Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Γ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ: "ΑΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΥΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ"


Την έννοια του για την εφαρμοσιμότητα της πυρομεταλλουργικής μεθόδου στην επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική ανέδειξε για ακόμη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι η επενδύτρια εταιρεία είναι ακλόνητη, αν και εφόσον συνεχίσει να τηρεί το νόμο και να προστατεύει το περιβάλλον.

Ωστόσο, ο ο Γιάννης Τσιρώνης επιμένει, ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει δοκιμές σε ημιβιομηχανική κλίμακα στη Χαλκιδική, για την πυρομεταλλουργική μέθοδο που θέλει να εφαρμόσει, καθώς κατά την άποψη του, δεν έχουν σημασία οι διαβεβαιώσεις που έχει προσκομίσει η εταιρεία από την Φινλανδική εταιρεία Outokumpu πάροχο της μεθόδου και έχουν εγκριθεί και από το ΣτΕ.

«Η εταιρεία οφείλει να είναι στη σύμβαση της», υπογράμμισε ο Γ. Τσιρώνης και πρόσθεσε πως «είναι ο κορμός της σύμβασης της να παρουσιάσει τη μέθοδο flash smelting, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία, όσο δεν την παρουσιάζει είναι προφανές ότι -όχι από δική μας ευθύνη αλλά από δική τους ευθύνη- η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα, γιατί αν δεν γίνει αυτή η μέθοδος επειδή ξέρουν ότι το κυάνιο-η κυάνωση- απαγορεύεται στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προφανώς σημαίνει ότι το μετάλλευμα θα φεύγει στο εξωτερικό για μεταλλουργεία που είναι ουσιαστικά πλήρης ανατροπή όλου του business plan».

«Δεν λέμε κάτι καινούριο. Η εταιρεία αν τηρεί το νόμο και προστατεύει το περιβάλλον δεν υπάρχει κανένας να τη κουνήσει, από εκεί και πέρα αν δεν τα τηρεί αυτά που έχει υποσχεθεί προφανώς υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.

Πηγή ανάρτησης: stokokkino


1 σχόλια:

Τσιμπιδάς Ηλίας είπε...

<<....προφανώς σημαίνει ότι το μετάλλευμα θα φεύγει στο εξωτερικό για μεταλλουργεία που είναι ουσιαστικά πλήρης ανατροπή όλου του business plan» Εδώ θα συμφωνήσω με τον υπουργό. Αν η Ελντοράντο αρχίσει τις εκπτώσεις στο προτζεκτ με αποτέλεσμα η χώρα και η περιοχή μας να χάσει την προστιθέμενη αξία της μεταλλουργίας τότε καλλίτερα να αφήσουν τα ορυκτά στη γη. Εκεί δεν χάνουν την αξία τους μέχρι να βρεθούν κάποιοι που θα τα κάνουν καθαρά μέταλλα. Αν μη τι άλλο εκτός από οικονομικό το θέμα είναι και εθνικό. Και φαίνεται κάποιοι να έχουν αντιληφθεί την αξία για μια εθνική στρατηγική εκμετάλευσης του ορυκτού πλούτου στη χώρα μας. Αρκεί αυτό να γίνει με σωστό πρόγραμματισμό και διαπραγμάτευση χωρίς ιδεοληψίες και κοματικές μικρότητες για το καλό όλων των ελλήνων και όχι μόνο μερικών.