θα έχει πολύ κακή κατάληξη.

Αυτήν την εβδομάδα η BofA επανέφερε τις προειδοποιήσεις της για μια νέα παγκόσμια απειλή για την οικονομία που θα ενισχύσει περισσότερο τον χρυσό: τον στασιμοπληθωρισμό. Πρόκειται για μια πραγματικά ύπουλη μίξη μηδενικής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και αυξημένων τιμών.

Μπορεί οι αναλυτές της τράπεζας να μην τοποθετούν τον στασιμοπληθωρισμό στη λίστα με τις άμεσες απειλές, όμως αναγνωρίζουν ότι είναι μια πιθανότητα η οποία εμπεριέχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ρίσκο. 

Σημειώνουν, δε, ότι σε τέτοιες περιόδους χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, οι τιμές των μετοχών σε μέταλλα και πρώτες ύλες -κυρίως πετρέλαιο και χρυσός- υπεραποδίδουν.

Παρά το γεγονός ότι το 2016 είναι για τον χρυσό μια εξαιρετική χρονιά, οι αναλυτές του ανεξάρτητου ινστιτούτου μακροοικονομικών ερευνών, Capital Economics, προβλέπουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να δούμε την τιμή του να κινείται περίπου στα 1.350 δολάρια την ουγγιά.

Αναδημοσίευση από fortunegreece