Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ΑΦΑΝΤΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ... ΠΑΝΤΟΥ ΑΡΧΑΙΑ!


Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν… 

Ή ΟΛΗ η Ελλάδα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος, ή η ύπαρξη αρχαίων αποτελεί μια ωραιότατη δικαιολογία για να παρουσιάζονται προσκόμματα σε επενδύσεις οι οποίες είναι ανεπιθύμητες από ορισμένους κύκλους (να μη λέμε και ονόματα…).

Το κακό τρίτωσε! Μετά από τις Σκουριές στην Χαλκιδική και το Αφάντου στη Ρόδο, διαβάζουμε στο χθεσινό Πρώτο Θέμα (δες εδώ), πως «Τις διαδικασίες ανακήρυξης σχεδόν ολόκληρης(!) της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο προτίθεται να ξεκινήσει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ), όπως ενημερώνει με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε στις 2 Αυγούστου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» απειλείται κοινώς, να «τιναχθεί έτσι στον αέρα» μια παραχώρηση που έχει μάλιστα συμβατικά ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του κυρωτικού νόμου προκειμένου αυτός να ψηφισθεί από τη Βουλή».!!!

Βέβαια, το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι έχει προχωρήσει τις διαδικασίες ανακήρυξης σχεδόν ολόκληρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση του επιβεβαιώνει τις κινήσεις των υπηρεσιών του υποστηρίζοντας ότι «η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα».

Καταλήγει, δε, ότι «και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πολιτισμός και εν τέλει κερδίζοντας προστιθέμενη αξία».

Αλλά το Ελληνικό δεν είναι η μόνη περίπτωση… 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόβλημα  από το υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο διαγωνισμός για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να παραχωρήσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή, σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο που έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). 

Σύμφωνα με τις σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου, έχουν ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ πως μεγάλο μέρος της υπό παραχώρησης έκτασης αξιολογείται ως υποψήφιο για να κηρυχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. 

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που το υπουργείο Πολιτισμού, και ειδικότερα υπηρεσίες του που εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις σχετικές αποφάσεις στην πολιτική ηγεσία, προκαλεί αιφνιδιαστικές αλλαγές σε δρομολογημένα από την τρέχουσα κυβέρνηση επενδυτικά προγράμματα. 

Υπενθυμίζεται πως ανάλογα προβλήματα δημιούργησαν ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι οποίες όμως τελικά υπερκεράστηκαν, αλλά και στην έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, όταν το υπουργείο κήρυξε το σύνολο της υπό παραχώρησης έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Και βέβαια μη ξεχνάμε τις Σκουριές, όπου το ΚΑΣ ζήτησε «περαιτέρω αυτοψίες»…

Ανεξάρτητα του τι θα γίνει τελικά, και η ανακοίνωση μόνο της πρόθεσης να ανακινηθεί την παρούσα στιγμή ένα τέτοιο θέμα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα μια παραχώρηση που έχει συμβατικά ολοκληρωθεί, δεν μπορεί παρά να μας κάνει να σκεφτούμε πως πρόκειται για μεθόδευση εκ μέρους του ιδεοληπτικού κομματιού της κυβέρνησης, από τους ανθρώπους δηλαδή που δεν θέλουν την επένδυση του Ελληνικού και έχουν εκφραστεί και δημόσια εναντίον της.

Έχουμε άδικο να σκεφτόμαστε έτσι;

Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρίσκουν οι του ΣΥΡΙΖΑ "προστιθέμενη αξία" στον πολιτισμό και στα αρχαία!!!
Το λένε αυτό εκείνοι που πριν 2 χρόνια ακριβώς πολέμησαν με λύσσα την Αμφίπολη και τα ευρήματα της...
Πολύ επιλεκτικοί εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ με τον πολιτισμό και τα αρχαία...!!!