Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!


Όταν η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός κατατέθηκε, τον Ιανουάριο του 2006, περιελάμβανε και την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση των χώρων απόθεσης τελμάτων της Ολυμπιάδας, αλλά λίγοι συνειδητοποίησαν τότε το τι ακριβώς σηματοδοτούσε για τον τόπο και την κοινωνία του αυτό το έργο. 

Ίσως ακόμη λιγότεροι πίστεψαν στην υλοποίηση αυτού του έργου – στοίχημα ζωής και καριέρας για τους Έλληνες μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός, που το εμπνεύστηκαν και το σχεδίασαν. Κάποιοι άλλοι ακούστηκαν να λένε: «Αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Επικοινωνιακό τρικ είναι της εταιρείας, για να περάσει η μελέτη της από το υπουργείο».

Ό,τι και να ακούστηκε, ό,τι και να ειπώθηκε, τώρα πια δεν έχει καθόλου σημασία. Και δεν έχει σημασία γιατί η περιβαλλοντική αποκατάσταση της Ολυμπιάδας δεν ήταν ένα σχέδιο επί χάρτου. Σήμερα αποτελεί μια ορατή πραγματικότητα.

Τα «Μεταλλευτικά Νέα» βρέθηκαν στο γραφείο του ανθρώπου που κινεί σε καθημερινή βάση τα νήματα αυτού του άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικού έργου στα Ελληνικά χρονικά. Αυτός ο άνθρωπος είναι η Έμμυ Γαζέα, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός και υπεύθυνη του τμήματος περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός.

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της δεν στάθηκαν εμπόδιο για μια ολιγόλεπτη συνάντηση, στην οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να πληροφορηθούμε πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για ένα μεγαλεπήβολο όραμα που γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα. Ώρα με την ώρα. Λεπτό με το λεπτό.

Η Έμμυ Γαζέα δεν κρύβει την μεγάλη ικανοποίηση που νιώθει όταν μιλάει για την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα.

«Το μήνυμα είναι ένα και είναι σαφές. Η λίμνη τελμάτων της Ολυμπιάδας, που γιγαντώθηκε επί εποχής Μποδοσάκη, ανήκει στο παρελθόν. Από το 2012 μέχρι και τώρα που το συζητάμε, αυτή η επίμαχη έκταση 300 στρεμμάτων αποκαθίσταται εντατικά. 

Τα τέλματα έχουν απομακρυνθεί και βρισκόμαστε στη φάση περιβαλλοντικής εξυγίανσης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, έτσι ώστε μέσα στο 2017 να αποδοθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία για να την χρησιμοποιήσει, όπως εκείνη θα επιλέξει.

 Το στοίχημα ζωής και καριέρας για εμάς τους μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός κερδίζεται με σκληρό και επίπονο καθημερινό αγώνα.»

Σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία της υπεύθυνης περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί 2,5 εκ. τόνοι παλαιών αποθέσεων.

Αντίστοιχες αποθέσεις, όπως μας είπε υπάρχουν και στην περιοχή των εγκαταστάσεων Μαύρων Πετρών – Μαντέμ Λάκκου – Στρατωνίου, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος τελμάτων συγκεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας.

Συγκεκριμένα, τα έργα απομάκρυνσης, καθαρισμού και αποκατάστασης που υλοποιούνται στην περιοχή της Ολυμπιάδας αφορούν την απομάκρυνση και καθαρισμό παλαιών τελμάτων, τους παλαιούς σωρούς αρσενοπυρίτη και τον παλαιό χώρο απόθεσης στείρων στην «Πλατεία Φιρέ» του εργοστασίου εμπλουτισμού.




Πριν αφήσουμε την υπεύθυνη περιβάλλοντος να συνεχίσει το έργο της, μας έδωσε μια υπόσχεση:

«Όσο σπουδαίο είναι το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναβάθμισης, άλλο τόσο σπουδαίο είναι το έργο που εξελίσσεται στις επιφάνειες που απελευθερώνονται και επιχειρεί να συνδέσει την αρχαιολογική και μεταλλευτική ιστορία του τόπου με το πανέμορφο φυσικό τοπίο. Αν όλα εξελιχθούν με βάση τον προγραμματισμό μας, αυτός ο χώρος  της Ολυμπιάδας θα μετατραπεί σε χώρο – πρότυπο σ’ ολόκληρη την επικράτεια. Ελάτε τότε να τα ξαναπούμε.»

Της το υποσχεθήκαμε και εμείς από την πλευρά μας και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τα τέλη του 2017, όπου αναμένεται η πλήρης αναμόρφωση μιας περιοχής που πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα το …συσσωρευμένο σε τέλματα παρελθόν της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

Παράλληλα με τις εργασίες απομάκρυνσης των παλαιών τελμάτων και την φυτοαποκατάσταση, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής με σημείο αναφοράς τον χώρο που ελευθερώνεται. Συγκεκριμένα:
  • προγραμματίζεται η ίδρυση ενός πολυθεματικού πάρκου με τη δημιουργία δενδρόκηπου (arboretum) και βοτανικού κήπου.
Μέσα στον βοτανικό κήπο σε διακριτές ενότητες θα ενταχθούν:
  • ένας κήπος μεταλλόφυτων,
  • ένας κήπος με τα απειλούμενα φυτικά είδη των νησιών του μεσογειακού χώρου και
  • μια πειραματική ελεύθερη επιφάνεια για την «invivo» μελέτη του φαινομένου του σταδιακού φυσικού εποικισμού του εδάφους με τα φυτά της τοπικής χλωρίδας.
Στο έργο αυτό θα εντάσσονται σταδιακά και όλες οι άλλες εκτάσεις όπου υπήρχε  προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα και δεν είναι λειτουργικές ή χρήσιμες στη νέα επενδυτική πραγματικότητα.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της φάσης 2 του υποέργου Ολυμπιάδας, όταν ελευθερωθούν και τα κτίρια του υφιστάμενου εργοστασίου εμπλουτισμού, προβλέπεται η δημιουργία:
  • ενός εκθεσιακού χώρου στον οποίο θα γίνεται ενημέρωση για την μεταλλευτική ιστορία της περιοχής, περιβαλλοντική ενημέρωση, ενημέρωση για τα αρχαιολογικά ευρήματα, προβολή των τρόπων και μεθόδων της αποκατάστασης της περιοχής, κ.ά.
  • περιπατητικών μονοπατιών που θα συνδέουν τα διάφορα τμήματα του πολυθεματικού πάρκου, τον αρχαιολογικό χώρο «Λόφος Ελληνιστικών Εργαστηρίων» με τα αρχαία Στάγειρα και την Ολυμπιάδα και η ανάδειξη ενός βασικού περιπατητικού μονοπατιού κατά μήκος του ρέματος της Κηπουρίστρας.

ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Το πολυθεματικό πάρκο μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για την τοπική κοινωνία με την ανάπτυξη και διαφόρων άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων προκειμένου να αναδειχθούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως τα αρχαιολογικά ευρήματα, η μεταλλευτική ιστορία και το πανέμορφο περιβάλλον.

Αναδημοσίευση από hellas-gold

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ