Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΧΡΥΣΟ ΑΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΑΡΝΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ "GREAT TASTE AWARDS"


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Ένα χρυσό αστέρι και τρίτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό γεύσης με τίτλο «Great Taste Awards», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία από τη συντεχνία των Fine Food, κατέκτησε φέτος το «Μέλι Αρναίας Γεωργάκα», προσθέτοντας μία ακόμη τιμητική διάκριση στο ενεργητικό των παραγωγών πρωτογενούς τομέα της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Πρόκειται για εθνική επιτυχία, αφού τα βραβεία της διοργανώτριας αρχής έχουν χαρακτηρισθεί ως «βραβεία Όσκαρ» στον κόσμο των τροφίμων, του καλού φαγητού και του ποτού. Πραγματικά το λογότυπο Great Taste αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καλού φαγητού και απόδειξη εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τα βραβευμένα προϊόντα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 περίπου 400 κριτές, μεταξύ των οποίων οι πλέον διάσημοι food writers του πλανήτη, δοκίμασαν με το σύστημα blind taste (τυφλή δοκιμή) 10.000 προϊόντα, μέσω μιας διαδικασίας που διήρκεσε 49 ολόκληρες ημέρες – από το Μάρτιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. 

Από τα διαγωνισθέντα προϊόντα μόνο τα 141 κατάφεραν να κατακτήσουν την υψηλότερη διάκριση, δηλ. τα τρία αστέρια, τα 878 βραβεύθηκαν με δύο αστέρια, ενώ 2.520 απέσπασαν 1 αστέρι – ανάμεσα σε αυτά και το Μέλι Αρναίας.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η νίκη για τους παραγωγούς χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς διαφοροποιεί το βραβευμένο προϊόν από τη μάζα και προσφέρει στον καταναλωτή την εγγύηση της υπεροχής του προϊόντος με κριτήριο τη γεύση και την ποιότητα – όχι το περιτύλιγμα.

Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει επενδύσει στην προώθηση της τοπικής μελοπαραγωγής, προβάλλοντας κατά κόρον τη δραστηριότητα στον κόσμο αλλά και δημιουργώντας τουριστικά πακέτα, βασιζόμενα στις «διαδρομές του μελιού», μέσω των οποίων ο επισκέπτης:

– λαμβάνει μέρος στη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής του προϊόντος,
– δοκιμάζει τις ποικιλίες του τοπικού μελιού,
– ενημερώνεται για τη χρήση του στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική,
– συμμετέχει σε γαστρονομικά μαθήματα με επίκεντρο το μέλι και τη μουντοβίνα, η οποία αποτελεί εξαιρετικό απόσταγμα μελιού και φυσικά προϊόν Π.Ο.Π.

Το συγκεκριμένο γαστρο-τουριστικό πρόγραμμα αποτελεί επίσης μέρος του project με τίτλο «Τρία Πράσινα Βουνά», το οποίο βραβεύθηκε από τα Tourism Awards 2016 με το χρυσό βραβείο ποιότητας στην κατηγορία «Αγροτουρισμός», ενισχύοντας στην πράξη το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Αναδημοσίευση από mountathosarea.org

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Η ίδια η πραγματικότητα δίνει ακόμη μια αποστομωτική απάντηση σ΄όλους αυτούς τους επαγγελματίες κινδυνολόγους, που μας έχουν φλομώσει στην αερολογία και την παραπλάνηση περί "καταστροφής του οικοσυστήματος και του μικροκλίματος της ΒΑ Χαλκιδικής εξαιτίας του επενδυτικού έργου", ή το άλλο περί"απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τουρισμό, την μελισσοκομία και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες".

Οι ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι και παραγωγοί δεν μένουν σ' αυτά. Προχωρούν μπροστά και κατακτούν σπουδαίες διακρίσεις για την περιοχή και τα μοναδικά προϊόντα της, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα μεταλλεία ΠΟΤΕ δεν στάθηκαν εμπόδιο σε ΚΑΜΙΑ παραγωγική δραστηριότητα. 

Το αντίθετο μάλιστα. Τα μεταλλεία και οι άνθρωποι τους είναι παντοτινοί αρωγοί και συνοδοιπόροι σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΒΑ Χαλκιδικής σ΄όλα τα επίπεδα.

Εν αντιθέσει με τους antigold, που το μόνο που κάνουν με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια είναι να δυσφημούν τον τόπο, εκτός από το να διχάζουν τους ανθρώπους του και να κρατούν σε ομηρία τις παραγωγικές δυνάμεις του.

Ένα μεγάλο μπράβο στον παραγωγό και τα υπέροχα κόπια του!