Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

ΣΜΕ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ 100.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Νικέλιο

Τη σημαντική συμβολή του εξορυκτικού κλάδου στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας επεχείρησε να αναδείξει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), κ. Αθανάσιος Κεφάλας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Ορυκτών Πόρων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η συμμετοχή του εξορυκτικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας φθάνει στο 3,4%

Επίσης ή Ελλάδα εξάγει περισσότερα από 30 ορυκτά, για τα δέκα εκ των οποίων η ετησία παραγωγή εκάστου υπερβαίνει τους 300.000 τόνους.

Όπως είπε ό κ. Κεφάλας, η συνολική αξία των πωλήσεων το 2014 έφθασε τα 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% ήταν από εξαγωγές.

Στον εξορυκτικό κλάδο απασχολούνται άμεσα 20.000 εργαζόμενοι και έμμεσα άλλοι 80.000, σημείωσε ό Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κεφάλας στις εξαγωγές, τονίζοντας ότι η Ιταλία είναι ο πρώτος προορισμός με 17%, με δεύτερο τη Γερμανία με 9%, ενώ ακολουθούν με 6% ή Γαλλία, ή Βρετανία και η Κίνα. 

Το τσιμέντο είναι το πρώτο σε αξία εξαγωγών, συμμετέχοντας με 20%, ενώ ακολουθούν το αλουμίνιο με 19%, το νικέλιο επίσης με 19% και τα μάρμαρα με 11%.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΜΕ υπογράμμισε επιπροσθέτως και τα προβλήματα πού εμποδίζουν την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου και αποτελούν τροχοπέδη. 

Ως τέτοια ανέφερε μεταξύ άλλων: Τη δύσκαμπτη αδειοδοτική διαδικασία, τη γραφειοκρατία, τον αναχρονιστικό κώδικα λατομείων, τις κοινωνικές αντιδράσεις λόγω τού φόβου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων, κ.λ.π.


[ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ, 22/06/2016]

Αναδημοσίευση από ellinikoschrysos

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντε με το καλό και προσλήψεις στα δικά μας μεταλλεία, που δίνουν ζωή στον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω φιλε/λη, αλλα ποτε πια θα γινουν αυτες οι προσληψεις; Εχουν παρει τις πολυποθητες αδειες απο τις αρχες Μαϊου κ ακομα τιποτα. Εχουν πει πως θα ξαναπαρουν πρωτα τους απολυμενους κ μετα καινουργιους κ ακομα δεν κουνιεται φυλλο. Πως να μην ανησυχει ο κοσμος. Εδω καιγονταν για αυτες τις αδειες κ τωρα που τις εχουν κοντα 2 μηνες τι κανουν; Παντως ελπιζουμε ολοι να μην καθυστερησουν αλλο.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνοι @6:25 πμ. Να κάνουμε όμως και το σταυρό μας που με τον πόλεμο που δέχτηκε αυτή η εταιρεία, όχι μόνο δεν τα παράτησε όπως έκανε η προηγούμενη, αλλά έμεινε εδώ και έχουμε και αυτή την προοπτική. Χρειάζεται υπομονή. Δεν γίνονται όλα από τη μια στιγμή στην άλλη και όπως τα θέλουμε. Το κυριότερο; Η γκρίνια δεν ωφελεί σε τίποτα.