Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΛΙ ΚΟΛΑΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΣΟ... ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ???


Η πανέμορφη Θάσος κάηκε για ακόμη μια φορά. Είναι καταστροφική φωτιά μέσα σε 30 χρόνια. Αφού γίνει η αποτίμηση της καταστροφής ενδιαφέρον έχει να δούμε σε βάθος χρόνουπόσες βίλλες, πισίνες και τουριστικά θέρετρα θα χτισθούν στη θέση των καμένων...

Κάποιοι κατηγορούν τα ορυχεία πως καταστρέφουν δήθεν το περιβάλλονκαι πολλά άλλα.

Μία από τις διαφορές με την τουριστική "ανάπτυξη" είναι πως πριν από κάθε εξορυκτική επένδυση προβλέπεται η αναδάσωση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην προ της επένδυσης περίοδο...

Στην περίπτωση όμως των καμένων δασών, όταν αυτά μετατρέπονται σε "τουριστικά θέρετρα", μετατρέπονται σε τσιμέντο... δηλαδή δεν γίνεται ποτέ αναδάσωση/αποκατάσταση του περιβάλλοντος...

Με αφορμή τη νέα καταστροφή που υπέστη το πανέμορφο νησί της Βορείου Ελλάδος, θυμηθήκαμε τί είχε αναφερθεί το 2015 σε άρθρο του Σωτήρη Καμενόπουλου υποψήφιου διδάκτορα στη σχολή μηχανικών ορυκτών πόρων του Πολυτεχνείου της Κρήτης στο ιστολόγιο energypress:  


"...Κάποιοι φοβούνται πως αν εκμεταλευτούμε τα πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα στο Αιγαίο και την Κρήτη θα καταστραφεί η ομορφιά και το περιβάλλον. Έτσι έμμεσα υποτίθεται πως θα καταστραφεί και ο τουρισμός μας. Ας δώσω όμως δύο παραδείγματα. 

Η εκμετάλλευση πετρελαίου στη Θάσο ξεκίνησε το 1981. Δηλαδή πραγματοποιείται εδώ και 34 χρόνια. Τα τελευταία 34 χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ περιβαλλοντικό ατύχημα οποιασδήποτε μορφής. 

Ποτέ! Καθώς ακολουθούνται ορθές πρακτικές κατά τη διάρκεια των εργασιών με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Όσο αφορά τον τουρισμό της Θάσου; Τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση διαρκώς αυξάνει: 
  
Η παρουσία των θαλάσσιων πετρελαιοπηγών δεν εμποδίζει λοιπόν τους τουρίστες να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού...Αντίθετα, από τί πραγματικά κινδυνεύει το περιβάλλον της Θάσου; 

Από τις πυρκαγιές: το 1985 κάηκαν 90 χιλιάδες στρέματα, το 1989 κάηκαν 70 χιλιάδες στρέμματα

και 7 χιλιάδες στρέμματα το 2013 (http://www.protothema.gr/greece/article/302933/thasos-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-mnimes-tou-89-zoun-oi-katoikoi-/) (...) σε επιστημονικό άρθρο που παρουσιάσθηκε το 2014 από την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών επισημάνθηκε πως στις περιοχές γύρω από τις θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου της Καλιφόρνια παρατηρήθηκε ιδιαίτερα υψηλότερη παρουσία/παραγωγή ψαριών ανά τετραγωνικό μέτρο συγκριτικά με το φυσικό βραχώδες περιβάλλον και τους υφάλους. 

Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί τα ψάρια χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης ως φωλιές και καταφύγια. 

Η μέση ετήσια παραγωγή ψαριών ανά τετραγωνικό μέτρο στον πυθμένα των θαλάσσιων πετρελαιοπηγών ήταν μέχρι και 27.4 φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή ψαριών στο φυσικό βραχώδες περιβάλλον και τους υφάλους της περιοχής μέτρησης. 

Αυτό φυσικά θα έχει και θετική επίπτωση τόσο στον αλιευτικό τουρισμό όσο και στους επαγγελματίες αλιείς των εγγύτερων περιοχών...

Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα..."

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με την γνωστή antigold μπουρδολογία "η σκόνη από το μεταλλειο επειδή είναι τοξική με τον αέρα πήγε και επικάθησε πάνω στα φύλλα και τους κορμούς των δέντρων και τα κατέστησε εύφλεκτα για αυτό και άρπαξαν αμέσως."

Γράψτε το κάπου είναι η νέα antigold επιστημονική μπούρδα που θα ακούσουμε.

Ανώνυμος είπε...

http://www.huffingtonpost.gr/petros-tzeferis/-_7191_b_11790258.html

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ είπε...

http://www.huffingtonpost.gr/petros-tzeferis/-_7191_b_11790258.html

Ανώνυμος είπε...

Ίσως πρέπει να ξαναθυμηθούμε, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, ποιοί συνδράμουν στά δύσκολα την Πυροσβεστική σε τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς στην Β.Χαλκιδική. Όχι βέβαια οι ψευτοπαλληκαράδες οικολόγοι ούτε οι διάφοροι περιθωριακοί non borders( αυτοί μόνο για ζημιά έρχονται) παρά οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΊ ΚΆΤΟΙΚΟΙ της περιοχής και συνάμα εργαζόμενοι στην επένδυση χρυσού. Εκεί φαίνεται ποιοί νοιάζονται και πονάνε τον τόπο τους και την φύση, σε αντίθεση με τους οικοπεδοφάγους πρώην και νυν εργολάβους που καραδοκούν την όποια ευκαιρία να προσαρτήσουν προς εκμετάλλευση καμένες εκτάσεις. Δυστυχώς για αυτούς ‘ έχουσιν γνώσιν οι φύλακες ‘ .

ΟΒΕΛΙΞ ®