Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η ΑΝΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ


Το τέλος του υπερκύκλου των εμπορευμάτων κάθε άλλο παρά ανώδυνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η μεγαλύτερη έκρηξη τιμών στην ιστορία της αγοράς μετάλλων ήταν μοιραίο να οδηγήσει στις μεγαλύτερες ζημίες για τις εταιρείες του κλάδου. 

Σε έναν πρόσφατο απολογισμό των συντριμμιών της κρίσης, η PwC εκτιμά πως οι 40 κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες του κόσμου έχασαν μόνο πέρυσι πάνω από 200 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως πολλές εξορυκτικές, αντί να βγουν κερδισμένες από τους φρενήρεις ρυθμούς αύξησης της ζήτησης από την Κίνα τη δεκαετία μέχρι το 2011, βγήκαν λαβωμένες και πιο αδύναμες από ποτέ. 

Δεν χρειάζεται να παραθέσει κανείς πολλά στοιχεία για να αποδείξει τις κάκιστες επιδόσεις των μεταλλευτικών τα τελευταία χρόνια. 

Οι περισσότερες εξ αυτών είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν διαπραγματευόμενες κάτω από το ήμισυ της αξίας τους, ενώ η πλειονότητα των μικρών εταιρειών του κλάδου λύγισαν υπό το βάρος των διογκούμενων χρεών, προχωρώντας σε μαζικά λουκέτα .

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της PwC. η κεφαλαιοποίηση των 40 κορυφαίων μεταλλευτικών του πλανήτη μειώθηκε κατά 37% το προηγούμενο έτος (290 δισ. δολάρια), έπειτα από απώλειες 156 δισ. δολαρίων το 2014. 

Η χρηματιστηριακή αξία του Top 40 των εξορυκτικών εταιρειών ανήλθε στα 494 δισ. δολάρια στο τέλος του 2015. από τα 791 δισ. δολάρια που ήταν 12 μόλις μήνες πριν. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κάτω από τη λογιστική αξία των επιχειρήσεων. Μόνο εννέα από τις 40 κορυφαίες μεταλλευτικές κατέγραψαν αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας, οι τέσσερις εκ των οποίων ήταν εταιρείες χρυσού

Όπως εξηγούν κορυφαία στελέχη της εταιρείας συμβούλων, κατά τη διάρκεια της κρίσης έγιναν πολλές υποβαθμίσεις τουλάχιστον δύο βαθμίδων εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου και μερικές εταιρείες, όπως η AngloAmerican για παράδειγμα, βρέθηκαν στην περιοχή του junk. 

Άλλωστε, η AngloAmerican μαζί με την Glencore, τη Vale και τη Freeport δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα της κρίσης, με τις αθροιστικές τους απομειώσεις να συνιστούν το 36% του συνόλου.

Είναι φανερό πως, με τόσες απώλειες, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της περιόδου της άνθησης έχει χαθεί. Οι επενδυτές φαίνεται να τιμώρησαν τις εταιρείες του κλάδου για τις κακές επενδυτικές αποφάσεις και την κακοδιαχείριση των κεφαλαίων, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις επικράτησε η αίσθηση πως τα κέρδη από την κινεζική άνθηση, κατασπαταλήθηκαν.


[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 02/07/2016]

Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis